Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Avføring til besvær

Professor Arnold Berstad intervjuet av Eli Gunnvor Grønsdal

- Lettere forstoppelse kureres best ved å spise havregrøt. Har du derimot en hardnakket forstoppelse må vi gå hardere til verks ved å ta i bruk ulike typer avføringsmidler, sier professor Arnold Berstad.

- Avføring er svært viktig for oss i vårt daglige virke. Til tross for dette er det sjelden vi snakker med andre om temaet. Fordi folk synes det er vanskelig og flaut å snakke om avføring, har vi liten eller ingen oversikt over hvor utbredt avføringsproblemer er, sier professor Arnold Berstad, ansatt som overlege ved Seksjon for Gastroenterologi på Haukeland Universitetssjukehus. – Det er også vanskelig for folk å sette ord på, og beskrive problemet. Ord som forstoppelse og diaré er de begrepene pasienten bruker, men erfaringen vår er at diareen kanskje kan være en ufullstendig tømming.

- Hva er årsaken til at det er vanskelig å snakke om avføring?

- Her må det ligge noe nedarvet i oss. Til og med en katt blir fortvilet hvis den ikke får gjemt avføringen sin. Jeg opplever også at medisinerstudenter ikke forstår hvor viktig det er å kunne noe om avføring. Jeg har ofte undret meg over at et så viktig tema oppleves som så vanskelig å snakke om.

- Hva er normal avføring?

- Hva som er normalt er opp til hver enkelt å bedømme. Noen kan gå opptil en uke uten avføring, men da begynner det å oppleves ubehagelig og vil være et problem for de fleste. Noen mennesker blir nærmest litt nevrotisk i forhold til det å ha daglig avføring. Eksempelvis kan mennesker med irritabel tarm føle at de aldri blir skikkelig tømt. De kan da bli svært opptatt av avføring og store deler av dagliglivet går med til tanker rundt avføring.

- Hva er forstoppelse?

- Hvis du går mer enn tre dager uten avføring og/eller avføringen føles vanskelig å trykke ut. Forstoppelsen skjer i tykktarmen.

- Hvorfor har vi tykktarm?

- Vi har tykktarm fordi vi mennesker også skal kunne spise ”gress”. Dyr som spiser gress, for eksempel hesten, har svært stor tykktarm, mens dyr som ikke spiser gress, som hunden, har liten tykktarm. Mennesket ligger et sted midt mellom. Tykktarmen hos oss mennesker har begrensede muligheter til å ta i bruk ”gress” fordi ”gresset” skal gjære eller fermenteres i tykktarmen. Hvis det var meningen at vi i stor grad skulle leve på ”gress” – altså grønnsaker og frukt - ville vi hatt en mye større tykktarm. Jeg tror vi har nådd en grense med inntak av grønt. I tillegg så er mye av den maten vi inntar i dag tilsatt stoffer som skal hindre maten å bli fordervet. Disse stoffene hemmer, eller reduserer, den naturlige gjæringen i tarmen. Resultatet er at det som kommer ut som avføring, ikke er ferdig gjæret. Det kan sammenlignes med en dieselmotor. Vi kan tydelig se på eksosen når motoren ikke virker som den skal. Mange mennesker i dag går rundt med dårlig ”eksos”. Avføringen er ikke ferdiggjæret.

Ulike typer forstoppelse

- Mange har en blandingsavføring som til tider kan være forstoppet eller det kan oppleves som diaré. De som lider av irritabel tarm, har gjerne opplevd begge tilstandene. Irritabel tarm – regnes i dag som den vanligste mage-tarm-lidelsen i den vestlige verden. 15 til 20 prosent av den norske befolkning lider av irritabel tarm. Tilstanden er ikke farlig, men kan nok oppleves som forstyrrende. I tillegg til vekslende avføring er følelsen av å være oppblåst og ha luftplager ofte vanlig. Plagene kommer og går og har stor grad av variasjon over måneder og år. I perioder med diaré, kan pasienten gå på toalettet opptil ti ganger daglig og fremdeles føle at tarmen ikke er tømt. Mange av de vanligste tilstandene forbundet med avføringsproblemer skyldes stress og andre psykiske plager. Når du er stresset, har du nok med å håndtere stresset og fordøyelsen kommer i andre rekke. En får ulyst på mat og magesekken tømmer seg dårlig. Resultatet kan være at maten kommer ut i form av oppkast. Resten av systemet tømmer seg for raskt og en får diaré.

Avføringsproblemer kan også skyldes bekkenbunnsforstyrrelse.

- Nerve eller muskelskader i bekkenbunnen kan oppstå både som resultat av fødsler eller være medfødt. En tilstand som kalles fisur, er en sprekk i endetarmen, som kan oppstå både hos voksne og barn. En fisur kan være resultat av hard avføring. Når barn opplever smerten forbundet med å gå på do, kan det være at barnet startet med å holde avføringen tilbake. Resultatet blir forstoppelse. Til lengre barnet holder på avføringen, til verre blir det å få det ut og sprekken blir igjen revet opp. Det er derfor viktig å ta avføringsproblemer hos barn alvorlig, da slike dårlige opplevelser kan være med på å problematisere fremtidige dobesøk. 

Forstoppelse er ofte et problem ved kronisk sykdom som diabetes, multipell sklerose og Parkinson sykdom.

- Som om ikke disse pasientene har nok å slite med, så får de også problemer med avføringen. Det kan ofte være så plagsomt at det er et av de dominerende problemene i hverdagslivet for en del av disse pasientene. Medisiner kan ha bivirkninger som fører til at tarmen blir ”lammet”. Symptomene kan være kvalme, diaré eller forstoppelse. Smertestillende medikamenter brukt i psykiatrien kan ha disse bivirkningene. Også en del hjertemedisin har slike bivirkninger.

- Hva kan vi gjøre selv for å forebygge?

- Det er viktig å prøve å redusere stressnivået. For å få magesekken til å slappe av før du spiser er det et godt og enkelt råd å trekke pusten dypt nedi magen tre til fire ganger. Da stimulerer du nerven som igjen fører til at magesekken slapper av og er i stand til å ta imot flere hundre milliliter uten at trykket øker. Er du stresset står nemlig magesekken stiv som et rør og du kan føle ubehaget rett etter at du har inntatt et måltid.

- Hva er gunstig å spise og drikke?

- Jeg pleier å anbefale surmelk. Det er kommet flere typer melk som skal hjelpe til med å stabilisere bakteriene i mage-tarm systemet, men det har vært vanskelig å dokumentere noen effekt. I tillegg har tran og omega 3 en regulerende effekt på magen. Med kapsler blir mengden omega 3 som regel for liten, du får ikke den gode effekten som du får når du tar tran eller selolje i flytende form. Havregrøt og havresuppe har en svært god regulerende effekt på mage-tarm systemet og burde være selvsagt på alle norske frokostbord. Kli derimot, går upåvirket gjennom tarmen. Skal du bruke kli, må du bruke fiber som finnes i eksempelvis linfrø.

Når avføringen stopper opp

- Har du først fått et avføringsproblem kan du først prøve magnesium salt. Det fåes reseptfritt på apoteket. Innimellom får jeg tilbakemeldinger på at pasienter har oppsøkt apotek for å kjøpe magnesium, men de ansatte anbefaler dem ikke å bruke tilskuddet. Jeg har aldri hørt om skader ved bruk av magnesium og anbefaler dette for å se om problemet kan løses før vi eventuelt prøver andre og sterkere midler. Lakserolje er også et effektivt avføringsmiddel. Har du fått en alvorlig eller akutt forstoppelse må du løse den opp nedenfra, fra endetarmen, ved hjelp av klyster. Avføring som har stått lenge i tarmen blir ofte veldig hard nederst. Det nytter derfor ikke å prøve å løse den opp ved å innta avføringsmidler gjennom svelget.  

- Hva er misbruk av avføringsmidler?

- Noen ganger når vi går inn for å undersøke tarmen hos pasienter med avføringsproblem opplever vi å se at en tarm som normalt er rød, er blitt sort på grunn av misbruk av avføringsmedisin. Det er viktig at folk er klar over at bruk av de sterkeste avføringsmidlene kan føre til ”avhengighet” både mentalt, men også fysisk, da tarmen etter hvert må ha ytre stimuli i form av avføringsmidler for å klare å få ut avføringen. Når unge mennesker bruker disse midlene i slankeøyemed vil det kunne betegnes som misbruk, men når eldre mennesker bruker disse medisinene med god effekt, vil jeg ikke kalle det misbruk.

- Hvordan utredes avføringsproblemer?

- Det er først når problemene er blitt så betydelige at pasienten kan tenke seg å bli behandlet kirurgisk, at vi utreder pasienten. Da undersøker vi blant annet hvordan tykktarmen og bekkenbunnen fungerer. I de tilfellene hvor vi ikke oppnår effekt med avføringsmidler og pasienten har vært plaget i årevis, kan vi gjøre et kirurgisk inngrep hvor vi fjerner deler av eller hele tykktarmen. Vi syr da restene av tykktarmen på endetarmen. I noen tilfeller utreder vi pasienten tidligere. Det gjøres som oftest fordi pasienten har smerter eller blødning.

- Hvorfor får mange gravide forstoppelse?

- Fordi kroppen produserer flere kvinnelige kjønnshormoner enn normalt. Disse hormonene er med på å holde svangerskapet i gang, men samtidig setter de ned aktiviteten og bevegelsene i tarmene.

- Når oppsøke lege?

- Har du blødning eller smerter bør du oppsøke lege. De fleste fastleger har god kunnskap om problemet og vet når de bør henvise deg videre til spesialist. Det er ikke så ofte vi finner årsaken til smerter, men ved blødning må vi bekrefte eller utelukke kreftsykdom. Blødning i forbindelse med hemoroider er ikke farlig, men blod som er iblandet eller ligger utenpå avføringen kan være tegn på noe alvorlig.

Avføringsmidler deles ofte opp i ulike grupper:

  • Volumoppfyllende avføringsmidler som blant annet omfatter linfrø og loppefrø selges på apotek, i helsekostforretninger og dagligvarehandel. Havregryn kommer også inn under denne gruppen midler.
  • Osmotisk virkende avføringsmidler gjør avføringen bløtere og gjør dermed tarmtømmingen lettere. Disse midlene regnes for å være forholdsvis harmløse og har ikke noe vesentlig misbrukspotensiale.
  • Klystermidler brukes først og fremst for å tømme tarmen hos pasienter med uttalt forstoppelse eller før undersøkelse av tykktarmen eller før kirurgiske inngrep. Slike midler kan misbrukes av pasienter med anoreksi og bulimi.
  • Kontaktlaksantia/avføringsmidler er legemidler som er svært effektive og får tarmen til å tømme seg fort. Disse avføringsmidlene kan føre til at tarmen venner seg til å bli stimulert og kan resultere i at den blir mer og mer ”dau”. Det er derfor viktig at midler som kommer inn under denne gruppen avføringsmidler kun blir brukt når andre ting er prøvd uten effekt. Det er særlig disse legemidlene som har et misbrukspotensiale hos personer som vil slanke seg eller lider av anoreksi eller bulimi.

Relaterte intervjuer/artikler:


Publisert: 2008

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook