Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Slik forebygger du hull i barnets tenner...

Karies eller tannråte er en «sosial» sykdom som i første rekke rammer barn fra hjem hvor de foresatte ikke har kunnskaper, interesse eller motivasjon for å ta vare på barnets tenner. Karies kan nemlig lett forebygges med riktig kosthold, god munnhygiene og bruk av fluor. Og det er de foresatte som må ta ansvaret for å lære barnet regler for hvordan det skal ta vare på tennene sine.

Til tross for at dagens barn spiser mer søtsaker enn noen gjorde tidligere i historien, har de friskere og sterkere tenner enn både foreldrene og besteforeldrene hadde på deres alder - og årsaken er øket kunnskap, bedre tannhygiene - og fluorbruk. Likevel har 30-40% av alle femåringer karies som har ført til hull i tennene, og 5-10% har mange og store hull, fordi foreldrene eller de foresatte ikke har passet på tennene deres.

Karies er den vanligste sykdommen i munnen hos barn (tannkjøttsykdommer er vanligst blant voksne), men det er en unødvendig sykdom fordi den lett kan forebygges. Og den beste måten å gjøre det på er ved riktig kosthold, god rengjøring av tennene - og bruk av fluortannkrem.

Riktig kosthold

Det er ikke bare det barnet spiser, men også hvor ofte det spiser, som har betydning for tannhelsen. De aller fleste matvarer inneholder sukker - og sukkeret omdannes til syre som tærer på tennene. Hvor stor skade denne syren kan gjøre, avhenger bl.a. av hvor sterke tennene er, av spyttets mengde og beskaffenhet, og av bakteriefloraen i munnen.

Det skadeligste for tennene er raffinert sukker i klebrig form slik det finnes i slikkerier.

Brunt sukker og honning er like ille, mens sukkeret i frukt og grønnsaker ikke gjør så stor skade på tennene.

- Småspising betyr at tennene stadig utsettes for syreangrep, sier professor Magne Raadal. - Verken barn eller voksne trenger å spise mer enn fire måltider pr. dag. Det er bra både for tennene og fordøyelsen. Og har man behov for å spise noe utenom måltidene, er friske grønnsaker og frukt det sunneste.

Rengjøring

Rene tenner er en forutsetning for god tannhelse. Og regelen er: bedre med EN riktig tannpuss en fem slurvete. Det mest praktiske er å pusse tennene grundig morgen og kveld - og ikke gi barnet annet enn vann å drikke etter kveldspussen.

Tannpussen bør bli en vane fra barnet får sin første melketann. Bruk en myk babytannbørste og gå frem på følgende måte:

Finn en arbeidsstilling som er god både for deg og barnet, og pass på at du ser barnets tenner. Begynn med å børste innsiden av tennene med små skrubbebevegelser hele veien langs tannkjøttkanten. Fortsett på samme måte langs utsiden. Til slutt børster du tyggeflatene. Vær særlig oppmerksom på tenner som er i ferd med å komme, disse børstes ved å vri tannbørsten på tvers av tannrekken.

Det er en fordel å bruke fluortannkrem, men vær ikke for raus; en lengde som tilsvarer barnets lillefingernegl er tilstrekkelig. Fra 3-4 årsalder kan man bruke tanntråd mellom jekslene, men aldri tannstikker - fordi disse lager et kunstig mellomrom mellom tennene.

- Hvor lenge bør en voksen pusse barnets tenner?

- Hos førskolebarn må den voksne stå for tannpussen, og opp til 10 - årsalder er det foreldrenes eller de foresattes ansvar at tennene holdes rene - selv om barnet da forlengst må ha lært å pusse tennene sine selv.

Skal barnet ha fluor?

I dag anbefaler man fluortannkrem til alle barn fra frembrudd av første tann. Fluortabletter, fluortyggegummi og fluorskyllevæske brukes dersom tannlege eller tannpleier anbefaler det.

Fluor finnes også naturlig i fisk, særlig sardiner - og i te.

Medisiner

Fordi det er upraktisk å gi småbarn tabletter, får de vanligvis flytende medisin tilsatt smakstoffer og sukker for å gjøre den så tiltrekkende som mulig. Ikke helt overraskende fikk barn som i lengre tid og gjentagne ganger tok slik medisin, flere huller i tennene sine enn andre.

I dag finnes de fleste medisintyper også i sukkerfrie varianter, men vær likevel ekstra omhyggelig med tannpussen hvis barnet ditt får flytende medisin.

Regelmessige tannlegebesøk

Å ta vare på melketennene er viktig også for de blivende tennene. Hull i melketenner kan føre til infeksjon i kjevene og spre seg til blivende tenner.

Fordi det fortsatt er vanlig at barn får hull i tennene, er det nødvendig med regelmessige tannlegebesøk. I vårt land er det den offentlige tannhelsetjenesten som har ansvaret for kontroll av barns tenner, og all tannbehandling er gratis frem til man fyller 18 år.

- Men hvor ofte bør barnet gå til tannlegen?

- Barn i risikogruppen, dvs. barn som lett får karies, må gjerne kontrolleres så ofte som hvert halvår. For barn med god tannhygiene kan det gjerne gå et par år mellom hver kontroll.

Når tennene blir syke eller skades

Den vanligst tannskaden hos småbarn (0 - 3 år) er det tannlegene kaller flaskesyndromet. Dette er et stadig økende problem. Barn som får med seg en tåteflaske med melk eller saft i sengen om natten, får ofte så ødelagte fortenner at de må trekkes.

Barna gjennomgår ubehag og smerter, språkutviklingen deres forsinkes (det blir særlig vanskelig å si S og T), det ser ikke særlig pent ut - og det blir vanskeligere å spise pent og å tygge maten ordentlig.

- Gi barnet en ren narresmokk i stedet for tåteflaske i sengen, sier Magne Raadal.

Hos 3-5 åringene er det jekslenes tyggeflater som er mest utsatt for kariesangrep. Er kariesskadene få og små, er tannplombering en nesten smertefri prosess; med moderne utstyr går arbeidet raskt og barnet får litt salve som bedøvelse i tannkjøttet slik at det nesten ikke kjenner stikket av bedøvelsessprøyten. Men for barn som får mange og store kariesangrep, kan tannbehandlingen bli en omfattende og belastende prosess som ofte må utføres ved hjelp av beroligende midler eller full narkose.

Hvis en tann blir skadet eller slått ut, bør man straks oppsøke tannlege. Utslåtte tenner må snarest mulig settes på plass igjen, eller de kan oppbevares i munnen eller i melk for å få best mulig beskyttelse til man kommer til tannlegen. På samme måte kan man ta vare på biter av en tannkrone på en blivende tann om den skulle brekke. Da er det lettere å reparere skadene, og sjansene for at det hele skal gå bra er store.

Skal tennene reguleres?

- Hele 20-30% av alle barn har behov for tannregulering enten av tyggemessige eller skjønnhetsmessig årsaker. Det beror på hvilke krav man stiller, sier Magne Raadal . - Folke-trygden dekker alle eller en del av utgiftene, alt etter alvorlighetsgrad. Det er tannlegene som anbefaler regulering, men foreldrene og barnet selv som bestemmer om de vil ha noe gjort.

Melketenner

Vi fødes med anlegg til to tannsett i kjeven - 52 tenner i alt. Vanligvis bryter de første melketennene frem ved halvtårsalder, først de små fortennene i underkjeven, deretter fortennene i overkjeven - og så følger slag i slag: 8 fortenner, 4 hjørnetenner og 8 jeksler. De fleste barn har fått alle melketennene sine når de er tre år - 10 oppe og 10 nede i munnen.

Barnetenner kalles gjerne for melketenner fordi tennene er melkehvite. (Når vi blir eldre blir tennene gulere fordi tannbeinet som blir mørkere med årene, skinner gjennom emaljen.) Og melketennene er viktige; de skal brukes i den tiden barnet vokser aller mest, og de skal danne grunnlaget for de blivende tennene.

Publisert: 2005

Intervjuer: Gudrun Vinsrygg

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook