Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


ELVEBLEST - når huden blir full av vabler

Elveblest er en vanlig hudreaksjon som svært mange mennesker får en eller annen gang i livet.

- Vi regner med at minst 15 % av alle mennesker her i Norge har vært rammet av elveblest, sier pensjonert professor Ole Fyrand. - Allikevel er den lite kjent i befolkningen som helhet. Det er særlig mennesker med allergi, astma eller atopisk eksem som får denne lidelsen, men alle kan bli rammet.

Elveblest er navnet på en hudreaksjon som mange får, men som ofte forsvinner av seg selv. Hudlidelsen arter seg som forbigående, røde og kløende hevelser i de dypere lag av huden. Disse hevelsene kan forekomme overalt på kroppen:

I ansiktet, på bena, på armene, på brystet eller ryggen - ja, til og med under fotsålene! Vablene kan også variere i størrelse. De kan være fra noen få millimeter store til håndflatestore lyserøde eller hvite flater.

- Hvorfor kalles denne hudreaksjonen for elveblest?

- Tidligere trodde man at utslettet kom fordi man var "pustet på av alvene". Derav navnet "elveblest". Det latinske navnet er urticaria som egentlig betyr brennesle. Betegnelsen urticaria kommer av at hudreaksjonene til forveksling ligner på de blemmene man får etter å ha brent seg på brennesle.

- Hvem er det som rammes av denne hudlidelsen?

- Det er først og fremst atopikere, det vil si mennesker med atopisk eksem, allergi eller astma. Men ellers kan alle mennesker rammes. Hudreaksjonen forekommer både hos menn og hos kvinner i alle aldre. Elveblest er ingen arvelig sykdom, men de som blir rammet har gjerne en disposisjon for denne lidelsen, sier Ole Fyrand.

- Hva er forskjellen på eksem og elveblest?

- Når man lider av eksem, opplever man at den røde huden flasser og ofte væsker på grunn av infeksjon. Dette er ikke tilfelle ved elveblest som er en dypereliggende lidelse enn eksem som ofte oppstår i overhuden.

Allergisk og ikke-allergisk elveblest

Vi skiller gjerne mellom allergisk og ikke-allergisk elveblest. Hvis du har pådratt deg den allergiske elveblesten, kan du få utslag når du for eksempel spiser reker eller inntar histaminrike matvarer som makrell, jordbær og enkelte ostetyper. Du kan også få reaksjoner når du drikker vin eller spiser mat som inneholder visse kjemiske tilsettings- og fargestoffer. Penicillin er en hyppig årsak til elveblest.

I en del tilfeller finner man ingen årsak. Man vet rett og slett ikke hvorfor utslettet er kommet.

- Lider du av den ikke-allergiske elveblesten, kan du få reaksjoner når du inntar medikamenter som inneholder salisylsyre, forteller Ole Fyrand. - Det samme kan skje når du blir utsatt for fysikalske påvirkninger som for eksempel trykk, varme, kulde, svette, sollys og lignende. Hvis du for eksempel bærer på tunge plastposer, kan du av og til oppleve å få hevelser i hendene. Det kan være elveblest. Jogger du når det regner, blåser og er kaldt utendørs, kan du få elveblest i ansiktet og på hendene. Som ved mange av de andre hudlidelsene, kan også stress og psykologisk faktorer forverre et anfall av elveblest.

- Hva er det som skjer?

- Når huden irriteres, strømmer det væske ut av blodårene i enkelte hudområder. Dette fører til at huden hovner opp, det klør og det kan oppleves som svært ubehagelig. Det er vanlig at hudområdene til å begynne med er røde og hovne, men at de etter hvert blekner i sentrum av hevelsen. Det som er karakteristisk for elveblest er at vablene kommer og går på de ulike deler av kroppen. De kan for eksempel først komme på armene, for deretter å oppstå på brystet eller ryggen. Utslettet kan vedvare i opp til to timer på et sted før det forsvinner og oppstår et annet sted på kroppen.

Noen ganger forsvinner elveblestet i løpet av ett døgn, andre ganger kan det komme og gå i perioder på flere år. Vi kaller elveblestet akutt når det forsvinner i løpet av seks uker og kronisk når det varer fra seks uker til opptil flere år, sier Ole Fyrand.

Angioødem

Vanligvis er elveblest en lidelse som er helt ufarlig. Selv om det klør og kan være ubehagelig, forsvinner det gjerne av seg selv uten å etterlate noen merker eller spor. Men i enkelte tilfeller kan det være fare på ferde. Dette kan skje hvis man for eksempel lider av kuldeallergi og hopper ut i kaldt vann for å bade. Det er faktisk eksempler på folk som har omkommet etter å ha badet i iskaldt vann. Når huden blir utsatt for en så stor påkjenning, vil det lett komme elveblest over hele kroppen hvis man først lider av kulde-elveblest. Da frigjøres det stoffer som histamin. Dette gjør at blodtrykket synker og at man svimer av. På denne måten kan man rett og slett drukne fordi hjertet påvirkes. Også ved hudreaksjonen angioødem kan det oppstå farlige situasjoner.

- Hva er angioødem?

- Det er en form for elveblest som ofte oppstår i overgangen mellom huden og slimhinnene: For eksempel i øynene, munnen, halsen og svelget. Man kan også få angioødem på hendene og på føttene. Det som er karakteristisk for angioødem er at både overhuden og underhuden hovner opp. Angioødemet kan derfor virke skremmende, noe som lett fører til stor bekymring hos dem som er rammet av dette. Det mest vanlige er at øyelokkene, øynene eller tungen hovner opp. Aller farligst er tilstanden når hevelsene i svelget blir store; det kan føre til pusteproblemer og i verste fall kvelning. Angioødem kan skyldes vanlig allergi eller det kan være en sjelden familiær sykdom. Et familiært angioødem må behandles med helt spesielle midler hos legen. Hvis lidelsen er allergisk betinget, må man prøve å finne frem til årsakene til reaksjonene og fjerne disse.

Behandling

- Når er det nødvendig å søke lege?

- Hvis du lider av en vanlig form for elveblest, kan du selv gå på apoteket og kjøpe antihistaminer. Disse medikamentene, som i dag er reseptfrie, hjelper vanligvis bra på elveblest. Men dersom elveblestet kommer på besværlige steder på kroppen, for eksempel i øynene eller i svelget, er det viktig å oppsøke lege for å få de riktige medisinene. Legen vil ofte spørre hvordan utslettet oppsto, om det for eksempel kom etter at du hadde inntatt visse matvarer. Men ofte kan det være vanskelig å finne frem til noen spesiell årsak. Dette gjelder særlig ved mer kronisk elveblest. Hos de fleste allergikere går utslettet heldigvis fort over. Skyldes elveblestet for eksempel kulde, varme eller trykk, er det vanskeligere å behandle enn ellers. Dersom elveblestet er veldig uttalt, vil en kortisonkur med piller kunne være til god hjelp. Lider du av et familiært elveblest, bør du gå til en hudspesialist for å få sprøyter. Ved kronisk elveblest kan det også være aktuelt med solbehandling, men dette brukes ikke så ofte i dag.

- Er det mulig å forebygge elveblest?

- Nei. Men har man først pådratt seg et elveblest, bør man prøve å finne frem til årsakene og eventuelt fjerne disse, avslutter Ole Fyrand.

Kjente årsaker til elveblest:

Medikamenter:

 • Penicillin
 • Acetylsalisylsyre
 • Giktmidler
 • Paracetamol

Matvarer:

 • Skalldyr
 • Histamin-holdige matsorter (makrell, jordbær, ost)
 • Vin
 • Tilsettingsstoffer
 • Fargestoffer
 • Egg, melk, soya, fisk, kjøtt
 • Pollenrelaterte matsorter (frisk frukt, grønnsaker, nøtter)

Fysiske faktorer:

 • Kulde
 • Varme
 • Trykk
 • Anstrengelse
 • Vann
 • Sol

Andre faktorer:

 • Spytt, avføring
 • Urin fra dyr
 • Latexhansker

Ulike former for elveblest.

Dermografisme (urticaria factitia).

Dette er forbigående, kløende hevelser som fremkalles av et moderat trykk mot huden. Det kan for eksempel forekomme linjeformede hevelser der hvor tøyet strammer. Hevelsene er mest synlige 5-10 minutter etter trykket og begynner å avta etter ca 20 minutter. Symptomene kan forverres av varme bad med frottering, fysisk anstrengelse og kulde. Tilstanden forekommer som et normalt fenomen hos en stor del av befolkningen, men kan også sees ved kronisk urticaria.

Svettefremkalt urticaria (kolinerg urticaria)

Denne hudreaksjonen kan fremprovoseres når kroppstemperaturen øker, særlig under fysisk anstrengelse med svette. Hudlidelsen viser seg ofte som små, sterkt kløende, relativt ensartede hevelser som kan forekomme overalt unntatt på håndflatene og fotbladene.

Trykkurticaria

Dette er en annen form for elveblest. Typisk er at det forekommer ømme, dype hevelser. Disse oppstår etter trykk mot huden, når man for eksempel går på en stige, sitter på et hardt underlag eller bruker tunge verktøy.

Kuldeurticaria

Denne hudreaksjonen opptrer etter at huden har vært utsatt for kulde. Kaldt og blåsende vær kan føre til hevelser i ansiktet og på håndryggen. Det finnes også en elveblestlignende tilstand som kan utløses av bading - uavhengig av badevannets temperatur. Her vil hevelsen være ytterst beskjeden.

Kontakturticaria

Kontakturticaria fremkalles når huden er i direkte kontakt med for eksempel kjøtt, fisk, skalldyr, løk, tomater, appelsinskall, latexhansker, hår (spytt og urin) fra dyr.

Intervjuer: Marianne Næss

Oppdatert: 2008

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

 • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
 • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook