Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Blødninger og smerter fra underlivet

Menstruasjonen er den vanlige grunnen til blødning fra skjeden hos friske kvinner. Blødninger utenfor syklus og etter overgangsalderen kan derimot være tegn på sykdom. Ved smerter i underliv og skjede bør lege kontaktes.

Den naturlige syklus som fører til eggløsning og blødning en gang i måneden bygger på et finstemt samspill mellom hormoner. Syklusen varierer litt fra kvinne til kvinne. Fire uker fra første mensdag til neste første mensdag er det vanligste. Mot overgangsalderen blir syklusen gjerne litt kortere. Den første mensen kommer mellom 10 og 18 år, oftest mellom 11 og 15 år. De første og siste årene i en kvinnes fruktbare alder er det helt normalt med uregelmessig eggløsning og mens.

Enhver påvirkning som griper inn i hormonbalansen vil kunne fremkalle blødningsforstyrrelser. Både følelsesmessige og fysiske påkjenninger kan føre til blødning i utide eller bortfall av blødning. Men kvinner påvirkes veldig forskjellig.

- Mange opplever at mensen kommer uventet og ubeleilig akkurat når de har begynt på ferien sin. Å reise på ferie kan være nok til å skape forstyrrelser hos noen, mens andre går gjennom hele sin fruktbare alder uten å ha en dags forskjell uansett hva de gjør, sier Unni Kirste og legger til at en syklus som er forskjøvet noen dager på grunn av en eller annen midlertidig påkjenning, vil gå tilbake til det regelmessige av seg selv.

- Å bli kjent med seg selv og vite hvordan man reagerer er viktig for å slippe ubehagelige overraskelser. Ellers finnes det tabletter som kan utsette mensen hvis man vet at den kommer på et svært ubeleilig tidspunkt. De gir en del bivirkninger for noen, særlig i form av premenstruelt ubehag. Virkningen kan ikke garanteres og kan gi litt uregelmessighet i syklusen. Men tabletten er ikke farlige og kan godt prøves.

Blødninger utenom menstruasjon

Regelmessige småblødninger rundt eggløsningen er ikke noe å bry seg om, men ellers kan unormale blødninger være tegn på sykdom. Det kan være betennelser, livmorhalskreft, unormal graviditet, spontan abort, graviditet utenfor livmoren etc.

- De fleste kvinner mellom 45 og 55 år har noen uregelmessigheter i blødningene. I noen få tilfeller kan det være et symptom på livmorkreft. Oppstår det nye blødninger bør du gå til lege og få det undersøkt, råder dr. Kirste.

Sykdommer andre steder i kroppen, for eksempel høyt eller lavt stoffskifte, kan også gi blødningsfortyrrelser. Blodfortynnende midler, kortison og enkelte andre medisiner kan føre til at man lettere blør fra skjeden. Står du fast på en medisin kan du spørre legen om det kan være grunnen.

For stor blødning

Unge jenter kan ha kraftige blødninger på grunn av uregelmessig eggløsning. Dette kan være plagsomt selv om det sjelden er farlig. P-piller vil regulere blødningene og dempe menstruasjonssmertene. Eldre kan også få langvarige og kraftige blødninger på grunn av ubalanse i hormonene. Behandlingen for denne aldersgruppen er å regulere blødningene ved å gi gestagener (ett av hormonene som p-pillen inneholder) i noen dager hver måned. Hormonspiral er et alternativ til piller for voksne. Hormonene avgis sakte fra spiralen over fem år. Operasjon er en løsning for dem som ikke ønsker å ta hormoner. Livmorslimhinnen eller hele livmoren kan fjernes.

Muskelknuter kan gi store blødninger. Knutene forekommer helt ned til 20 år, men blir gradvis vanligere i 30-årene. De fleste kvinner får slike knuter i større eller mindre grad når de nærmer seg overgangsalderen. Veksten er påvirket av eggstokkens hormoner østrogen og progesteron. I overgangsalderen stopper veksten opp og deretter skrumper knutene gradvis inn igjen. Hos kvinner som tar østrogen kan de fortsette å vokse. Muskelknuter er helt ufarlig. De fleste er små og ikke sjenerende. Store og plagsomme muskelknuter kan behandles ved enten å stoppe blodtilførselen, fjerne selve knuten eller fjerne livmorkroppen. Av og til blir hormonbehandling brukt, men det gir ikke varig resultat. Behandlingen kommer an på hvor tidlig muskelknutene blir et problem, hvor de sitter og hvorvidt kvinnen vil ha barn.

Blødersykdom

Kraftig mens kan være det eneste symptomet på en mild tilstand av blødersykdom. Sykdommen er vel beskrevet, men litt oversett. Heller ikke alle leger husker på den og på at det finnes tabletter som kan redusere blødningene.

- Gå ikke med store blødninger. Ikke bare blir det dyrt med bind og tamponger, men det kan også føre til jernmangel og anemi.

Å vite hva som er en stor blødning er ikke lett. Ifølge dr. Kirste er det meget stor forskjell på hva kvinner oppfatter som stor blødning.

- Kvinnens egen opplevelse av hva som er mye er ikke nok til å konstatere at det er slik. Å måle mengden er en lang og komplisert sak, men det går an å få en pekepinn ved å se på blodprosenten. Har du 100 i blodprosent og spiser normalt så blør du ikke mye selv om du opplever det slik selv. Har du 70 eller mindre i blodprosent, blør du antagelig mye og må spise jern for å oppveie blodtapet. Det finnes kvinner som må spise jern hele livet.

For sjelden blødning

Sjelden eller ingen blødning skyldes som regel hormonell ubalanse. Den kan være medfødt eller skyldes belastning. Spiseforstyrrelser eller for hard trening fører ofte til at mensen blir borte. Kvinner som helt mister mensen uten å være gravide bør alltid få en undersøkelse og relevant behandling. Nok kaloriinntak, stabil vekt og mindre treningsdoser får som regel syklusen i gang igjen hvis det var årsaken. Jenter som er blitt 17-18 år og aldri har hatt mens bør også bli undersøkt.

Etter overgangsalderen

Underlivsblødninger hos kvinner etter overgangsalderen kan ha mange årsaker. Er du i klimakteriet, behøver du ikke bli forskrekket om du får en skikkelig styrtblødning etter at det i mange måneder ikke har kommet en dråpe. Slike slengere er ubehagelige, men helt normale hvis de slutter på vanlig måte. Stadige småblødninger bør derimot undersøkes hvis de vedvarer over tid etter klimakteriet. Kanskje skyldes det bare østrogenmangel som får de tynne og skjøre slimhinnene til å sprekke og blø. Infeksjoner og betennelser kan gi blødning ved samleie. Hvis det gjentar seg er det grunn til å gå til lege. Blødninger etter overgangsalderen kan også være et symptom på livmorkreft. Derfor er det viktig å få en undersøkelse.

Vanlig alder for siste menstruasjon er ca 52 år. Men overgangsalderen kan komme tidlig, helt ned til 30 år. For lite østrogen fra så ung alder gir stor risiko for benskjørhet og andre hormonrelaterte sykdommer. Kommer du i overgangsalder før du har fylt 45 år bør du gå til lege og snakke om tilskudd av østrogen. Tilskudd finnes i forskjellige typer.

- Noen gir en liten blødning en gang i måneden, andre skal ikke gi blødning. Det er ikke farlig om de likevel gir litt blødning iblant, men ta en tur til legen og få en sjekk for sikkerhets skyld. Ikke alle typer hormontilskudd passer for alle. Legen kan hjelpe deg med å ta stilling til de forskjellige typene.

Smerter

Hos mange kvinner er mensen ledsaget av krampeliknende smerter. I de fleste tilfellene er et smertestillende middel tilstrekkelig til å redusere smertene. Tabletter av typen NSAID´s (Ledox, Napren, Naproxen Ibux og lignende) hjelper de fleste. De kan kjøpes i små pakninger uten resept for dette formål og skal tas så fort det begynner å gjøre vondt i tilstrekkelig dose og som regel bare noen få dager. Noen må ha reseptbelagt medisin for å få hjelp. Etter en fødsel avtar eller forsvinner oftest smertene.

Et samleie kan være smertefullt. Infeksjoner i skjeden kan være grunnen, eller endometriose (livmorslimhinne utenfor livmoren). Endometriosen kan påvirkes av hormoner slik at den forsvinner, men behandlingen er komplisert og den har lett for å komme igjen.

Etter overgangsalderen kan tørre slimhinner gjøre samleiet svært plagsomt for kvinner, selv om lysten er til stede. Lokal behandling med østrogen er en ufarlig og enkel måte å bøte på problemet.

Mange årsaker

Smerter i underlivet har en lang rekke årsaker. De kan være akutte eller kroniske, sitte dypt inne eller ved skjedeinngangen. Det sistnevnte skyldes ofte infeksjoner eller hudirritasjon. Sitter smerten lengre inn kan det være en cyste som har sprukket, muskelknuter som har vridd seg, infeksjon, abort, graviditet utenfor livmoren osv.

- Det er ikke så lett å avgjøre om smerten stammer fra underlivet eller noen av de andre av de indre organer i buken. Uansett årsak bør du aldri gå med smerter i underlivet uten å la en lege utrede dem med tanke på behandling, sier Unni Kirste.

Intervjuer: Gerd Korbøl

Publisert: 2000
Faglig oppdatert: 2006

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook