Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Akupunktur mot blærekatarr

Stipendiat og akupunktør Terje Alræk intervjuet av Eli Gunnvor Grønsdal

- Kvinner som oppsøker hjelp for blærekatarr, har ofte hatt gjentatte infeksjoner i opptil flere år. Det er en hyppig og plagsom sykdom som er stadig tilbakevendende. Akupunktur kan forebygge tilbakefall, sier akupunktør Terje Alræk.

Terje Alræk - som er utdannet akupunktør med 20 års erfaring - er den første akupunktøren i Norge som har mottatt stipend fra Norges forskningsråd for å ta en doktorgrad på emnet blærekatarr og bruk av akupunktur som forebyggende behandling. Alræk har sammen med andre forskere gjort en undersøkelse der 67 kvinner med tilbakevendende blærebetennelse fikk akupunkturbehandling, mens 27 kvinner ikke fikk noen form for behandling. I gruppen som fikk akupunktur var, etter åtte behandlinger, tre av fire kvinner infeksjonsfrie de neste seks månedene. Disse kvinnene hadde mindre resturin (urin igjen i blæren etter vannlating) i blæren enn gruppen som var ubehandlet. Dette kan forklare noe av behandlingseffekten.

- Blærekatarr er en vanlig og hyppig forekommende infeksjon hos kvinner i alle aldre. Mange får det i barndommen, mens hos noen opptrer det først i voksen alder. Noen får det en sjelden gang, mens hos noen kvinner blir det et tilbakevendende problem, sier Alræk.

- Hvorfor er kvinner spesielt utsatt?

- Dette har blant annet med kvinnens anatomi å gjøre. Kvinnens urinrør er svært kort, bare 3 cm, slik at bakterien lettere kommer opp i kvinnens blæreområde. I 95 prosent av alle tilfellene er det nemlig colibakterien, som kommer fra tarmen, som er skyld i urinveisinfeksjonen. Gravide kvinner er spesielt utsatt for blærekatarr fordi fosteret presser mot blære og bekkenbunn. Om en gravid kvinne skulle få symptomer på blærekatarr eller urinveisinfeksjon bør hun oppsøke lege. Det er viktig at den gravide får rask behandling. Jeg vil ikke anbefale gravide å ta akupunkturbehandling for blærekatarr. Dette er ikke lenger en ukomplisert urinveisinfeksjon, og skal behandles deretter, det vil si med antibiotika.

Akutt blærekatarr (cystitt)

- Dette er den vanligste formen for urinveisinfeksjon. Den er hyppig og vender ofte tilbake etter at kvinnen har hatt perioder uten noen form for symptomer. For at en blærekatarr skal bli betegnet som hyppig forutsettes det at kvinnen får plagene tre eller flere ganger per år. Kvinnene behandles ofte med antibiotika over lengre tid som skal virke forebyggende. Ulempen er at kvinnen kan utvikle resistens (motstand) mot antibiotika, og at antibiotikaen selv kan gi grobunn for andre infeksjoner som eksempelvis soppinfeksjoner.

- Hva er symptomene på blærekatarr?

- Symptomene er hyppig og smertefull vannlating og følelse av ikke å få tømt blæra skikkelig. Noen beskriver det som om de tisser ”piggtråd”. En følelse av press over skambenet kan også forekomme. Det kan lukte av urinen, og det kan være mer eller mindre blod i den. Feber eller ryggvondt kan tyde på at tilstanden er noe annet enn en ukomplisert blærekatarr.

- Hva kan det da være?

- Det kan være nyrebekkenbetennelse. Feber følger gjerne med en slik tilstand. Det er viktig at kvinner som får en akutt blærekatarr, går til legen slik at en kan konstatere eller utelukke en slik betennelse.

Utløsende årsaker

- Årsakene er som tidligere nevnt colibakterien, men grunnene til at blærekatarren utløses kan være flere. En av dem kan være frysing. Når temperaturen i blæreslimhinnen synker, reduseres blodgjennomstrømningen og den lokale motstandskraften blir sannsynligvis svekket. Å sitte på en kald stein, eller med beina i isvann, kan være nok til å utløse en blærekatarr hos en ellers frisk kvinne som er disponert eller sårbar for å få blærekatarr. Noen kvinner sier at de i forkant av en blærekatarr føler seg frostige, engstelige, føler de har væskeansamlinger i kroppen eller de føler seg stresset. Dette påvirker kanskje blæretømmingen, slik at den ikke tømmes skikkelig.

- Hva med seksuell aktivitet?

- Ved seksuell aktivitet er det lettere for bakteriene å bli fraktet fra et området til et annet og dermed gi katarr eller betennelse. Dette dreier seg ikke om smitte, men om overføring av egne bakterier. Men forut for at en blærekatarr finner sted, må det være ”grobunn” for at bakteriene formerer seg i underlivet. Herfra vil de så ”finne veien” opp til blæren. Noen får dette kun i perioder hvor den seksuelle aktiviteten er stor, som i starten på et kjærlighetsforhold. Derav kommer den engelske betegnelsen ”honeymoon disease” som brukes om blærekatarr hos nygifte.

Gode råd for å forebygge

  • Drikk mye vann. På den måten skyller du blæren din. Gå ofte på toalettet. Følg kroppens signaler når den forteller at blæren ønsker å tømmes. Ikke hold deg. Sitt lenge nok på toalettet til at blæren er skikkelig tømt.
  • Tiss i forbindelse med seksuell aktivitet. Tiss både før og etter samleie. Slik kan en skylde bort de bakterier som er kommet inn i urinrøret.
    - Ha tørre klær. Om du bader, bytt til tørt undertøy straks. Vask deg i rent vann for å få bort eventuelle bakterier.
  • Dusj. I stedet for å bade i badekar kan du dusje. Vask deg med en mild sepe og ikke overdriv vaskingen.
  • Tørk deg riktig. Når du har vært på toalettet er det viktig at du tørker deg forfra og bakover. Slik unngår du at bakterier kommer i nærheten av urinrøret.
  • Oppsøk lege eller akupunktør. Om du ikke allerede har vært til lege er det en ide å ta en sjekk for å se til at dine urinveier fungerer normalt. Du kan også forebygge ved å få behandling av en akupunktør.

Behandling med akupunktur

- Før behandlingen starter tar jeg en grundig gjennomgang av sykehistorien til pasienten. Jeg ser på tungen og gjør en pulsdiagnose, begge deler nødvendig hvis en vil gjøre en fullstendig diagnose etter prinsippene i tradisjonell kinesisk medisin. Deretter setter jeg 6-12 nåler ulike steder på kroppen. Pasienten ligger med nålene i cirka 20 minutter. Denne behandlingen gjentaes to ganger uken i 4 uker.

- Er det noen bivirkninger av behandlingen?

- De fleste av bivirkningene er svært kortvarige. Det kan være ømhet i stikket eller små blodutredelser som forsvinner raskt.

- Hvordan virker akupunktur?

- Akupunktur er en terapi hvor det settes inn tynne nåler i spesifikke punkter langs kroppens meridianer (“energi-kanaler”) som går langs og rundt på kroppen. Så lenge energien “Qi” får flyte fritt uten blokkeringer i meridianene har vi god helse. Hvis energiflyten blir forstyrret av en eller annen grunn oppstår ubalanse som kan resultere i smerte eller sykdom. Ved å stimulere de rette punktene regulerer akupunktøren Qi og helsen gjenopprettes. Nyere forskning på akupunktur viser at denne formen for behandling også kan forklares i en vestlig medisinsk språkdrakt, noe som letter kommunikasjonen mellom leger og akupunktører.

- Hva skjer under en akupunktur behandling?

- De fleste pasienter synes behandlingen er meget avslappende. Mange blir overrasket over hvor behagelig de føler seg og hvor lett og lite smertefullt det er å få nåler. En pasient kan få en svak prikkende eller en nummen følelse, eller et lite støt, der nålene blir satt.

- Kan akupunktur være farlig?

- En av de største fordelene med akupunktur er at det rapporteres få skadelige bivirkninger. De fleste raportetrte bivirkningene er av forbigående karakter, så i de rette hender regnes akupunktur som en trygg behandlingsform. Det brukes engangs-nåler som ligger i sterile forpakninger, og kastes etter bruk. Det er veldig liten risiko for å stikke inn i organer, og en akupunktør er trenet til å sette nålene i spesielle punkter, vinkler og dybde for å unngå noen form for skade.

- Hvordan får jeg fatt i en god akupunktør?

- Medlemmer i store organisasjoner som Norske Akupunktørers hovedorganisasjon og Norsk forening for Klassisk akupunktur (NFKA), har utdanning innenfor akupunktur og medisin, minimum på sykepleiernivå. Disse organisasjonene har etiske retningslinjer, regler for journalføring og forsikring, sier akupunktør og stipendiat Terje Alræk.

Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 05.04.04

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook