Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Barnets hud - slik beskytter du barnets hud i vinter...

Professor dr. med. Ole Fyrand intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Barn har mer ømfintlig hud enn voksne, og huden deres utsettes også gjerne for større påkjenninger, særlig om vinteren når det ofte er kald og våt luft ute - og tørr og varm luft inne. Barn løper mye ut og inn, både hjemme, i barnehager og skoler, og mange ganger glemmer de å ta på uteklær som lue, votter og skjerf. Så hva kan du gjøre for å beskytte barnets hud i vinter?

Det er vinter. Ofte kaldt og vått ute - og tørt og varmt inne. Barna er kanskje de som mest preges av disse temperaturforskjellene, for de løper ut og inn mange ganger for dag, både hjemme, i barnehager og skoler. Dessuten har de lett for å glemme både lue, votter og skjerf når de er på full fart til akebakken.

- Tørr vinterhud er den vanligste hudplagen hos barn på denne tiden av året, sier professor dr. med. Ole Fyrand, Rikshospitalets hudavdeling. – Barns hud er mer ømfintlig enn voksnes, og utsettes i større grad både for kuldeskader og uttørking; om vinteren kan huden skades av sterk kulde, forurensing, store temperaturforskjeller og tørr og varm inneluft. Det er derfor viktig å beskytte barnets hud med riktig renhold og gode fuktighetskremer i den kalde årstiden. Å lære barnet god håndhygiene er også viktig. Bakterier og virus brer seg lett om vinteren og forårsaker forkjølelser og influensa. Smitteveien går ofte via hendene, derfor er det en god forholdsregel å vaske hendene ofte, og alltid før man spiser.

Daglig hudpleie

- Hvordan kan jeg se at barnet mitt har tørr hud?

- Huden blir lett rød og prikkete - og den klør. Småsår i huden blir gjerne resultatet. Hvis ikke huden holdes tilstrekkelig ren og fuktig, kan større problem som utslett, infeksjoner og eksem bli resultatet.

- Hvordan steller jeg tørr hud?

- Barn blir fort skitne og får ofte hudskader. Har barnet tendens til tørr hud og eksemutvikling, brukes lunkent vann og rensekrem, og såpe bare på skitne hudpartier når det er nødvendig. Men barnet trenger også daglig rengjøring med ikke for varm dusj eller karbad, gjerne med oljetilsetning. Moderne fuktighetsbevarende dusjlotion og dusjoljer kan brukes til daglig dusjing og rengjøring uten at huden tørker ut.

- Er det nødvendig med fuktighetskrem?

- Særlig om vinteren er det fint med en god fuktighetskrem. Etter badet, og mens huden ennå er fuktig, masseres kremen godt inn i huden over hele kroppen. Bruk uparfymert fuktighetskrem, det finnes mange gode – spør på apoteket. Her finner du også fuktighetsbevarende kremer eller stifter til å smøre leppene med. Leppene er også en del av huden og har lett for å bli tørre, såre og sprukne om vinteren.

- Er dyre fuktighetskremer bedre enn billige?

- Begge inneholder stort sett de samme stoffene, så dyre kremer er ikke nødvendigvis bedre enn billige. Det viktigste er at du finner frem til en god fuktighetskrem som barnet ditt liker. Iblant kan det være lurt å bytte krem for å unngå utvikling av hudreaksjoner på en bestemt fuktighetskrem.

- Mange barn bader i basseng i vinterhalvåret, og klor er vel ikke bra for huden?

- Nei, klor virker uttørrende. Derfor er det viktig å lære barnet å dusje etter å ha vært i bassenget for å få bort all klortilsetting på huden. En god fuktighetskrem etter svømmingen er fint, men de færreste skolebarn bruker vel det. Smøring om kvelden etter bassengsvømmingen er bra, gjerne med en noe fetere krem enn ellers.

Inne og ute

Flere studier har vist at inneluften i norske hjem, barnehager og skoler ikke er god nok. Det gjelder særlig på kalde vinterdager, og det er nettopp slike dager at luftforurensingen i de største byene kan være så helseskadelig at barn anbefales å være innendørs.

- Hva er det som er galt med inneluften?

- Det er særlig temperatur og luftfuktighet; luften blir for varm og for tørr. Dette kan hos noen føre til hodepine, tretthet, tørr hud og irritasjon i øyne, nese og hals.

- Hvordan kan jeg forbedre inneluften i hjemmet?

- Hold hjemmet ditt rent og luftig - oftere....

- Hvordan kan barnets hud beskyttes utendørs?

- Om vinteren når huden er blek, kan solen være sterk fordi strålene reflekteres av snøen. Da er det særlig viktig med god solbeskyttelse til barnets ansikt og hender. Unngå bruk av parfymerte fuktighetskremer. Når det gjelder påkledning, er lag på lag best. Bruk ull, silke eller kunstfibre nærmest huden, og bomull, ull eller fleece over. Husk lue, votter og skjerf!

Eksem og infeksjoner

Tørr hud kan sprekke, flasse og klø. Når huden er skadet, kan det oppstå eksem (håndeksem, kontakteksem) og infeksjoner. Barn som har tendens til tørr hud og eksem, har også økt risiko for atopiske sykdommer, først og fremst atopisk eksem, men også astma og allergi. Når renhold og fuktighetskrem ikke er tilstrekkelig for å holde hudirritasjonene borte, er det på tide å søke lege. Svake kortisonkremer og evt. antibiotika kan være nødvendig å bruke i perioder. I småbarnstiden er hudinfeksjoner pga. slag, sår og kutt vanlig. Det kan være infeksjoner med bakterier, sopp eller virus. Det siste kan bl.a. forårsake smittsomme fotvorter som ikke er uvanlig blant barn i skolealder som bader mye i basseng. Viruset trenger inn gjennom sår og sprekker i huden, eller gjennom hud som er oppbløtt av vann. Badesko er den beste forholdsregelen. Ellers er godt renhold, og plaster over sår, den beste beskyttelsen mot hudinfeksjoner. Ved hudsykdom, som eksem, bør man søke lege og få råd om hvordan huden skal stelles i hvert enkelt tilfelle.

Andre utslett

Den femte barnesykdom er en virussykdom (parvovirus) som har en tendens til å blusse opp om vinteren og tidlig på våren. Den rammer særlig barn mellom fem og femten. Symptomene er rødt utslett på begge kinn. Etter et par dager kan utslettet også spre seg til yttersidene av armer og bein, sjeldnere til resten av kroppen. Utslettet kan vare fra noen dager til et par uker. I denne tiden kan det blusse opp ved temperatursvingninger, fysisk anstrengelse eller stress. Utslettet klør ofte og feber kan forekomme. Den femte barnesykdom kan man bare få en gang. Den smitter (dråpesmitte) før utslettet kommer. En blodprøve kan vise om man har eller har hatt sykdommen. Forløpet er så mildt at behandling ikke er nødvendig.

Utslett med forbigående røde prikker uten andre symptomer kan også komme fordi barnet svetter av for varme klær. Det gjelder særlig småbarn som sitter nedpakket i barnevogn og som fraktes mellom hjem, varme biler, kalde gater og varme varehus. Det er derfor viktig å kle av barnet slik at det ikke blir for varmt.

Frostskader

- Hva med forfrysninger?

- Nesetippen, øreflippene, fingrene og tærne er mest utsatt. Hvis huden blir hvit og kjennes nummen, er det viktig at barnet kommer inn i varmen. Huden varmes best med varme tekstiler eller varmt vann. Ved mer alvorlige forfrysninger der huden først blir rød, deretter hvit og voksaktig samt hovner opp med blemmer, bør man straks søke lege. Ta av barnet eventuelle våte og kalde klær og pakk det inn i varme tepper til legen kan se på det.

Oppdatert: 2006

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook