Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


GRAVID - sats på en livsstil til beste for fosteret

Overlege dr. med. Gro Nylander, Kvinneklinikken, Rikshospitalet intervjuet av Eva Fosse

Fosterets liv før fødselen kan være farlig. Men det er mye du kan gjøre for å beskytte barnet som gror i deg. Fødselslege Gro Nylander har mange gode råd som hun deler med leserene av sin bok ”På vei – om unnfangelse, svangerskap og fødsel”. I dette intervjuet advarer hun mot en livsstil som kan skade fosteret. – Ikke for å skremme, men for å hjelpe dere til å passe på, understreker Nylander.

- Å stumpe røyken er noe av det viktigste den gravide kan gjøre for å gi fosteret et godt liv mens det oppholder seg i livmoren. Men vi opplever igjen og igjen at kvinnen vil gjøre hva som helst til beste for fosteret – unntatt å slutte å røyke.

Gro Nylander er opptatt av at helsepersonell må unngå fordømmelse og heller gi kvinnen omsorgsfull hjelp til å slutte med røyking. Det hender dessverre at helsepersonell gir opp, gidder ikke å bruke krefter på det, synes folk får ta ansvar selv.

- Forskning viser at det nytter at man bryr seg. Vi må ta opp røykeproblemet igjen og igjen, men ikke på en slik måte at pasienten begynner å lyve. Da er lite vunnet. Vi må gjøre det klart at kvinner som får komplikasjoner, ikke er dårlige mødre. Og at røykere ikke er mindre kjærlige foreldre. Men at de har bare en vane som er uheldig for barnet, som de trenger hjelp til å forandre.

Hun synes det er gledelig at det har vært en reduksjon i antall gravide røykere det siste tiåret, takket være innsats fra mange hold, ikke minst de gravide selv. - Men fortsatt røyker omtrent en av fem gravide. Hver eneste en av dem er en for mye.

Skadevirkninger

Noen av røykingens skadevirkninger for det lille fosteret: Morkaken får dårligere blodsirkulasjon slik at det fraktes mindre næring og oksygen til fosteret. Blodet frakter karbondioksid som sperrer for transporten av oksygen. Røykere får oftere blødninger, infeksjoner og for tidlig fostervannsavgang. Morkaken løsner lettere slik at barnet ikke kan klare seg videre i livmoren. Barnet er ofte veksthemmet med lav fødselsvekt, og har økt risiko for å dø i tiden rundt fødselen.

Nylander påpeker at skadevirkningene er doseavhengige. Jo mindre du røyker, desto lavere risiko. Litt røyking er bedre enn mye, selv om målet er null. Røykestopp tidlig i graviditeten reduserer all senere røykerelatert risiko. Allerede åtte timer etter at du har stumpet røyken er det normal oksygenmengde i blodet som fosteret får næring fra.

- De aller fleste som røyker, vet at det er uheldig. Kunnskap er nødvendig for å øke motivasjonen, men det er ikke nok. ”Omsorg og kjærlighet i stedet for fordømmelse”, svarte en pasient da jeg spurte om hva hun selv trodde kunne få henne til å slutte.

”Fra kamp til seier” kaller Nylander solskinnshistorien om den sterkt nikotinavhengige pasienten som klarte å slutte. Hjelpemidlene var nikotinplaster som etter hvert ble byttet ut med nikotintyggegummi og ”kjærlighet-på-pinne” i nattbordskuffen til bruk i tilfeller da hun plutselig kunne bli desperat. Hun stumpet røyken for godt og fikk med seg mannen sin på røykeslutt. For å forhindre tilbakefall satset hun på røykfrie aktiviteter og hadde alltid mye frukt, grønt og yndlingsmat tilgjengelig. Tyggis, tannpirkere og håndarbeid og en syklubb med venninner som ikke røkte, var andre hjelpemidler.

Alkohol og narkotika

- Det er sikkert at mye alkohol er farlig for fosteret. Fosteret får samme promille som mor. Det er vel ikke mange som ville gi det nyfødte barnet sitt en dram? spør fødselslegen. Hun viser til at mange psykisk utviklingshemmede uten kromosomfeil er født med hjerneskade etter mors misbruk av alkohol. - Nyere studier tyder på at det tryggeste er å være totalavholds når du er gravid. Narkotika i seg selv er antagelig mindre skadelig for fosteret enn alkohol og tobakk. Men ofte er tilfellet at den narkomane, gravide kvinnen også drikker alkohol og nesten alltid er storrøyker.

Det mest typiske med barn som er født av narkomane mødre er at de har abstinens og en umoden hjerne. Vanlig er det at de senere rammes av konsentrasjons- og adferdsavvik. Men det største problemet er oftest den sosiale nøden rundt et slikt barn dersom den narkomane moren får foreldreretten til det.

Medikamenter og forurensning

- Du skal vite at nesten alle medikamenter går over til fosteret. Noen raskt, andre langsomt. Fosteret klarer ikke selv å bryte ned medisinen. Den eneste måten det kan bli kvitt den på, er at stoffene går tilbake til mor etter hvert som konsentrasjonen i hennes eget blod synker. Akkurat slik skjer det også med alkohol og tobakkprodukter.

Men fødselslegen understreker at du ikke skal være redd for å bruke nødvendige medisiner.

- Viktig er det imidlertid at legemidlet sjekkes først. Din lege kan slå opp i Norsk legemiddelhåndbok hvor det er egne kapitler om hvordan medikamenter skal brukes under graviditet og amming. Mitt råd er at gravide bare bruker medisin når det er nødvendig. Men du bør bruke medisiner som har vært på markedet i mange år slik at man har rukket å få erfaring for gravide. Du må heller ikke stole blindt på at ”naturmedisin” er uskadelig. Alt som har en virkning, har som regel også en bivirkning. For eksempel er det rapporter om at ginseng kan være skadelig for fosteret.

Det bekymrer Gro Nylander at vi er omgitt av en rekke helseskadelige stoffer som i større eller mindre grad kan være uheldige for fosteret.

- Du må selv nøkternt vurdere om det er noe du kan unngå, og ellers bekymre deg minst mulig. Unngå maling, lakk, løsemidler og sprøytemidler. Ikke opphold deg på sterkt forurensede steder. Mens du er gravid må du heller ikke skifte ut plomber av amalgam, for da frigjøres ekstra mye kvikksølv.

Kosthold og trim

Et variert, sunt og næringsrikt kosthold med grovt brød, mye frukt og grønt, magert kjøtt, mer fisk og mindre sukker og fett, er viktig for deg som er gravid. Derfor bekymrer det Gro Nylander at unge mennesker ofte er lite opptatt av sunn livsstil.

- Til frokost går det ofte i kaffe og cornflakes med melk og sukker. Og når de vordende foreldre kommer slitne hjem fra jobben, tyr de til pølser og pizza. Om kvelden koser de seg ofte med chips og brus foran TV. Dette er vanlig og ganske så usunn kost i dagens Norge. Derfor er det ikke rart at stadig flere blir overvektige.

Fødselslegen ser det som en oppgave å få gravide og deres menn til å forstå at det er viktig å satse på sunn mat. – De fleste har hørt om kampanjen ”fem om dagen”. Det er nyttig kunnskap, og lett å bruke. Det er ikke så vanskelig å få i seg en frukt eller grønnsak til hvert måltid.. Juice til frokost. Et eple i matpakken. Et salatblad under brødskiven med skinke eller gulost, er hennes forslag.

Hun oppfordrer også til økt bevissthet rundt fett og sukker. - Det er tomme kalorier som man blir tykk av uten at de gjør særlig nytte for kroppen. Bruk lettrømme i stedet for remulade, majones og smør. Ofte kan små, enkle forandringer gi store utslag. Man kan få et atskillig sunnere kosthold uten altfor store offer og uten å sulte.

Gro Nylander understreker at ingen typer brus er nyttig for kroppen. – Brus og mineralvann gir deg bare masse sukker eller kunstig søtstoff og tilsettingsstoffer. Vær klar over at du får i deg hundrevis av sukkerbiter hver dag hvis du er storbruker av brus. Da er det ikke rart at du sliter med vekten. Drikk heller vann. Gjør vannet mer spennende ved å ta isbiter i eller ha en karaffel stående i kjøleskapet. Med litt sitron blir dette en deilig drikk.

Undersøkelser viser at for mye kaffe kan føre til problemer for fosteret. Cola som inneholder mye koffein, virker på samme måte som kaffe. Fødselslegen anbefaler at du drikker maksimum to-fire kopper kaffe per dag mens du er gravid.

Til slutt anbefaler fødselslegen at du holder kroppen i god form.

- Fosteret trives godt når du er fysisk aktiv. Nesten alle typer trim er positive for deg og det lille barnet du bærer. Gå turer, sykle, svømme, regelmessig trim på et helsestudio, dans og de fleste andre former for fysisk aktivitet. Men du bør unngå svært store, fysiske anstrengelser og hardt kroppsarbeid, særlig etter hvert som du blir tyngre utover i svangerskapet. Dersom livmoren knyter seg under aktivitet og fortsetter å være hard lenge etterpå, kan det være en advarsel om å roe seg ned, er rådet fra Gro Nylander.

Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 10.08.03

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook