Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Forkjølelse

Professor dr. med. Claus Ola Solberg intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Om vinteren blir vi oftere forkjølet enn ellers i året. Årsaken er trolig kulde og væromslag, og at vi oppholder oss tettere sammen i varme rom innendørs i den mørke årstiden. Gjennomsnittlig får vi bortimot fire forkjølelser i året, barnehagebarn og småbarnsforeldre er mest utsatt. Forkjølelse er ikke farlig, men ubehagelig, og noe vi ønsker å unngå. God håndhygiene og å holde seg på en og en halv meters avstand fra forkjølte personer er dine beste forholdsregler.

- Forkjølelse er en virusinfeksjon i nese og hals. Symptomene kommer gjerne et døgn etter at man er blitt smittet, og sykdommen varer vanligvis fra to-tre til åtte-ti dager. Ingen vet hvorfor den plutselig opphører. Nesen er mest utsatt, en forkjølelse begynner som regel med rennende nese, senere blir man tett i nesen. Sår hals, nysing, hoste, hodepine og annet ubehag er også vanlig. De fleste har ikke feber.

- Hva er det som får nesen til å begynne å renne?

- Når vi får forkjølelsesvirus på slimhinnene, enten fordi vi puster det inn eller fordi vi har fått det på hendene og fører dem til munnen, nesen eller øynene, begynner viruset å formere seg, forklarer professor Claus Ola Solberg, Medisinsk avdeling, Haukeland sykehus. - Viruset bryter ned cellen der det fester seg, og slik nedbryting av celler skjer hundretusenvis av ganger i den tiden man er forkjølet. Kroppen skiller ut væske for å rense bort avfallet, og resultatet er en rennende nese. Det finnes en rekke ulike virus som forårsaker forkjølelse, de vanligste kalles rhino-virus. Under en forkjølelsesepidemi, er der vanligvis to-tre forskjellige virus i omløp. Etter at man har gjennomgått en forkjølelse, er man blitt motstandsdyktig overfor det viruset som forårsaket den. Det betyr at neste gang man utsettes for samme virus, kjenner kroppens forsvarssystem det igjen som fiende og bekjemper det slik at det ikke forårsaker ny sykdom. Men fordi det finnes så mange ulike typer virus, og fordi mange av dem er så smarte at de forandrer seg slik at kroppen ikke gjenkjenner dem og kan forsvare seg, blir vi forkjølte gang etter gang.

Fire forkjølelser i året

- Hvor mange forkjølelser får vi i året?

- Forkjølelse er en veldig utbredt lidelse over hele verden; av alle sykdommer er det nok den mest alminnelige. Jeg kjenner ikke til noen norske undersøkelser som viser hvor ofte vi blir forkjølet, men studier fra andre land antyder at hver innbygger har gjennomsnittlig fire forkjølelsesepisoder i året.

- Hvem er mest utsatt?

- Barn som går i barnehage, og foreldrene deres. Småbarn er som små støvsugere som suger opp en rekke infeksjoner, noe som faktisk er viktig for at immunforsvaret deres skal stimuleres og lage motstandsstoffer. Foreldrene, og andre voksne som arbeider med småbarn, blir oftest smittet. Barnehagebarn har gjerne seks til tolv forkjølelser i året, og foreldrene deres omtrent halvparten så mange.

- Hvordan smittes man?

- Når en som er syk, puster, hoster eller nyser, slynges ørsmå virusbærende dråper ut i rommet hvor de kan holde seg svevende i timevis og bli pustet inn av andre. Viruset kan også legge seg på klær og møbler. Og det kan følge hendene og slå seg ned på ting den syke tar i, særlig lommetørkle og sengetøy.

- Når smitter viruset mest?

- Et par dager før forkjølelsen bryter ut, og et par dager etter at man er blitt syk.

- I daglig tale snakkes det ofte om forkjølelse og influensa som samme sykdom, hva er egentlig forskjellen?

- Forkjølelse har et mildere og kortere forløp enn influensa som karakteriseres av sår hals, tørr hoste, høy feber og muskelsmerter. En annen forskjell er at en forkjølelse vanligvis er noe du ”går og brygger på”, mens influensa kommer ”som kastet på deg”.

Mest utsatt om vinteren

- Hvorfor blir vi oftest forkjølte om vinteren?

- Muligens er vi mer mottakelige for forkjølelsesvirus når det er kaldt, og særlig ved temperatursvingninger og værforandinger - uten at noen vet riktig hvorfor det er slik. Noe av forklaringen kan være at vi flokker oss sammen inne i varm og tørr inneluft når det er surt og kaldt ute. Vi har jo hverandre å takke for at vi blir forkjølet, og det er mulig at høye innetemperaturer tørker ut slimhinnene i nese og hals slik at de blir mer mottakelige for virusangrep. Når det er kaldt, fryser vi også lettere, og når vi fryser, minsker blodgjennomstrømningen til slimhinnene og dermed blir vi mindre motstandsdyktige mot sykdomsfremkallende virus. Men det er mye vi ikke vet. Det er gjort studier med forsøkspersoner som var smittet med forkjølelsesvirusforsøk, halve gruppen ble plassert i kjølerom og den andre halvparten fikk oppholde seg i vanlig romtemperatur. Forskerne fant at blant de som oppholdt seg i kjølerommet, ble ikke flere forkjølte enn blant de som hadde ferdes i romtemperatur. Verken mange mennesker tett sammen eller kulde forårsaker forkjølelse hvis ikke forkjølelsesvirus er til stede.

- Finnes det vaksine mot forkjølelse?

- Nei. For det første er der så mange forskjellige forkjølelsesvirus at det ville være et stort og vanskelig arbeid å lage en vaksine. For det andre anser vi forkjølelse for å være en såpass beskjeden sykdom at et slikt arbeid ikke har vært prioritert. Og for det tredje har vi bare godt av å gjennomgå en forkjølelse iblant, det stimulerer faktisk immunforsvaret vårt.

- Kan forkjølelse være farlig?

- Nei, men det er svært ubehagelig. Er vi blitt syke, bør vi holde oss i ro hjemme når vi har det som verst, både for vår egen del og for å unngå å smitte andre.

Slik unngår du å bli forkjølet

- Det beste du kan gjøre for å unngå å bli forkjølet, er å kle deg etter været og holde deg god og varm når det blir kaldt - og dessuten holde deg på en og en halv meters avstand fra en som er forkjølet, sier Claus Ola Solberg. - Men i og med at man er smittefarlig før sykdommen bryter ut, er det likevel ikke lett å unngå å bli smittet.

- Hvordan kan jeg forholde meg når jeg må omgås folk som er forkjølet?

- Unngå at de nyser og hoster på deg, forkjølelsesvirus smitter over en halv til en og en halv meter. Og vask hendene ofte med såpe og vann, god håndhygiene er din aller beste forholdsregel. Forkjølelsesvirus overføres oftest ved at man tar i folk som er forkjølte, og de er fulle av virus fordi de ofte tar seg til nesen og bruker lommetørkle som er rene viruskilden.

- Bør jeg vaske dørhåndtak, telefonrør og andre ting mange tar i?

- Nei, det synes jeg ikke, man må ikke bli hysterisk.

- Hva kan jeg gjøre når jeg først har fått en forkjølelse?

- Hold deg varm, og unngå å smitte andre ved at du holder litt avstand, vask hendene ofte og bruk engangslommetørkle som du kaster etter hvert. Sørg for rikelig å drikke, særlig er det bra med varme drikker, gjerne en tynn og godt krydret suppe – det løser litt opp i en tett nese. Det samme gjør nesedråper som ikke må brukes lenger enn en uke om gangen. Varm kamillete er et gammelt husråd som lindrer halssmerter.

- Hva med alle de andre husrådene mot forkjølelse? Er det noe som hjelper?

- Dessverre er det ingen ting som har beviselig forebyggende eller helbredende virkning. Det gjelder både C-vitaminer, sengeleie, alkohol og naturmidler. Men mange føler seg bedre fordi de gjør noe for å bli bedre, og ikke bare lar seg slå ut.

Søk-lege-signaler:

- Kan forkjølelse forveksles med andre sykdommer?

- Vanligvis forveksles det ikke med noe, uten muligens lett influensa.

Det er komplikasjonene til forkjølelse man bør være oppmerksom på selv om de er meget sjeldne. De vanligste er mellomørebetennelse hos barn og bihulebetennelse hos voksne. En virusinfeksjon vil nemlig alltid gi små forandringer i slimhinnene, noe som kan føre til at du har lettere for å få en ny forkjølelse eller at bakterier slår seg ned på slimhinnene og forårsaker betennelse i øre og bihuler hvis du straks etterpå smittes på nytt. Noen har lettere for å få slike sykdommer enn andre. Hos de fleste går plagene heldigvis over av seg selv. Ta derfor godt vare på deg selv i tiden etter en forkjølelse og forsøk å ikke utsette deg for kulde og forkjølelsessmitte i en til to uker fremover til slimhinnene er blitt friske og sterke igjen.

- Når bør jeg søke lege?

- Ved høy feber (rundt 39 grader) og sterke smerter i ørene eller over bihulene. Både mellomørebetennelse og bihulebetennelse skyldes som regel bakterier som lettere har fått formere seg fordi forkjølelsesviruset har svekket forsvarsmekanismer. Legen kan gi bakteriedrepende midler (antibiotika) som tar knekken på betennelsen.

Publisert: 2006

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook