Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Lider du av nesetetthet eller bihulebetennelse?

Mange går rundt med tett, rennende nese som klør og hyppige nyseanfall. De er plaget av rhinitt, en betennelse i nesens slimhinne. Rhinitt kan oppstå som følge av virus, bakterier, irritasjoner og allergi, av og til på grunn av polypper og medfødte misdannelser i nesen.

Som regel er tilstanden forbigående. - Men går du lenge med tett nese, nese som renner eller smerter i eller rundt nesen, bør du komme deg til lege. Det samme gjelder hvis du får gjentatte neseblødninger og/eller luktesansen blir borte. Dette sier øre/nese/hals-spesialist Atle Rønning Arnesen.

Nesens viktigste oppgave er å rense, fukte og varme opp den luften som går ned i lungene våre. Dette er mulig fordi nesens store indre overflate er dekket med sekretproduserende flimmerepitel med flimmerhår. I tillegg mottar den luktimpulser fra omverdenen. Det er viktig at slimhinnen i nesen hele tiden reagerer på forandringer i omgivelsene og slår tilbake angrep fra skadelige virus, bakterier og forskjellige slags stoffer. Men av og til kan disse forsvarsmekanismene overreagere eller forvrenges. Da kan man få rhinittsymptomer. Rhinitt er navnet på en betennelsestilstand i nesens slimhinne som gir seg uttrykk i kløe, nysing, rennende nese og nesetetthet. Den kan skyldes virus, bakterier, allergi eller irritasjoner.

- Tett og rennende nese er det vanligste symptomet på at du har fått en virus- eller bakterieinfeksjon, sier førsteamanuensis Atle Rønning Arnesen ved Universitetet i Oslo..

Nylig ga han ut en bok om øre/nese/hals-sykdommer der også likvektsapparatet ble omtalt. Atle Rønning Arnesen forteller at tett og rennende nese også kan være symptom på allergi, irritasjon, bihulebetennelse eller mer alvorlige sykdommer. Er det tale om virusinfeksjoner eller allergi, er sekresjonen ofte vannklar. Er det snakk om bakteriell infeksjon, kan sekresjonen være vannklar, men svært ofte er den da fastere og gulgrønn av farge.

- Hvilke sykdommer er det som gir nesesymptomer?

- Først og fremst forkjølelse. Da er snuen fra nesen som oftest vannklar og man har tendens til å bli tett. Forkjølelse er i seg selv en ufarlig og forbigående sykdom. Problemet er at den kan medføre komplikasjoner i form av andre sykdommer som for eksempel bihulebetennelse. Dette skyldes at virusinfeksjonen har svekket slimhinnen i nesen slik at bakterier lettere finner grobunn her. På grunn av forkjølelsen er man også svekket rent immunologisk og får av den grunn lettere får funksjonsforstyrrelser i nesen, sier Rønning Arnesen.

Bihulebetennelse

- Hva er de viktigste kjennetegnene ved en bihulebetennelse?

- Man blir tett i nesen og får smerter i pannen. Ofte følger det også med nyseanfall og smerter bak øynene. Bihulebetennelsen kommer av at bakterier er kommet inn i bihulene fra nesen og starter en betennelse. Bihulene er, som mange vet, noen hulrom vi har i pannen, i kinnene og mellom nesen og øynene. Mellom bihulene og nesen er det kanaler. Det er når disse kanalene blir tettet igjen, at bihulebetennelsen oppstår.

- Hvordan skal man kunne vite om man er rammet av en bihulebetennelse?

- Hvis forkjølelsen er i ferd med å avta, men symptomene plutselig blusser opp igjen, kan dette være tegn på en begynnende bihulebetennelse. Ved forkjølelse er snuen gjerne rennende og vannklar. Men ved en bihulebetennelse, blir sekretet mer seigtflytende og gulgrønt og man føler seg syk og uvel. Mange får også litt feber. Det som er karakteristisk for en bihulebetennelse er at smertene øker på når man bøyer seg fremover.

- Hva skal man gjøre hvis man har fått denne sykdommen?

- Både ved bihulebetennelse og ved forkjølelse er det viktig at man roer seg ned. Kroppen bør få hvile og ro inntil infeksjonen er gått over. Samtidig bør man sørge for å få i seg nok væske. Drikk gjerne te, solbærtoddy eller noe annet du liker. Med bihulebetennelse følger ofte en plagsom hodepine som kommer av at pusset i bihulene presser på gangene mellom bihulene og nesen. Da kan nesedråper være til god hjelp. De åpner kanalene inn til bihulen og gjør at pusset lettere føres ut slik at det trykket vi har i pannen og kinnene løsner.

Jeg vil anbefale den det gjelder å sykemelde seg og se tiden an. Hvis ikke symptomene gir seg etter to til tre dager, men i stedet er blitt verre, bør man nok kontakte en lege. Da kan man få antibiotika som kan hjelpe mot infeksjonen. Begynn alltid med penicillin før du eventuelt går over til andre antibiotika! Dette er viktig fordi stadig flere bakterier blir resistente overfor andre antibiotika. Hvis ikke penicillin hjelper, kan det være nødvendig å ta en bakterieprøve, og om nødvendig skifte antibiotika. Dersom du har hatt gjentatte bihulebetennelser, bør du be om å bli henvist til en øre/nese/hals-lege som kan foreta en nærmere undersøkelse. Slike gjentatte bihulebetennelser kan være et symptom på at noe er funksjonelt galt.

- Hvordan kan man forebygge bihulebetennelse?

- Det kan man gjøre ved å bruke nesedråper og /eller fysiologisk saltvann til å rense nesen med når man er forkjølet. Det er også viktig å lytte til kroppens språk. Hvis man føler seg syk og medtatt, bør man holde seg i ro. Dette fører til at virusinfeksjonen går fortere over og man blir fortere frisk.

Allergisk rhinitt og irritasjons-rhinitt

Rhinitt kan også skyldes allergier. Det vanligste er sesong-allergisk rhinitt i form av høysnue som er en allergisk reaksjon der allergenet, i form av pollen fra trær, gress og andre planter, trekkes inn i nesen. Denne formen for rhinitt er sammenfallende med blomstringstiden hos de ulike planteartene. Symptomene består da av gjentatt nysing, rennende nese (vannklar sekresjon), kløe i nesen og øynene og nesetetthet. I tillegg til sesong-allergisk rhinitt, finnes det en helårs allergisk rhinitt som skyldes allergener i vårt nærmeste miljø. Slike allergener kan komme fra husstøvmidd, muggsopp og dyrehår. Symptomene er de samme som ved høysnue, men nesetettheten varer ofte over lengre tid.

- De første symptomene på allergisk rhinitt tolkes ofte som forkjølelse, sier Atle Rønning Arnesen. - Men det at man ikke har feber, at tilstanden varer mye lengre burde lede tankene over på allergi fremfor forkjølelse. Når både øyne og nesen er berørt, er det trolig allergi. Det samme må man anta dersom symptomene opptrer på samme tid som blomstringen til for eksempel bjørk eller gress.

Er man fremdeles i tvil, kan man ta en prikktest for å vite nøyaktig hva man lider av. Hvis det er tale om allergisk rhinitt, bør man bruke vanlige nesedråper de første dagene sammen med en oppstartet allergibehandling. Det kan likeså være lurt å begynne med kortison-nesespray en uke eller to før pollensesongen starter. Kortison er effektiv mot den betennelsen og nesetettheten som opptrer i forbindelse med rhinitt. Antihistaminer hjelper godt på lette mer akutte symptomer som kløe og nysing. Det er vanlig at man bruker en kombinasjon av kortison-nesespray, antihistaminer og vanlige nesedråper.

I nødsituasjoner gir vi pasientene en tablettkur med kortison. Men det aller viktigste er å eliminere de stoffene man reagerer på. Hvis man lider av dyrehårsallergi, og har kjæledyr i huset, bør man gjøre det man kan for å holde seg unna dyret. Ta det for all del ikke med inn på soverommet og vær nøye med rengjøringen! Det aller beste er på sikt å omplassere dyret, men dette er ikke alltid så lett, medgir Rønning Arnesen. - Er det midd man reagerer på, må man være nøye med utlufting og rengjøring og gjerne anskaffe egne madrassovertrekk som hindrer midden i komme i kontakt med huden. Men for all del: Vent med å gjøre om på boligen din inntil du er helt sikker på hva du lider av! Jeg har sett altfor mange eksempler på folk som har gått til drastiske tiltak i hjemmet - uten at det har vært nødvendig av hensyn til allergien. Derfor er det viktig først å vite hva man er allergisk for før man går til kostbare endringer. Men det er ikke bare allergiske stoffer som kan føre til rhinitt. Også ulike irritanter utløse liknende symptomer som ved allergi. Eksempler på dette er dårlig, tørt og forurenset inneklima. En annen irritant er tobakksrøyk. Det har faktisk vist seg at røykere, som har sluttet å røyke, fortsatt er mer plaget av rhinitt enn ikke-røykere. Dette kan skyldes at slimhinnene til de forhenværende røykerne er blitt sensibilisert, med andre ord mer mottakelige for ytre stimuli. Medikamenter som tas over lang tid og psykologiske stressfaktorer kan også fungere som irritanter. Denne formen for rhinitt karakteriseres gjerne ved nesetetthet, rennende nese og av og til av polypper.

Medfødte lidelser og senere skader

Noen mennesker er født med skjev midtskillevegg i nesen eller har fått midtskilleveggen knekket ved fødselen. Andre har i løpet av sin barndom eller i voksen alder fått skadet nesen uten at man har merket noe særlig til det. Når midtskilleveggen i nesen er skjev, kan dette føre til nesetetthet som igjen fører til slimdannelse og bakterievekst. Dette kan gi opphav til bihulebetennelse. Det er også vanlig at man i eldre år får mer hovne og irriterte slimhinner i nesen. Da blir man gjerne tett i nesen og får hodepine, særlig rundt øynene og i pannen.

- Noen klager over at de har vekslende nesetetthet, først i det ene neseboret og så i det andre. Dette kan skyldes at midtskilleveggen er S-formet. Dette er ikke noe man trenger å leve med. I dag er det enkelt å rette på slik neseskjevhet ved operasjon.

En annen mulig årsak til nesetetthet er polypper. Dette er utbukninger av neseslimhinnen og oppstår sannsynligvis som følge av irritasjonstilstander her. Symptomene består av økende nesetetthet med nasal tale, trykkfølelse i nesen og i ansiktet, nedsatt luktesans og sekresjon. Den vanligste behandlingen er bruk av slimavsvellende nesedråper, neseskylling med saltvann og kortison-nesespray. Polyppene kan også fjernes ved operasjon.

Søk lege-signaler

Hvis du er tett i nesen, og dette hemmer deg , er det viktig å komme seg til lege. Det samme bør du gjøre hvis det renner fra nesen over lang tid og sekresjonen er vannklar eller gulgrønn av farge. Vannklar snue kan være et tegn på at du lider av allergi eller irritasjoner, alternativt at du har pådratt deg polypper. Hvis luktesansen er borte, er dette også et søk lege-signal.

Mange har smerter i eller rundt nesen over lengre tid uten å vite hva dette skyldes. Hvis smertene blir verre når du bøyer deg fremover, kan det være tegn på en bihulebetennelse. Da bør du kontakte lege for eventuelt å få penicillin. Kuler og klumper i nesens omgivelser er uhyre sjeldne. De kan være tegn på en betennelse eller svulst. Av den grunn er det viktig at du kommer raskt til lege for en nærmere diagnose. Det samme gjelder hvis du blir utsatt for slag på nesen. Gjentatte neseblødninger er et søk-lege-snarest-signal.

- De fleste allmennpraktiserende leger tar i dag hånd om neseproblemer. Men av og til kan det være nødvendig å komme til spesialist. Dette bør man gjøre ved langvarig nesetetthet, hyppige bihulebetennelser, vedvarende sår hals og dårlig luktesans. Bakterielle prøver av sekret i nesen og røntgen kan gi indikasjoner på mulige bihulebetennelser eller fortetninger - mens prikktester kan avsløre mulige allergier, sier Rønning Arnesen. - Det kan for eksempel være at pasienten har nesepolypper eller skjev neseskillevegg og av den grunn trenger kirurgisk behandling. Vi har teknikker som gjør det mulig å se om det er noe galt inne i nesen. En neseoperasjon gjøres ofte med lokalbedøvelse og mulighetene for å bli helt bra er svært gode.

 

Publisert: 1997

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook