Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Når barn får vondt i øret...

Ørebetennelse er en vanlig sykdom hos barn. Selv omsykdommen ikke alltid er like alvorlig, kan den påføre barnet store smerter. Og blir barnet gående med væske i mellomøret over lang tid, kan dette resultere i dårlig hørsel, og dermed forsinket språkutvikling.

- Hvis barnet har smerter i øret og feber, er det viktig å kontakte en lege, sier seksjonsoverlege Tore Abrahamsen ved Rikshospitalet.

  - Ørebetennelse er en sykdom som opptrer hyppig blant barn opp til skolealder. Den følger gjerne like etter en forkjølelse eller halsbetennelse. Dette skyldes at bakterier eller virus fra nese og svelg har kommet opp i mellomøret. Resultatet kan bli væske i mellomøret med påfølgende feber og ørevondt. Hos enkelte barn kan smertene bli veldig store, mens andre kanskje ikke merker noe særlig. De fleste har vel en eller annen gang i sitt liv opplevd ørebetennelse. Mange av oss husker nettopp denne sykdommen svært godt fordi det gjorde så utrolig vondt. Tidligere pleide legene å stikke hull på trommehinnen for å få ut væsken som lå og sprengte på hinnen. Dette resulterte ofte i en øyeblikkelig lindring. I dag er det ikke lenger så vanlig å benytte denne metoden.

 - Hvem er det som lettest blir rammet av ørebetennelse?

 - Det er gjerne barn fra ett til syv-årsalderen.. Blant større barn og voksne er ørebetennelse heller uvanlig. Dette skyldes rent anatomiske forhold. Når man vokser blir det bedre plass og slike væskeansamlinger oppstår ikke så ofte. De som er særlig utsatte for å få vondt i øret, er barn som også er disponert for falske mandler.

 - Er ørebetennelse en arvelig lidelse?

 - Nei, det kan man ikke si. Men vi ser ofte at ørebetennelse går igjen i enkelte familier. Det varierer også hvor hyppig man får slike plager. Noen barn får kanskje bare ørebetennelse en gang i livet, mens noen blir langt hyppigere rammet. Disse barna, "ørebarna" som vi kaller dem, kan lett ble gjengangere hos legen. Men det er viktig at barna blir fulgt opp med jevnlige kontroller. Så langt det er forsvarlig unngår vi å gi disse barna mye antibiotika.

- Kan ørebetennelse være farlig?

 - Ja. Hvis man går for lenge med væske i mellomøret kan dette resultere i nedsatt hørsel og forsinket språkutvikling hos barna. Men ørebetennelse kan også være et forbigående fenomen som forsvinner i løpet av et døgn eller to.

- Hvordan kan man vite om barnet har slik mellomørebetennelse?

- Vi undersøker trommehinnen. Hvis vi oppdager væske i mellomøret, er det snakk om mellomørebetennelse. Denne væsken kan ha kommet fra en tidligere infeksjon, og barnet kan gå med den flere uker. I denne perioden er hørselen påvirket. Dessverre er det ikke så lett å foreta hørselstester på små barn. Derfor kan barna bli gående lenge med nedsatt hørsel uten at foreldre eller andre er klar over dette.

Når søke lege?

- Hva skal vi som foreldre gjøre når barnet klager over vondt i øret?

- I første omgang kan man prøve noe smertelindrende. Paracet og nesedråper kan være fint om barnet har store smerter. Ellers ville jeg vurdert barnets allmenntilstand. Hvis barnet har vondt i ørene og samtidig har feber, ville jeg fått en lege til å se nærmere på det. Da kan legen sjekke hvordan trommehinnen ser ut og om det eventuelt er kommet hull på den.

- Hva skjer hvis det er hull på trommehinnen?

- Da vil det komme væske ut av øret. Vi regner at mellom 10 og 15 % av de barna som har ørebetennelse, får hull på trommehinnen. Hvis så er tilfelle, er det nødvendig at legen undersøker barnet nærmere.

- Noen leger mener at man ikke bør oppsøke lege med en gang, men heller avvente situasjonen og se. De mener at ørebetennelse som oftest er noe som går over av seg selv. Hva mener du om dette?

- Her er det mange forskjellige meninger blant leger. Det er riktig at ørebetennelse kan gå over i løpet av ett døgn. Men hvis barnet i løpet av denne tiden blir dårligere, ville jeg for sikkerhets skyld kontaktet en lege. Ikke nødvendigvis samme dag, men i allefall dagen etter. Her mener jeg at foreldrene selv bør foreta en vurdering av barnets allmenntilstand. Er denne god, kan man avvente situasjonen. Men er denne dårlig, og barnet også har feber, bør foreldrene ta kontakt med lege. Ørebetennelse kan både skyldes virus og bakterier. Hvis betennelsen skyldes bakterier, er det mulig å behandle den ved hjelp av antibiotika. Da er ofte betennelsen også mer alvorlig. Men hvis den skyldes virus, hjelper ikke antibiotika. I slike tilfeller kan betennelsen ofte være mer langvarig. Dessverre er det nesten umulig å vite om ørebetennelsen er bakteriell eller om den skyldes virus. Derfor blir antibiotika ofte forsøkt. Barnet får vanligvis penicillin i form av en mikstur som skal tas i syv dager. Hvis barnet får penicillin, blir det oftest bra igjen i løpet av to, tre dager. Men det er ikke alltid sikkert det er nødvendig å bruke antibiotika. Det får legen avgjøre. Det viktigste er at trommehinnen blir vurdert slik at man unngår væskeansamlinger.

- Er det nødvendig at barnet holder sengen til smertene har gitt seg?

- Nei, det er ikke nødvendig. Men hvis barnet både har ørebetennelse og feber, bør det holdes innendørs til feberen har gitt seg, og gjerne en dag ekstra. Er barnet feberfritt, og allmenntilstanden ellers er god, kan det gjerne være ute eller gå i barnehagen.

- Er det mulig å forebygge slik ørebetennelse? Hjelper det for eksempel å kle seg godt og gå med lue eller ørebeskyttere?

- Det er i dag ikke mulig å forhindre at barnet får ørebetennelse. Å gå med lue eller annet hodeplagg har liten betydning for utvikling av denne sykdommen. Men har man først fått ørebetennelse, kan nesedråper virke lindrende, avslutter Tore Abrahamsen.

Intervjuer: Marianne Næss

Publisert: 1997

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook