Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Er du overfølsom overfor aminer?

Får du hodepine når du drikker rødvin? Reagerer du med eksem når du spiser ost og sjokolade? Da kan det hende at du er en av dem som er overømfintlig overfor aminer.

Aminer er stoffer som ofte dannes fra proteinene i maten i løpet av gjæringsprosessen. Enkelte matvarer som f.eks. skalldyr, jordbær og tomater har den egenskapen at de også kan frigjøre aminer. Dette kan føre til reaksjoner som økt puls og blodtrykksfall. Vanlige symptomer på aminoverømfintlighet er eksem, elveblest, tarmproblemer, diare, hodepine og migrene.

Det er viktig å påpeke at aminoverømfintlighet er noe helt annet enn allergi selv om reaksjonene kan være nokså like.

Matvarer som inneholder aminer:

  • Fisk: Makrellfisker, tunfisk, sursild, matjessild og kryddersild.
  • Oster: Særlig vellagrede oster.
  • Vin: Mest i rødviner, mindre i hvite viner
  • Kjøtt: Mer i mørnet kjøtt enn i ferskt kjøtt
  • Sjokolade. Sitrusfrukter. Bananer. Fermenterte grønnsaker (pickles).

Matvarer som frigjør aminer:

Blant disse matvarene finner vi følgende: Eggehvite, skalldyr, jordbær, tomater, sjokolade, fisk, ananas, alkohol, svinekjøtt, brunost og stekeskorpe. Fersk ananas og avocado inneholder enzymer som kan danne aminer.

Tekst: Terje Fugelli

Publisert: 2005

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook