Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Dårlig ånde

Forsker doktorstipendiat Alix Young Vik intervjuet av Eli Gunnvor Grønsdal

- Noen mennesker blir så plaget av dårlig ånde at det går ut over deres sosiale liv, men det er heldigvis enkelt å bli kvitt slike plager, sier forsker Alix Young Vik ved Det Odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo.
- Dårlig ånde, eller halitose som det heter på fagspråket, er et stort problem for en rekke mennesker. Det er forsket lite på fenomenet, og tannleger i Norge har vært lite flinke til å behandle tilstanden.

- Dårlig ånde er et tabubelagt emne. De som er hardest rammet av dette, er som oftest de som er minst klar over problemet, fordi ingen tør å si ifra. I USA og Belgia finnes det egne klinikker for behandling av halitose, sier Vik som leder et forskerteam ved Det Odontologisk fakultet. Teamet driver med laboratorieforskning omkring halitose som stammer fra munnhulen.

- Hvordan dannes dårlig ånde?

- Det er svovelgass som er kilden til den vonde lukten. Disse gassene dannes som oftest i munnhulen ved at bakterier bryter ned proteinholdig materiale. Dette materiale er som oftest rester fra mat, skadet vev og epitelceller (overflateceller) fra munnslimhinnen. Selv i den reneste munnhule er disse bakteriene alltid til stede som en del av den naturlige bakterieflora i munnen. De finnes spesielt i tannkjøttlommene eller i gropene bakerst på tungen. Alle slike bakterier kan komme i overvekt og skape et problem med produksjon av svovelgass.
Selve munnhulen er årsak til dårlig ånde i cirka 85 prosent av tilfellene. Dårlig vedlikehold og stell av tenner og proteser, er hovedårsaken til dårlig ånde. Den vonde morgenånden skyldes at munnhulens selvrensende mekanismer, spyttfloden og bevegelsene av tunge og kinn er redusert. Det er slik at spyttet vårt inneholder mange viktige bestanddeler for å bryte ned maten, men det inneholder også bakteriehemmende stoffer som er viktige for at bakteriene i munnen ikke skal ta overhånd. Dårlig ånde kan også skylde betennelse i tannkjøttet, som er svært vanlig hos eldre mennesker. Store, falske mandler hos barn er en annen hyppig årsak til dårlig ånde hos de yngste. Skjevhet i nesen og kronisk nesekatarr kan resultere i at barnet må puste med åpen munn, slik at den selvrensende mekanismen settes ut av virksomhet. Kronisk betennelse i mandlene kan føre til at det samler seg matrester i fordypningene i mandlene. Her angripes de så av bakterier. Akutt mandelbetennelse vil gi forbigående dårlig ånde.

- Hva med sår i munnhulen?

- Sår i munnhulen kan skyldes virus, bakterier eller vedvarende slitasje fra protesekanter eller tenner. Sårene blir grobunn for økt vekst av bakterier.

- Andre årsaker?

- Sukkersyke kan i noen tilfeller gi en spesiell ånde. Spesielt hvis sukkerinnholdet i blodet er svært høyt. Da kan det lukte aceton fra munnen. Langtkommen nyresykdom kan gi ammoniakklukt av ånden, og langtkommen leversykdom kan gi en råtten lukt fra munnen.

- Hva med mat og drikke?

- Det vil variere fra person til person hvilke lukter en synes er gode eller vonde. Dette gjelder også når det kommer til mat. Matvarer som melk eller melkeprodukter i store mengder, eller fettrik mat, kan være årsak til dårlig ånde. Kaffe, tobakk og alkohol gir nesten alltid dårlig ånde.

- Kan medisiner gi dårlig ånde?

- I noen tilfeller kan medisiner gi tørr munn, som igjen kan resultere i dårlig ånde. Også forkjølelse og andre tilstander der en puster mye med åpen munn, kan resultere i dårlig ånde. Noen merker at de får dårlig ånde når de stresser eller er nervøse.

Ulike behandlingsmetoder

- Svovelholdige gasser fra munnhulen kan bestå av enten hydrogensulfid, som lukter som råttent egg, eller metylmercaptan som lukter som råtten kål. Vår forskning har vist at disse tilstandene må behandles ulikt. Sink kan være det beste mot hydrogensulfid, men trenger ikke virke like godt på noen av de andre gassene. En kombinasjon av sink og klorhexidin virker svært bra.

- Hva kan en selv kan gjøre?

- Det er svært viktig å spise, og da sikter jeg spesielt til dagens første måltid – frokosten. Vil du unngå dårlig ånde utover dagen bør du ta deg tid til å spise om morgenen. Tygging av mat stimulerer spyttproduksjonen som igjen oppløser gassene som skaper dårlig ånde. Å drikke vann er godt for kroppen, så også for å unngå dårlig ånde. Er en spesielt nervøs eller stresset, bør en fylle på med ekstra vann for å unngå tørrhet i munnhulen. Hjelper ikke vann, kan en ty til tyggegummi eller sugetabletter for å sette i gang spyttproduksjonen. For å unngå å få dårlig ånde er det viktig å ha regelmessige rutiner med tannbørste og tannstikker eller tanntråd. Etter et måltid er det lurt å rense munnen med et eple eller sukkerfri tyggegummi. Tannpasta som inneholder sink vil ha en gunstig effekt mot dårlig ånde. Videre bør en pusse tungen med tannbørsen, eller bruke en tungeskraper. Disse kan kjøpes på apoteket.

Alvorlig halitose

- Når ingen av de vanlige hjelpemidlene kan ta knekken på den dårlige ånden, må en bli kvitt bakteriene som er årsaken til halitosen. Tannpasta, munnskyllevann og tabletter som inneholder sink vil hjelpe i de fleste tilfellene. Om ikke halitosen forsvinner etter behandling av munnhulen, må vedkommende få en henvisning til en øre-nese-hals-spesialist, slik at en eventuelt kan lete etter sykdommer i luftveiene for øvrig, i fordøyelseskanalen eller andre indremedisinske sykdommer, avslutter Vik.


Publisert: 18.01.04

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook