Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Barnets fordøyelseskanal - fra ende til annen

Overlege Gro Nylander intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Både foreldre og helsepersonell må ofte være detektiver når småbarn klager over ”vondt i magen”. Årsakene kan være både fysiske og psykiske. Ofte glir plagene over etter litt ekstra oppmerksomhet rundt omsorg og kost. Men av og til kan vondt i magen være starten på en tilstand som krever behandling for ikke å bli farlig for barnet. 

Det skriver Gro Nylander i sin tredje bok om små barn: Lille venn – HVA NÅ? (Gyldendal Fakta 2005). Her tar hun bl.a. for seg vanlige mageplager – og hva vi kan gjøre med dem.

Barnet ser sultent på bløtkakestykket du er i ferd med å gi det, spyttkjertlene har alt startet opp. Han får en bit, og elter den godt med spytt i munnen før han svelger den ned gjennom spiserøret.

Fordøyelsen er alt i gang. I magesekken blir det fart på sakene; saltsyre, fordøyelsesvæsker og hormoner spruter ut av kjertlene før magesekken åpner portnermuskelen og sender en passe mengde inn i tolvfingertarmen. Der dusjes massen med galle og med flere fordøyelsessafter fra bukspyttkjertelen.

Først nå begynner kroppen så smått å nyttiggjøre seg kakebiten, mens den klemmes videre nedover den lange, tynne tynntarmen. Innholdet er blitt som en suppe på grunn av alle fordøyelsessaftene og det barnet drakk. Nå spaltes maten i sine enkelte bestanddeler, og næringsstoffene tas gradvis opp gjennom den tynne tarmveggen som utgjør en kjempeflate fordi den bukter seg ut og inn i millioner av tarmtotter.

Endelig tar tykktarmen imot den lille kakeresten som ikke alt er blitt oppsugd. Der tas væsken opp slik at massen blir passe tykk. Til slutt smøres restene med slim i endetarmen og glir derfra glatt ut når tiden er inne. Dermed er den lekre kakebiten forvandlet til noe som ikke er fullt så lekkert, men som har sin klare, etterlengtede funksjon. Slik fungerer det når alt er i orden, men en del ting kan skape rot i systemet.

Hard mage

- Hva gjør jeg hvis barnet mitt har så hard mage at det går flere dager mellom hver avføring? Er klyster en god løsning?

- Med klyster av typen Klyx eller Microlax kan avføringen riktig nok komme ut. Men den kommer vanligvis raskt og er fortsatt hard. Dermed kan det gjøre veldig vondt og lage små blødende rifter i tarmen. Forsøk heller et oljeklyster. På apoteket kan du reseptfritt kjøpe "Olje-glyserol NAF rektalvæske" 150 ml.  , og gi barnet under fire år ca. en tredjedel av det. Vanligvis rekker oljen å trekke seg litt inn i den harde avføringen så den blir mykere og ikke lager sprekker. De første par dagene etter en slik utrensking kan barnet få laktulose (fås reseptfritt på apoteket).

- Hvordan kan hard mage forebygges?

- Ved at barnet får rikelig å drikke (unngå sukkerholdige drikker som brus og cola!), syrnede melkeprodukter, samt grønnsaker, frukt og grovt brød.
Regelmessige toalettvaner er bra. For de fleste utløses avføringsrefleksen etter et stort måltid, gjerne frokost eller middag. Det er derfor lurt å la barnet gå på toalettet etter måltidet.

Omgangssyke

Smittsom omgangssyke (mage-tarm-infeksjon, gastroenteritt) skyldes vanligvis et virus. Overføringen skjer ved at smitte fra avføring kommer inn i munnen til nestemann, ofte via mat eller drikke. Dermed blir det innlysende at god håndhygiene er spesielt viktig i slike tilfeller. Noen magevirus kan smitte gjennom spyttdråper. Dyr kan også være smittebærere, og iblant kan barnet bli matforgiftet fordi maten inneholder for mye bakterier, for eksempel ved at det får mat fra barnematglass som er varmet opp flere ganger. Omgangssyke begynner oftest med kvalme og oppkast som gir seg etter et døgn eller så. Diaréen som starter et halvt til ett døgn senere, varer oftest i 5-6 dager, men kan fortsette i flere uker.

- Kan omgangssyke være farlig?

- Vanligvis er omgangssyke udramatisk og kan behandles hjemme.
Men hvis ikke barnet får i seg nok væske, kan det bli uttørket. Symptomene er tørr bleie, at barnet sjelden tisser, at vekten går ned, at det blir slapt med innsunkne øyne med ringer under, tørr i munnen, at huden blir så slapp at ”hudklyper” står lenge, og at barnet blir sløvt og vanskelig å få kontakt med. Søk lege! Et uttørket barn må behandles på sykehus.

- Jeg har hørt flere mødre si at barnet deres fikk sin første magesjau da de sluttet å amme. Er der en sammenheng?

- Ja, morsmelk har antistoffer som beskytter mot omgangssyke og tilbakefall, og som hjelper barnet å fordøye annen mat. Å gjenoppta ammingen om barnet er lite og fremdeles vil ha bryst, er derfor et godt råd i slike tilfeller.

- Hva er ellers de beste rådene mot omgangssyke?

- Gi små mengder om gangen å drikke, en halv flaske eplemost blandet med en flaske Farris er bra. Cola, brus eller søtmelk anbefales ikke. Når barnet er ferdig med å kaste opp og beholder drikke, bør det tilbys mat selv om det fortsatt har diaré. Begynn med risavsil, risgrøt, gulrotpuré og andre grønnsakpuréer eller maisgrøt. Et par skjeer Biola naturell er også bra.
Som regel tåler barnet vanlig mat relativt raskt igjen.

Overfølsomhet og intoleranse for matvarer

Noen fortsetter å ha diaré i lenger tid, andre får slike plager uten åpenbare årsaker.

- Hva kan det skyldes?

- Iblant skyldes det at noen barn reagerer negativt på enkelte matvarer, særlig melk, andre ganger skyldes det at barnet har for lite av, eller mangler, bestemte fordøyelsesenzymer som får forskjellige prosesser til å gå sin gang. Mange foreldre kommer til målet ved å prøve seg frem, men det er ikke dumt å ha en sikker diagnose. Den kan stilles ut fra en avføringsprøve.

- Hva er cøliaki?

- Cøliaki eller glutenintoleranse kalles det når tarmen reagerer på gluten – og gluten finnes i hvete, rug og bygg – havre er det fortsatt litt usikkerhet rundt. Symptomene kan være diaré og nedsatt vekst, og diagnosen stilles ved en prøve fra tarmen. ”Behandlingen” er livslang og består av glutenfrie matvarer. 

Når tarmene krongler

Innkrenget tarm, tilstoppet tarm, tarmslyng og blindtarm er mer alvorlige tarmlidelser som kan ramme barn, og som oftest krever operasjon.
Innkrenget tarm betyr at et stykke av tarmen krenger seg inn i et annet, ofte tynntarm inn i tykktarm. Symptomer er magesmerter, tydelig medtatthet og ømhet når man trykker forsiktig på magen. Lidelsen diagnostiseres ved hjelp av røntgen med kontrast, og behandlingen er øyeblikkelig operasjon. Imidlertid kan det være så heldig at kontrastvæsken som sprøytes opp gjennom endetarmen retter opp det hele slik at barnet slipper operasjon.

- Tilstoppet tarm betyr at barnet har fått i seg noe som hindrer tarmpassasjen. To ganger har jeg vært med å finne hele appelsinbåter som hindret tarmpassasjen, forteller Gro Nylander. - Symptomer er vanligvis intense, takvise kolikksmerter fordi tarmen trekker seg sammen i kraftige tak for å overvinne motstanden. Behandlingen er operasjon. Tarmslyng betyr at tarmen vrir seg, det kan være litt eller så mye at operasjon er nødvendig. Blindtarmbetennelse er sjelden før toårsalder. Symptomene kan ligne på omgangssyke, blærekatarr, lungebetennelse og uskyldige mageinfeksjoner, og kan derfor være vanskelig å finne ut av. Barnet ligger vanligvis helt stille fordi det gjør vondt når det rører på seg.

(Se søk-lege-signaler til sist i intervjuet.)

Småmark – og større mark

Småmark er helt ufarlig, men veldig smittsomt. Og smitteveiene er som oftest små hender som har klødd seg bak, og så tatt på egen eller andres mat eller munn. Symptomene er at barnet klør i stumpen, helst i sengevarmen når barnet har lagt seg. Da kommer småmarkene ofte frem i endetarmsåpningen og legger egg – noe som gir kløe.

- Kan man se marken?

- Ja, den kan ses som bitte små hvite, livlige mark i varm avføring. Man kan også presse en tapebit godt over endetarmen og omgivelsene  et øyeblikk, helst om kvelden når barnet er varmt . Dra av tapen og se etter mark eller egg med et forstørrelsesglass.

- Jeg har også hørt om småbarn som hadde spolorm…

- Ja – dette er en hvit, metemarklignende orm som kan bli 15 – 30 cm lang. Den er heller ikke farlig, og gir ofte ingen symptomer. Unntaket ser man i utviklingsland der tarmen iblant kan bli så full av spolorm at matens vei gjennom tarmen hindres. Spolorm smitter ved at avføring med spolormegg blir liggende i våt jord noen uker – via uvaskede grønnsaker er de da klare for å klekkes i en varm tarmkanal.

Både småmark og spolorm kan man selv behandle med Vermox som fås reseptfritt på apoteket. Følg bruksanvisningen!

Søk-lege-signaler

Søk alltid lege:

  • når magesmerter varer lenge, eller kommer og går
  • når de er kombinert med feber, oppkast og/eller diaré, så sant det ikke går en kjent omgangssyke
  • når forsiktig klemming på magen utløser ømhet
  • når smertene medfører at barnet virker svært sykt.


Relaterte intervjuer/artikler:


Publisert: 2006

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook