Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Førstehjelp til barn - sterke allergireaksjoner og sjokk...

Serie: Del 3

I denne delen av førstehjelpserien gir spesialist i akuttmedisin, Lars Wik råd om hjelp ved sterke allergireaksjoner og sjokk.

Sjokk

Etter en ulykke hender det at et barn går i sjokk. Såkalt skadesjokk er en livstruende tilstand og er ikke det samme som psykisk sjokk.

- Skadesjokk oppstår særlig ved store blødninger, men kan også opptre ved større brannskader. I tillegg kan kroppen gå i sjokk på grunn av en kraftig allergireaksjon.

Symptomene på skadesjokk er at blodtrykket synker, huden blir hvit, kald og klam, mens lepper og negler blir gråbleke. Mens eldre mennesker går mer gradvis i sjokk, kan barn og unge virke forholdsvis kjekke før de raskt blir veldig dårlige. Barn ser ut til å kunne gå på "reservebatterier" fra et kvarter til en time, men så kan de bli bevisstløse, få sterke blodtrykksfall og slutte å puste, forteller Wik.

Han understreker at man må være veldig obs på faren for sjokk dersom barn etter en ulykke har høy puls og er svette, klamme og kalde med blek hud.

- Hvis barnet for eksempel har 170 i puls uten at det har veldig vondt, kan det ha innvendige blødninger som kan føre til sjokk. Legg ungen med bena høyere enn hodet, helst i en nedoverbakke med hodet lavest. Det er også mulig å legge sammenbrettet tøy eller en veske under bena. Ved fare for bevisstløshet må barnet legges i stabilt sideleie. Barnet skal ikke ha noe å drikke, men holdes varmt og i ro. Prøv å berolige det, og tilkall hjelp så raskt som mulig. Ring 113 - den medisinske nødtelefonen. Hold øye med pusten. Blir den unormal eller ikke merkbar, må man gi kunstig åndedrett, sier Wik.

Vepsestikk

Sterk allergi kan også utløse sjokk, såkalt allergisk sjokk eller anafylaktisk sjokk. Allergien kan dessuten føre til andre livstruende reaksjoner som pusteproblemer.

- Begge krever hurtig hjelp, påpeker Wik. – Vepsestikk kan være nok til å sette et sterkt allergisk barn i livsfare. Ved en allergisk reaksjon blir det hevelse i slimhinnene i luftveiene. Mest alarmerende er det hvis barnet får pusteproblemer og det kommer fremmedlyder ved pustingen. Da kan det bli fryktelig dårlig fort, sier Wik.

Han anbefaler at barn som er sterkt allergiske og tidligere har reagert med for eksempel utslett etter vepsestikk, blir undersøkt for å være føre var. Noen ganger følges pusteproblemene av sjokk, men barnet kan også gå rett i sjokk uten å få pusteproblemer. Symptomene ved allergisk sjokk er de samme som ved skadesjokk som skyldes store blødninger. Blodtrykket synker og huden blir kald, klam og blek. Førstehjelpen er også den samme. Bena høyt, stabilt sideleie, frie luftveier. Tilkall hjelp så raskt som mulig. Også ved vepsestikk i munn eller hals må lege kontaktes. Opphovning kan føre til pusteproblemer.

Ormebitt

- Ormebitt er blitt overdramatisert, mener Wik. - Det er sjelden noen fare for livet etter et ormebitt, selv om en som er sterkt allergisk kan reagere på orm på samme måte som på veps.

Blir er barn bitt i armen eller benet av huggorm, skal man raskt knytte noe ovenfor bittstedet. Barnet skal ikke gå selv, men bæres eller kjøres til sykehus. Det gamle rådet om å suge ut giften har legene for lengst gått bort fra, sier Wik.

Publisert: 1996

Dette intervjuet er underlagt bestemmelsene i loven om opphavsrett. Videre kommersiell utnyttelse er ikke tillatt. Vennligst oppgi kilde ved sitat.

Intervjuer: Karna Vogt

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook