Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Erosjon - den nye tannsykdommen

Førsteamanuensis Gunhild Strand intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Hyppig inntak av syreholdige flytende drikker som cola, brus og juice gjør tannemaljen myk slik at den lettere tæres bort. Børstes tennene like etterpå, blir skaden dobbelt så stor. Undersøkelser viser at 20 prosent av norske 20-åringer har alvorlig emaljeskade på tennene – noe som krever omfattende og kostbar behandling. Nå roper tannlegene varsku.

I Frankrike er det vanlig å avslutte måltidene med et stykke ost. Bakgrunnen for dette er at vinsmakerne fra gammelt av hadde veldig dårlige tenner fordi vin tærer på tannemaljen – og at ostebiten motvirker vinens uheldige innflytelse.

Det forteller Gunhild Strand, førsteamanuensis ved Det odontologisk fakultet, universitetet i Bergen, og ekspert på tannerosjon.

- Med erosjon mener vi syreskader som sliter ned tannemaljen - det harde belegget på tannoverflaten, forklarer hun. - Ved å utsette tennene for sure drikker, dvs. drikker med lav PH-verdi, blir emaljen oppbløtt og myk. Den tæres bort. Symptomene er først og fremst isinger i tennene. Er tannemaljen først borte, må den erstattes av en spesiell type krone. Når man mister emalje, blir bittet også annerledes og må bygges opp igjen. Hver krone koster gjerne ca. 5 000 og behøver man kroner til flere tenner, blir dette en kostbar behandling.

Sure drikker er de verste synderne

- Hvilke drikker er de verste synderne?

- Sure leskedrikker som cola, brus, sportsdrikker, juice, sure godterier – og som franskmennene hadde oppdaget: vin.

- Hva med sukkerfrie leksedrikker som lettbrus?

- De er akkurat like skadelige som de med sukker; det er surhetsgraden og ikke sukkerinnholdet som betyr noe når det gjelder erosjon. Måten man inntar disse drikkene på, er også ofte uheldig. Mange ungdommer går rundt med en leskedrikkflaske og smådrikker hele dagen. Dermed får de et stadig PH-fall i munnhulen, og det tærer veldig på emaljen.

- Hjelper det om man drikker med sugerør?

- Det har vært hevdet, men det er lite sannsynlig.

Noen er særlig utsatt

- Det er to hovedårsaker til erosjon; den ene er at syre kommer utenfra gjennom mat og drikke, den andre at man får syre opp fra magen, sier Gunhild Strand.

- I magesekken er det ren saltsyre med PH under 1, og denne kan komme opp gjennom spiserøret til munnen ved reflukssykdommer (brystbrann) og ved at man kaster opp, for eksempel når man har bulimi. De som har bulimi er spesielt ille ute fordi de spiser, kaster opp – og deretter børster de fleste tennene med det samme for å få bort den dårlige smaken i munnen. Kanskje har det de spiste og drakk hatt høyt syreinnhold, og oppkast er ekstremt surt. Dermed er tannemaljen allerede oppbløtt, og når de dertil bruker børste på den bløte emaljen, blir skaden ekstra stor.

Personer som har hatt anoreksi i lang tid, lever ofte på syrlig kost, sure drikker og lettbrus. Mange har fått beskjed av legen sin om å drikke mye juice fordi de har for lite jern. Personer med reflukssykdom, bulimi og langvarig anoreksi kan få trygderefusjon for tannbehandling av erosjoner.

- Er det andre som har øket risiko for erosjon?

- Vi ser det ofte hos alkoholikere. For det første bruker de mye sure leskedrikker som blandevann, drikker mye vin som er et surt produkt, og er dertil mye plaget med morgenkvalme og oppgulp. Men personer som misbruker alkohol, har ofte så store problemer ellers at tannhelsen kommer i bakgrunnen. Vi ser også erosjoner hos elitesvømmere. Klorgassen i svømmebassengene blir til saltsyredamp som svømmerne puster inn. Og vi ser mye erosjoner hos de som ofte trener i treningsstudio. Ungdommer som trener hardt, blir munntørre fordi de svetter så mye og får lite spytt. Og så hiver de hele tiden innpå sukkerdrikker, leksedrikker, energidrikker og lignende som er veldig sure. Når de ikke produserer spytt, og tar dette inn i munnen hvert 10. eller 15. minutt, blir PH-en i munnen lav over tid, og det tåler ikke emaljen. Treningsnarkomane og aerobicinstruktører er derfor særlig utsatt.

Tidligere var det vanlig at de som jobbet i galvanisk industri, for eksempel med batterisyrer, mistet tannemaljen. Det samme gjorde laboranter som pipetterte (suget opp for eksempel svovelsyre med pipette). Men slike arbeidsmiljøer er nå forbudt av arbeidstilsynet.

Inn med de gamle vannfontenene!

- Hvorfor lager fabrikantene så sure drikker?

- Det produsentene naturligvis vet, er at sure leskedrikker virker mer leskende enn de mer nøytrale eller basiske med PH på 6 – 7, som kjennes mer vamle. Derfor tilsettes buffermidler som forlenger den forfriskende opplevelsen. Det er mulig surheten også kjennes leskende fordi den gir litt øket spyttproduksjon. Og det kan ha noe med vane å gjøre. Så det har vist seg å ikke være lett å få leskedrikksfabrikantene til å lage basiske produkter. Vi tannleger ønsker at de nyttige og koselige vannfontenene i skolene kom tilbake. På noen skoler er de erstattet med brusautomater, det er helt tullete. Heldigvis er det melkesalg på mange skoler, og melk er basisk og bedre for tennene. Det synes også å ha blitt en trend å gå rundt med en vannflaske som man drikker av. Og vannet på flasker har i de fleste tilfeller bedre kvalitet enn vannet fra springen. Det er faktisk påvist at 40 % av alle norske vannverk har vann med en kvalitet som ikke er EU-godkjent. På den annen side kan man si at nettopp en slik vannkvalitet er med å styrke immunforsvaret vårt. Det er bl.a. påvist mer sykdom blant barn som ikke utsettes for våre vanligste hverdagsbakterier.

Fluor er fabelaktig

Fluor styrker tannmaljen slik at den tåler mer av den sure PH-belastningen og ikke så lett går i oppløsning.

- Fluor er fabelaktig, sier Gunhild Strand. – Dagens 20-åringer har drukket cola og brus og spist boller og sjokolade, ikke bare som lørdagskos, men som hverdagsmat. De har hatt en mye større belastning på tennene sine enn dagens 50 – 60 – åringer. Likevel har 20 – åringene ikke hull i tennene – takket være bruk av fluor. Men mange av disse unge, flotte tannsettene, ødelegges nå pga. de sure leksedrikkene. Gjennomsnittlig drikker vi 120 liter brus og juice per person per år i vårt land, og dermed ligger vi på Europa-toppen når det gjelder brusdrikking. Undersøkelser har vist at 20 % av dagens 20-åringer har alvorlig emaljeskade på tennene. Og det er både trist, smertefullt og veldig kostbart.

Erosjon kan forebygges

- Hva kan jeg gjøre for å forebygge erosjon?

- Det viktigste er at du ikke går og smådrikker på sure drikker som cola, brus, juice eller vin. Drikk vann i stedet! Har du drukket noe surt, så skyll munnen med melk, vann eller fluorvann, og vent en halvtime med å børste tennene. Du kan også gjøre som franskmennene, ta en ostebit etter måltidet slik at du straks gjenoppretter et basisk miljø i munnen.


Relaterte intervjuer/artikler:

Oppdatert: 2007

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook