Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Når fingre og tær blir hvite og kalde

Seksjonsoverlege dr. med Carl-Erik Slagsvold ved Avdeling for Sirkulasjonsfysiologi, Kirurgisk Klinikk, Aker Universitetssykehus, intervjuet av Marianne Næss

Har du noen gang vært plaget av kalde, hvite eller blårøde fingre og tær? Da har du sannsynlig vært rammet av det som på folkemunne kalles ”likfingre”, men som på fagspråk heter ”Raynauds symptomer”. ”Dårlig blodsirkulasjon” er den vanligste folkelige forklaringen på fenomenet. - Men det er en sannhet med modifikasjoner, sier seksjonsoverlege dr. med. Carl-Erik Slagsvold ved Aker Sykehus.

- Det er de nervefibrene som styrer temperaturreguleringen vår i kroppen som er i ubalanse og som i slike tilfelle overreagerer.

- Likfingre er en svært utbredt lidelse som stort sett er ufarlig. De fleste som rammes av sykdommen, lever et godt liv, til tross for plagene. Men har du store plager og ikke kan gjøre det du ønsker på grunn av symptomene, bør du så absolutt oppsøke lege, råder seksjonsoverlege Carl-Erik Slagsvold. – De aller færreste bør være forhindret i normal livsutfoldelse på grunn av likfingre eller frosne tær.

- Hva er de viktigste symptomene?

- Det du opplever er at fingrene eller tærne først blir kalde og hvite. Deretter går fargen gjerne over i blått og rødt. Det er også en del som blir rødblåe på fingrene eller tærne med en gang, men de er i mindretall. Mange opplever i tillegg prikninger, smerte, nummenhet eller følelsesløshet. Ofte gjelder dette ikke mer enn en til to fingre eller tær om gangen. Symptomene kommer gjerne anfallsvis og kan vare i bortimot 20-30 minutter. Da står mange gjerne og rister på hendene for å få varmen tilbake.

- Opptrer symptomene bare om høsten og vinteren?

- Nei, de kan også forekomme andre tider på året. Men vanligvis opptrer kalde, hvite tær og fingre ved kuldeeksponering, da gjerne i kaldt, fuktig vær. Symptomene melder seg ofte for første gang i løpet av september, oktober eller november måned og de kan vare over hele vinteren. Et lite mindretall får imidlertid også kalde, hvite tær og fingre om sommeren, for eksempel når de bader i sjøvann. De aller fleste lever imidlertid veldig greit med symptomene og fungerer på alle måter helt normalt. Men det finnes også dem som har store plager. Da er det viktig å søke hjelp.

Nervefibrene overreagerer

- Hva er det som skjer når fingre og tær blir kalde og hvite?

- Nervefibrene som styrer temperaturreguleringen i kroppen vår, sympaticus, kommer ut av balanse. For å opprettholde temperaturen er det meningen at de små blodårene i huden, når det er varmt, skal utvide seg for å avgi varme. Det motsatte skal skje når det er kaldt. Da skal mikroårene i huden trekke seg sammen for å holde på varmen. Det er denne reguleringen som er styrt av sympaticus-nervefibrene. Men av og til hender det at sympaticusfibrene overreagerer og får blodårene i huden til å trekke seg sammen mye mer enn det som er nødvendig. Resultatet er at fingrene, eventuelt tærne, blir hvite og kalde. Det er svært viktig å påpeke at det er sympaticusaktivitet, altså nervestimulering, som her er årsaken til plagene. Det er ikke mikrosirkulasjonen i huden som er permanent tetnet, slik tilfellet er ved tette årer som man opplever ved hjerneslag, hjerteinfarkt eller røykeben, påpeker Carl-Erik Slagsvold.

- Hvem er det som først og fremst rammes av Raynauds symptomer?

- Det er gjerne kvinner fra 16-17 årsalderen og oppover. Vi regner faktisk med at opp til 10 prosent av alle kvinner her i Norge har en slik tendens til kalde fingre og tær. Av og til svinger tilstanden med menstruasjonssyklusen, da hormonelle endringer kan spille en rolle. Tilstanden forekommer også hos menn og barn, men da i en langt mindre målestokk. Generelt forverres symptomene av røyking, fordi nikotinen får sirkulasjonen i huden til å trekke seg enda mer sammen enn den ellers hadde gjort. En annen risikogruppe er yrkesutøvere som jobber med vibrasjonsverktøy, for eksempel med pressluftbor. Vibrasjonene kan føre til tilstander med mer utalte symptomer. I slike tilfelle, hvor kalde, hvite fingre skyldes arbeidet og bidrar til at man ikke lenger klarer å jobbe, vurderes det i noen tilfelle å tilby yrkestakeren yrkesskadeerstatning.
I noen sjeldne tilfeller kan kalde, hvite fingre og tær også være symptom på annen sykdom. Mange får disse symptomene når de for eksempel lider av en bindevevssykdom.
Hvis man plutselig rammes av kalde, hvite fingre og tær uten å ha hatt det før, bør man være litt på vakt. Særlig gjelder dette hvis kalde, hvite fingre og tær kommer sammen med andre symptomer som smerter i ledd og muskler samt leddplager. Da er det viktig at man får en grundigere undersøkelse hos lege.

Mange behandlingsmåter

- Er det noe man selv kan gjøre for å forhindre likfingre?

- Det er viktig å kle seg godt når man går ut. Man kan for eksempel ha på seg tykke votter eller svært varme sokker. Det er også mulig å få kjøpt varmeelementer som man kan ha inne i vottene og sokkene. Disse får man kjøpt i sportsforretninger. Hjelper ikke dette, og man fremdeles synes plagene er ille, bør man oppsøke lege. For selv om tilstanden ikke er farlig, bør den ikke begrense livsutfoldelsen. Når det gjelder behandlingen, styres den gjerne ut i fra hvor funksjonelle plagene synes å være. Hvis man for eksempel ikke klarer å jobbe utendørs, ikke lenger orker å gå på ski eller tør bade mer, kan man trenge behandling. Og i dag er det faktisk flere behandlinger å velge mellom. Blant annet har det vist seg at akupunktur kan ha effekt på likfingre og frosne tær. Denne behandlingen kan du derfor trygt forsøke. Henvender man seg til allmennlegen, vil han aller først prøve å stille en diagnose. Man kan bli bedt om å fortelle om hvilke symptomer man har og annet som gjelde almenntilstanden og livsførselen. Hvis legen finner ut at det trolig dreier seg om Raynauds symptomer, vil vedkommende kunne tilby medikamenter mot plagene. Det har nemlig vist seg at tabletter som vanligvis gis ved høyt blodtrykk, også har en virkning på kalde fingre og tær. En bivirkning ved disse blodtrykksmedikamentene er at de får mikroårene til å utvide seg slik at fingrene og tærne igjen blir varme.

- Hvis dette ikke hjelper, hva gjør man da?

- Da vil man antakelig bli henvist til et spesialistsenter. Slike sentere finnes ved en enkelte smerteklinikker og sykehus, som for eksempel her ved Aker Sykehus. På spesialistsentrene er det mulig å gjøre undersøkelser av hudsirkulasjonen i hvile og etter nedkjøling i et vannbad. På denne måten kan legene se hvor lang tid det tar før blodsirkulasjonen igjen normaliseres. Hvis dette tar lengre enn en bestemt tid, dreier det seg trolig om Raynauds fenomener.

Hva består behandlingen i?

- Behandlingen kan da bestå i at man enten kjemisk blokkerer sympaticus-nervefibrene ved å tilføre pasienten ulike tabletter, alternativt at man tilfører stoffet intravenøst (direkte inn i blodårene). Det er også mulig å sprøyte en substans direkte inn i nervefibrene for å blokkere dem. En annen behandling, som man også utfører i særskilte tilfeller, er såkalte ”kikkhullsoperasjoner.” avslutter seksjonsoverlege dr. med Carl-Erik Slagsvold.

Publisert: 15.09.2002

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook