Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 

 


Behandling av åreknuter

Seksjonsoverlege Inge Glambek intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Symptomer på åreknuter kan være blåbrune hudforandringer, eksem, smerter, hevelse, kramper, tyngdefølelse og tretthet i leggen. Årsaken er at klaffene i blodårene som fører blodet til hjertet, ikke fungerer som de skal, så blodet stuver seg. Slike ødelagte blodårer kan fjernes, og hvert år gjennomgår 10 000 til 15 000 personer her i landet en åreknuteoperasjon.

Vi har to slags blodårer - arterier og vener. På et kart over blodomløpet er arteriene tegnet røde og venene blå. Arteriene bringer blodet fra hjertet rundt i kroppen, venene bringer blodet tilbake til hjertet.

- Men hvordan kan blodet renne oppover og komme tilbake til hjertet?

- Inne i venene er det små klaffer med 5 – 10 centimeters mellomrom, forklarer Inge Glambek, seksjonsoverlege for generell kirurgi, Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen. Årlig opererer han ca. 400 pasienter med åreknuter, og er dermed en av de kirurgene her i landet som foretar flest slike operasjoner. - Når vi beveger oss, presser muskelarbeidet blodet oppover gjennom dette klaffesystemet, og klaffene hindrer blodet fra å renne tilbake. Men veneklaffene kan svikte slik at blodet hoper seg opp og danner åreknuter (varicer). Der er en arvelig tendens til en slik svakhet i veneveggene, dvs. at om du har foreldre med åreknuter, har du øket risiko.

Tretthet, tyngde og smerter

- Hva er symptomene på åreknuter?

- Store og skjemmende blodårer på beina, blåbrune hudforandringer, eksem eller det vi kaller trykksymptomer; kramper i leggen når du har lagt deg, tyngdefølelse, verk, hevelse og tretthet.

- Kan åreknuter utvikle seg til andre lidelser?

- Etter hvert kan det lekke ut jernfargestoffer fra blodet i huden, og man får en blålig eller brunlig misfaring, særlig på innsiden av ankelen og oppover. Forandringene utvikler seg gjerne mer og mer, huden blir hard – og mange får leggsår. Halvparten av alle kroniske leggsår skyldes overflatisk åreknutesykdom. Men en slik utvikling tar lang tid, oftest mange år. Åreknuter kan også utvikle seg til årebetennelse; en overfladisk blodpropp fordi blodet i en åreknute levrer seg. Dermed kan det oppstå en irritasjonsbetennelse – ikke en infeksjon, men en inflammasjon.

- Kan en slik blodpropp løsne og føre til blodpropp i hjertet eller hjernen?

- Nei, det er en myte at åreknuter øker blodpropprisikoen, det skjer nesten aldri.

Kvinner har mest plager

- Hvor vanlig er åreknuter?

- Lidelsen er svært vanlig. Hvert år foretas mellom 10 000 og 15 000 åreknuteoperasjoner i vårt land.

- Er det flest kvinner som får åreknuter?

- Tilstanden er nok vanligere blant menn enn vi kanskje tror, men all erfaring tilsier at kvinner plages mer. En undersøkelse fra Skottland i fjor, den eneste i sitt slag, viste at menn faktisk har åreknuter like ofte som kvinner, men at de har færre symptomer og plages mindre. Når det gjelder leggsår som kan være en følgesykdom av åreknuter, forekommer slike sår like ofte blant menn som blant kvinner.

- Hvorfor har kvinner det verst?

- Åreknuter kommer ofte under et svangerskap: Årsaken er de høye nivåene av det kvinnelige kjønnshormonet progesteron som øker elastisiteten i bekkenbåndene for å åpne fødselsveiene. Det samme hormonet øker også elastisiteten i veneveggen, og åreknuter blir ofte resultatet.

- Går åreknutene tilbake etter fødselen?

- Det er ofte slik at plagene begynner i forbindelse med svangerskap. Noen ganger går de tilbake etter fødselen, men iblant kan lidelsen fortsette å utvikle seg, særlig hvis det er flere i familien som har åreknuter. En etter en ødelegges veneklaffene, og for hver ny som ødelegges, øker plagene. Generelt er det slik at jo eldre man blir, desto mer plaget blir man.

Dette kan du gjøre selv

- Er det noe jeg selv kan gjøre for å unngå å få åreknuter, eller som kan hjelpe om jeg først har denne lidelsen?

- Fordi det er ”muskelpumpen” som driver venene, er det viktigste du kan gjøre å gå, sykle, svømme og lignende. Når du beveger deg, stimuleres blodsirkulasjonen og hjelper venene til å transportere blodet. Legg beina høyt så ofte du kan. Når beina ligger høyere enn setet, får venene hjelp til å tømme seg, og trykket synker. Dusj beina i kaldt vann, det virker sammentrekkende på venene. Bruk komfortable klær og sko. Stramme sokkestrikker og sko med for små og for høye hæler begrenser bevegelsesmuldighetene og har negativ virkning på blodstrømmen. Unngå å legge det ene beinet over det andre når du sitter. Når du korser beina, klemmes venene sammen og begrenser blodstrømmen. Unngå soling som kan forverre åreknuteeksem. Beskytt deg med solfaktor. Alkohol, salt og søt mat får væske til å samle seg i kroppen og kan forverre plagene. Støttestrømper kan gi god hjelp. Du får kjøpt dem på apoteket.

Åreknuter kan ”strippes”

- Når er det nødvendig å operere?

- Jeg er tilhenger av å operere så fort som mulig, for dermed stanses den uheldige utviklingen som kan føre til misfaring av huden, hard hud og leggsår.

- Er noen blodårer mer utsatt for åreknuter enn andre?

- Ja, den store synderen når det gjelder klaffesykdom heter vena saphena magna, og går fra innsiden av ankelen og opp i lysken der den tømmer seg. Den er lang og sammenhengene, og når klaffene svikter der, får man en høy væskesøyle, og et betydelig trykk i ankelnivået. Trykket i en slik skadet åre gjør at det blir lekkasje ut i underhuden og blodsirkulasjonen nedsettes. Derfor er dette den venen som oftest må trekkes ut. Inngrepet gjøres som regel uten sykehusinnleggelse, dvs. at man får komme hjem samme dag. Der er også en åre som går på baksiden av leggen og inn i knehasen som ofte er skadet. Det samme kan gjelde de mindre årene som går fra utsiden og inn til de dype venene. Når klaffene svikter i disse årene som skal være enveiskjørte fra utsiden, lekker blodet ut i huden med synlige blodårer og trykkfølelse som resultat.

- Kan synlige blodårer også fjernes?

- Ja, de som ikke er altfor små. Sånne synlige tynne og blå blodårer kan fjernes med laser, eller med et stoff som sprøytes inn og får dem til å klappe sammen.

- Men hva skjer når vener fjernes? Har ikke kroppen bruk for alle blodårene sine?

- Vi har mange vener og kan godt unnvære noen. Når vener fjernes ved en åreknuteoperasjon, finner blodet nye vener.

- Hva skjer etter operasjonen?

- De første dagene brukes elastisk bandasje hele døgnet. Deretter anbefales elastisk knestrømpe om dagen i ca. 8 uker – eller så lenge beinet er hovent eller det føles litt sprengt pga. småblødning i huden under operasjonen. Slik misfarging forsvinner etter noen uker.

Søk-lege-signaler

- Søk lege hvis du får blåbrune hudforandringer, eksem eller trykksymptomer, dvs. kramper i leggen når du har lagt deg, tyngdefølelse i leggen, verk i leggen, hevelse og tretthet, sier Inge Glambek.

Legen undersøker ved å se og kjenne på beina, og ved hjelp av ultralyd eller såkalt venografi (røntgen med kontrastinnsprøytning). Det finnes også mer avanserte undersøkelsesmetoder, men det er bare Aker sykehus her i landet som har et såkalt venelaboratorium.

- Hvem kan operere åreknuter?

- Det gjøres ved mange sykehus, også av en del kirurger som ikke har særlig mye erfaring med denne typen inngrep. Å få utført både undersøkelse og operasjon av en kirurg som er spesialist på området, og som gjør mange slike operasjoner i året, er viktig for et godt resultat.

Relaterte intervjuer/artikler:

 

Oppdatert: 2007

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook