Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Forstoppelse og diaré

Overlege dr. med. Nils Hovdenak ved Medisinsk avdeling, Haukeland universitetssykehus, intervjuet av Eva Fosse

Forstoppelse og diaré har de fleste erfart. Mange har begge plagene samtidig. Når avføringen er hyppig og flytende eller hard og sjelden, er det åpenbart at magen og tykktarmen ikke fungerer normalt. Men hva er normalt? Hva kan du gjøre for å forebygge problemer med avføringen? Når er tilstanden så alvorlig at du bør søke lege? Hvordan kan du behandle disse plagene? Overlege Nils Hovdenak ved Haukeland universitetssykehus gir svar på disse spørsmålene.

Irritabel tarm

- Det mest vanlige problem er irritabel tarm med vekselvis både forstoppelse og diaré. Med denne tilstanden veksler avføringen mellom løs og hard fra dag til dag, eller innenfor den enkelte dag. Det hender også at det er både løs og hard avføring i den samme tømming, opplyser Hovdenak.

Han understreker at irritabel tarm ikke er farlig. Men lidelsen er svært plagsom og ofte smertefull. Pasienter har ofte hatt slike plager i mange år før de søker lege.

- Den beste behandling av irritabel tarm er myke fibre som havregryn, kombinert med Biola eller Cultura, som er tilsatt melkesyrebakterier. Mot smerter kan du få spasmeløsende medisiner på resept. Havregrøt er glimrende. Spis det regelmessig sammen med Biola. Bruk lang tid på denne behandlingen, anbefaler Hovdenak.
- Tarmfloraen er avgjørende for avføringsmønsteret. Solide forstyrrelser av tarmenes funksjon ser vi ofte hos pasienter som er behandlet med antibiotika, for eksempel mot lungebetennelse eller halsinfeksjon. Langvarig magetrøbbel kan også ramme deg hvis du har vært utenlands hvor eksotisk, annerledes mat lett kan endre bakterieinnholdet i tarmene. Noen er spesielt disponert, og vil erfare at mageplagene blomstrer opp etter en utenlandsreise. Disse plagene kan vare i månedsvis. Drikk Biola og ta tiden til hjelp, er rådet fra Hovdenak.

Forstoppelse

Hva som oppleves som en forstoppelse varierer fra individ til individ. Hard og sjelden avføring, med for eksempel to tømminger i uken, kan være svært plagsomt for noen. Andre mener de har forstoppelse når de har en hard tømming hver dag.
Hovdenak gir deg noen kjennetegn: Forstoppelse er det når avføringen kommer sjeldnere enn vanlig og det er vanskelig å få tømt seg.

- Hva er normal hyppighet for tømming?

- Det er vanskelig å si helt klart, for det er store forskjeller. Men hvis du gjennomsnittlig har færre enn tre tømminger i uken, har du en forstoppelse.

- Hva er årsakene til forstoppelse?

- Mange forhold spiller inn, og det er store, individuelle variasjoner. Sammentrekningene i tykktarmen er viktig for tømming. Med en feil i nerveimpulsene som styrer takten i sammentrekningen, kan det bli forstoppelse.

Hovdenak nevner tre åpenbare årsaker til forstoppelse: For lite væskeinntak. Forandringer i hverdagen, for eksempel reise eller endret måltidshyppighet. Fiberfattig kost.

- Søk-lege-signaler?

- Hvis ditt normale avføringsmønster forandrer seg til hardnakket forstoppelse, og denne tilstanden varer flere uker, må du søke lege. Det gir mistanke om en svulst som må oppdages så tidlig som mulig. Også hvis du har hatt forstoppelse over lang tid, bør du oppsøke lege. Er forstoppelsen ledsaget av blod i avføringen, er det et ekstra faresignal.

Hovdenak nevner andre søk-lege-signaler som kan skyldes svulst eller polypp i tykktarmen: Redusert vekt. Endring i avføringens form og diameter. At du ikke kan holde på avføringen eller den er blokkert. Du må også oppsøke lege hvis du har sterke magesmerter, føler deg oppblåst og er uten luftavganger.

- Hva kan forebygge forstoppelse?

- Mosjon, væskeinntak og fiberholdig kost.

- Hvordan kan man behandle forstoppelse?

- Det er viktig å skille mellom akutt og langvarig forstoppelse. Akutt forstoppelse kan du behandle med klyster og avføringsmidler som du får kjøpt uten resept. Men du må ikke bruke slike midler over lang tid. Det kan kamuflere alvorlige sykdommer og føre til skader i nervesystemet i tarmen, slik at tykktarmens driveffekt blir ødelagt. Det fører til en permanent skade som ikke kan repareres, advarer Hovdenak.

Han ber deg være klar over at enkelte avføringsmidler kan virke forstyrrende på salt- og vannbalansen i blodet. Det kan føre til hjerteproblemer og alvorlige forstyrrelser i pulsen. Det samme kan skje når du bruker høy dose av magnesium mot forstoppelse.

Diaré

- Diaré er flytende, tynn, hyppig avføring som du får når du har magesjau. Det er forskjell på diaré og løs mage som skyldes irritabel tarm. Det er også forskjell på akutt og langvarig diaré. Akutt diaré skyldes oftest enten virusinfeksjoner eller bakterieinfeksjoner. En virusinfeksjon varer vanligvis et par dager og går over av seg selv. Sykdommen, ofte kalt omgangssyke, er svært smittsom, men sjelden farlig.
Bakterieinfeksjoner, som skyldes salmonella eller andre farlige tarmbakterier, er alvorlig sykdom fordi kroppen mister mye væske. Vi er restriktive med å behandle slike infeksjoner med antibiotika. I alvorlige tilfeller blir pasienten innlagt på sykehus for å bli sikret tilstrekkelig væsketilførsel til kroppen. Behandlingen blir gitt intravenøst.

Hovdenak mener at akutt diaré og omgangssyke er den eneste indikasjon for å drikke Coca Cola. - Det finnes også stoppende midler som fungerer bra. Medisiner som inneholder loperamid er standard. Lurt er det å spise bløte fibre. Havregrøt gir tarmen noe å jobbe med, anbefaler overlegen.

Søk lege

- Hvis du har hatt uregelmessig diaré over lengre tid, må du søke lege. Det kan skyldes svulst. Da er det ofte blod i avføringen. Forekomsten av tykktarmkreft øker med alder, og forekommer sjelden før 50-års alder. Ikke bli vettskremt hvis du er 20-30 år. Da kan blod i avføringen enten være helt ufarlig eller skyldes betennelseslidelser som kan behandles med legemidler. I tillegg til irritert tykktarm og svulster i tarmsystemet, kan matintoleranse og kroniske betennelser være årsaken til kronisk diaré. Hvis pasienten unngår den maten som fører til magetrøbbel, vil det bli slutt på diaréen. De vanligste kroniske betennelsene er ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Dette er alvorlige tarmsykdommer som krever spesiell behandling.

Forebygge diaré

- Renslighet er det viktigste for å forebygge diaré. Vask hendene. En huskeregel for hva som kan påføre deg diaré er de tre F’er: Flue. Fingre. Feces (avføring).

Hovdenak trekker frem de generelle regler for hva du må være oppmerksom på, særlig når du er på reise: Unngå iskrem, isbiter, frukt og grønnsaker som ikke er vasket. Du kan spise skrelt frukt hvis du er ren på fingrene når du skreller.

Legemidler som gir diaré

- En rekke medikamenter gir bivirkninger på mage-tarm-systemet. Du må alltid tenke på hvilke medisiner du bruker når du har avføringsproblemer. Medisiner som kan føre til forstoppelse er først og fremst jerntabletter, kalktabletter, urindrivende midler, samt smertestillende og hostedempende midler som inneholder kodein eller morfin. Også beroligende midler, medisiner mot magesår og halsbrann og vanlige blodtrykkssenkende midler kan påvirke avføringen. Noen typer avføringsmidler kan gi forstoppelse hvis du bruker dem over lengre tid. Når du oppsøker lege for å få hjelp mot forstoppelse og diaré, må alltid opplyse om hvilke medisiner du bruker. Det gjelder også naturmedisiner. Jeg har ikke noe imot at du bruker det. Men jeg må få vite om det for å kunne gi riktig behandling. Noen naturmedisiner øker problemet. Det kan få alvorlige følger hvis pasienten fortsetter med et naturmiddel som gjør vondt til verre. Det blir en ond sirkel, understreker overlege Nils Hovdenak.

Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 27.09.04

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook