Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Blodig oppkast og blod i avføringen

Blødninger i fordøyelseskanalen er signaler som alltid må tas alvorlig. Stol aldri på at det er noe ufarlig, selv om grunnen iblant kan være en bagatell.

Når du kaster opp blod, er det over 80 prosent risiko for at du enten har sår eller katarr i spiserør, magesekk eller tolvfingertarm. Alt dette er alvorlige tilstander. I verste fall kan det dreie seg om blødende magesår, en livsfarlig tilstand som krever øyeblikkelig innleggelse i sykehus. Dødeligheten ved blødende magesår er på opp imot 10 prosent.

Blødninger fra endetarmen krever ikke så rask reaksjon, men de kan være farlige nok. Ofte skyldes blodet ufarlige hemorroider, men å slå seg til ro med at det er grunnen kan bli skjebnesvangert. Blødningen kan like gjerne være første tegn på kreft i tykktarmen - en av de mest utbredte kreftformer vi har. I så fall kan det å komme tidlig til lege være forskjellen mellom liv og død.

- Lege bør alltid oppsøkes ved enhver blødning fra fordøyelseskanalene. Pasienten selv kan ikke avgjøre om blødningen er farlig eller ei, sier overlege Njaal Stray.

Blodig oppkast

Å kaste opp blod er alltid et uttrykk for blødninger i den øvre delen av fordøyelseskanalen. Det vil si spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Oppkast av store mengder friskt blod tyder på alvorlig blødning. Når blodet har ligget i magesekken en tid, ligner det mer på kaffegrut fordi det er påvirket av magesyren. Mengden av blodig oppkast avspeiler ikke alltid hvor mye du virkelig har blødd. Er du svimmel, tørst og svett i tillegg til oppkastet, er det et tegn på at du har mistet ganske mye blod.

Sår i tolvfingertarmen og magesekken eller rifter i spiserøret står for halvparten av all blodig oppkast. 40 - 45 prosent skyldes katarr de samme stedene. Rifter i overgangen mellom spiserør og magesekk kan oppstå når magesekken vrenger seg oppover ved langvarig brekninger på tom mage. Slike rifter leges vanligvis av seg selv. Ved pågående blødning fra sår eller rift, kan legen ofte stoppe det. Sår og katarr blir behandlet med syrehmmende medisin. Dersom den såkalte magesårbakterien (Helikobakter) blir påvist, gis behandling for å utrydde bakterien.

Medisiner kan gi magesår

En vanlig årsak til magesår er bruk av preparater som inneholder acetylsalisylsyre; Albyl E, Dispril, Novid etc. og blir brukt blant annet som blodfortynnende midler. 40 prosent av alle som blir innlagt for blødende magesår har brukt enten acetylsalisylsyre eller anti-inflammatoriske midler (NSAIDs) som Brufen, Ibux, og Napren. Slike preparater blir brukt mot blant annet ledd- og muskelplager. Skyldes magesåret medisiner er det så alvorlig at pasienten enten må slutte med denne medisinen eller eventuelt få sterke magesårmedisiner i tillegg.

- Blant de mer sjeldne tilstandene som kan gi blodig oppkast er åreknuteblødning i spiserøret og god- eller ondartet svulst i magesekken. Kronisk alkoholisme og blant annet hepatitt B og C kan gi skrumplever som fører til at blodet som normalt passerer leveren finner veien opp gjennom små vener i spiserøret. På grunn av det høye trykket som da oppstår kan en vene i spiserøret sprekke og gi en plutselig styrtblødning fra munnen. Åreknuteblødning kan behandles enten ved å sprøyte inn et stoff som stopper blødningen eller legge en strikk rundt åreknutene. Blødninger fra munnhulen eller nesen kan også føre til blodbrekninger, sier overlege Stray.

Blod i avføringen

Blodig avføring er sjelden så dramatisk som å kaste opp blod, men likevel alvorlig nok. De fleste blødningene kommer fra tykktarmen og endetarmen. Blødninger fra tynntarmen er sjeldne og vanskeligere å diagnostisere. Blødning fra magesekken kommer ut som sort, tjæreaktig, illeluktende og glinsende avføring.

Personer over 50 - 60 år må alltid tenke på kreft i tykktarmen når de får blodig avføring; enten friskt rødt blod eller mer mørkerødt/brunt. Dette er den hyppigste kreftformen totalt for menn og kvinner, og den er fortsatt stigende. Også godartede svulster i tarmen blør.

Er blodet friskt rødt og spruter eller drypper ut, sitter blødningen langt nede i tarmen. Kreft helt nede i endetarmen gir rødt blod. Jo lengre nede i tarmen svulsten sitter, desto friskere er blodet. Hyppigst dreier friske blødninger seg om hemorroideblødning. Slik blødning kan se svært så dramatiske ut, men blodmengden er vanligvis ikke så stor.

Hemorroider

Hemorroider er en oppsvulming av blodårene rundt endetarmen. En slags åreknuter som enten sitter skjult i endetarmsveggen eller buler ut i selve åpningen av endetarmen som blårøde knopper. Ved sterkt press kan de briste og blø. En uskyldig men plagsom lidelse som oftest rammer personer mellom 30 og 65 år. Mange forhold kan bidra til utviklingen. Det hyppigste er treg avføring. En medvirkende årsak kan være at folk med forstoppelse ofte sitter lenge på do og trykker for mye. Diare og graviditet er andre årsaker.

- Lid deg ikke gjennom tilværelsen med plagsomme hemorroider. Legen kan ofte kurere dem på en enkel måte: en stram grummistrikk rundt roten på hemorroiden stopper blodtilførselen og får den til å skrumpe inn og falle av i løpet av en ukes tid. Store hemorroider kan opereres bort. En grundig legeundersøkelse er i alle fall nødvendig for å utelukke annen sykdom.

Skift livsstil

Treg avføring skyldes ofte at vi ikke tar hensyn til tarmen når den sier at den må. Mangel på mosjon og et kosthold med for lite fiber gjør også sitt til at rytmen i fordøyelsen blir ødelagt. Jerntabletter, visse smertestillende og vanndrivende tabletter er også kjent for å gi treg mage.

Regelmessig mosjon og overgang til mer fiberrik mat kan for mange være tilstrekkelig til å få orden på fordøyelsen og dermed bli kvitt hemorroidene. Men husk at mye fiber også krever at du drikker mye vann - minimum halvannen liter daglig. Ellers kan virkningen bli motsatt. Kostfiber finner du i grønnsaker, rotfrukter, frukt, brød og andre kornprodukter. Frokosten er det viktigste måltidet når det gjelder å stimulere tarmen til å tømme seg.

- Unngå å ta avførende midler uten i samråd med lege, sier Stray. 

Andre tilstander

Det første symptomet ved betennelsestilstander i tynn- og tykktarmen (ulcerøs kolitt og Crohns sykdom) kan være blod- og slimblandet diare.

 - Det er en stor fordel å komme tidlig til behandling ved slike tarmbetennelser. Det finnes medisiner som kan få sykdommen til å falle til ro. Får den utvikle seg over tid, kan det blir nødvendig å operere bort det betente stykket av tarmen.

 Utposninger på tarmen og ansamlinger av fine blodårer i ytterste del av tykktarmens slimhinne er mer sjeldne årsaker til blodig avføring. Blødning fra tarmen kan også være skjult, det vil si at den bare kan påvises ved hjelp av kjemisk analyse. Ved jernmangel eller jernmangelanemi bør avføringen alltid undersøkes med tanke på skjult blødning, og en må alltid ha mistanke om skjult tarmblødning til tross for negativ test. Årsakene til denne type blødning er de samme som ved synlig blødning. Ikke sjelden finner vi kreft; skjult blødning kan være det eneste og tidligste symptomet. Tidlig behandling gir en betraktelig bedre sjanse til å overleve, hevder overlege Njaal Stray.

Intervjuer: Gerd Korbøl

Publisert: 2005

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook