Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Blodig hoste og brystsmerter

- Blodig hoste og stikkende smerter når du puster er signaler som bør tas alvorlig. Selv om verken smerter eller blødninger som stammer fra lungene trenger å være farlige er det likevel en god regel alltid å gå til lege, sier Nils P. Boye, tidligere avdelingsoverlege ved lungeavdelingen på Ullevål sykehus.

Smerter i brystet kan være akutte og kronisk. Det er ikke alltid like lett å vite hva som er grunnen. Brystsmerter kan skyldes både alvorlige og ufarlige sykdommer. Årsaken kan være sykdom i lungene, i brysthinnen som omgir lungene. Sykdommer som ikke har noe med lungene å gjøre, kan gi brystsmerter som kan forveksles med ”lungesmerter” i muskel- og skjelettapparatet i bryst og rygg. Smerter kan skyldes hjertesykdom - for eksempel hjerteinfarkt, sykdom i de store årene eller i øvre del av maven. Ofte forverres smertene ved pusting. Det tyder på at sykdommen affiserer brysthinnen. Selve lungene har ikke smertefølelse. Lungesykdommer kan være alvorlige og kreve behandling – eksempelvis lungekreft, blodpropp, tuberkulose, plevritt, sammenklappet lunge.

Blødning fra lungene med blodig hoste kan skyldes flere forhold. Det er ikke alltid like lett å vite om blødningen virkelig kommer fra lungene og ikke fra nesen eller magen. Kraftig tannbørsting kan iblant gi lettere blødning. Neseblødning kan sige ned i luftveiene og komme opp som blodig hoste. Vanligvis er dette helt ufarlig. Blødning fra mage kan iblant være vanskelig å skille fra opphostet blod fra lungene. Blødning fra lungene kan også skyldes hjertesykdom.

- Ved akutte blødninger og smerter som avviker fra den vanlige tilstand, er det viktig å få rede på årsaken. Det er ofte vanskelig å si noe om årsaken uten en grundig legeundersøkelse, og selv om de fleste lungeblødninger er ufarlige, kan de også være det første symptomet på kreft eller blodpropp, advarer dr. Boye.

I det følgende er det oppført noen av de vanligste årsaker til blødninger og smerter pga. lungesykdom. Det er viktig å vite om forandringer er nyoppstått eller langvarige som ved kronisk sykdom.

Infeksjoner

Kronisk bronkitt og lungebetennelse kan gi blodstrimer på opphostet slim. Er det smertefullt å dra pusten dypt kan det bety at du har en betennelsestilstand i lungesekkene (pleuritt) eller i selve lungene.

- Brysthinnen som vanligvis er en speilglatt og svært følsom overflate, blir ru som sandpapir ved infeksjoner. Når du puster, gnisser de to brysthinnene mot hverandre. Det kan gjøre så vondt at det blir vanskelig å puste dypt. Av og til kan pleuritten bli så kraftige at legen kan kjenne gnisningen fra den ru overflaten med fingrene, forteller dr. Nils Boye. - Pleuritt kan i tillegg til smertefull, tung pust også gi væskedannelse. Pleuritt kan opptre som en selvstendig sykdom, men også være en følge av lungebetennelse, virus, blodpropp, kreft eller ha andre mer sjeldne årsaker.

Tuberkulose

Før i tiden varslet pleuritt ofte tuberkulose. Etter at denne fryktede sykdommen var nær forsvunnet her i landet, er den nå på fremmarsj igjen. Det skyldes to forhold: innvandrere og flyktninger fra land der tuberkulose fortsatt er utbredt samt nye og resistente bakterier som gir dårligere resultat ved behandling. Mye reisevirksomhet til land med mye tuberkulose har også betydning. Tuberkulose kommer som regel sakte snikende med diffuse symptomer. Hoste med blodstrimer kan være et tegn. Iblant kan det være en blodstyrtning som får folk til å oppsøke lege. Det er sjeldent nå.

- Dropp ikke tuberkulosevaksinen, advarer dr. Boye. Den demper risikoen betydelig selv om beskyttelsen ikke er 100 %. Tidligere var TBC-vaksine påbudt, men er nå frivillig. Boye anbefaler også personer som jobber tett med flyktninger eller som reiser til risikoland å ta vaksine i voksen alder hvis de ikke har fått det som barn.

De aller fleste lungeinfeksjoner bør behandles av lege. Behandlingen av tuberkulose er medikamentell og langvarig. Forutsetningen for å bli frisk er at behandlingen følges og kontrolleres.

Blodpropp

Det finnes flere alvorlige tilstander med pleurittlignende symptomer. En av de farligste er blodpropp. En plutselig, skarp og stikkende smerte samt tung pust og eventuelt blodig hoste med friskt, rødt blod gir mistanke om at det kan være en blodpropp i lungene. Proppen kan være livsfarlig og fordrer at du kommer deg raskt til lege. Hvem som helst, uansett alder, kan få blodpropp i lungene. Proppen av koagulert blod har dannet seg i bekkenregionen eller bena og er blitt ført av sted til lungene der den setter seg fast på et blunk. Grunnen er først og fremst stillesitting - lange flyreiser er en risikofaktor i denne sammenheng. Hormonpiller kan øke risikoen. Mennesker med åreknuter og eldre med treg blodsirkulasjon er ekstra utsatt

- Blodproppen er ofte vanskelig å finne. Blant annet fordi den sjelden kan ses på vanlige røntgenbilder, men krever spesialundersøkelse. Forholdet kan også ha blitt normalt igjen på tidspunktet for undersøkelsen. Omfattende undersøkelser er som regel nødvendig og diagnosen er ofte svært vanskelig å stille, også fordi tilstanden lett kan forveksles med andre ting, sier dr. Boye. - Blodpropp i lungen - ”lungeemboli” - kan lett forveksles med andre sykdommer. Det er spesielt viktig å tenke på muligheten av lungeemboli fordi dette krever hurtig og riktig behandling. En blodpropp følges ofte av flere. For å hindre dette blir det gitt blodfortynnende medisiner i lengre tid.

I følgende situasjoner bør du ha blodpropp i tankene når du får brystsmerter:

  • Når du har gipset benet. Skaden kan ramme venene og danne propper.
  • Når du har ligget lenge til sengs eller sittet lenge i fly eller bil.
  • Etter operasjoner
  • Kvinner som røyker, har høyt blodtrykk og samtidig tar P-piller.

Vil du forebygge blodpropp bør du slutte å røyke og komme deg fort opp av senga etter sykdom. På lange reiser er det viktig å bevege bena så leggmusklene som pumper blodet tilbake til hjertet blir satt i sving. Beveg anklene opp og ned slik at foten vekselsvis blir bøyd og strukket. Rikelig væsketilførsel - spesielt under lengre flyreiser - er spesielt viktig. Regelmessig mosjon og hjertesunn kost er også forebyggende.

Når lungen klapper sammen

Akutt brystsmerte og pustebesvær kan også skyldes at den ene lungen klapper sammen. Dette skjer når flere små luftblære på lungens utside går sammen og blir til en stor blære som brister. Eldre pasienter med lungeemfysem og personer med kronisk bronkitt er særlig utsatt, men bristen kan også oppstå tilsynelatende av seg selv og kan ramme hvem som helst. Iblant blir luften suget ut igjen av seg selv, men ved større brister kan tilstanden bli livstruende og rask legebehandling er påkrevet. Behandlingen er å legge inn et drensrør og suge ut luften i brysthulen og la røret ligge til bristen har grodd. Har lungen først klappet sammen en gang, kan det skje om igjen. Gjentar det seg flere ganger, er det nødvendig med operasjon som lodder lungen til brystveggen.

Lungekreft

Lungekreft kan gi brystsmerter. Opphostning av blod kan være det første symptom på lungekreft. Dette kan være et varsel om lungekreft. Det som betyr aller mest for utviklingen av lungekreft er røyking, og den beste forebygging er å slutte å røyke eller la være å begynne.

Smertene ved lungekreft kan også forveksles med muskelsmerter i nakke og rygg. Derfor er det viktig med legeundersøkelse og diagnose. Røykere bør være ekstra oppmerksomme på tidlige symptomer.

Kirurgi er den eneste metoden som til nå helbreder lungekreft, men bare 20-25 prosent kan opereres. Cellegift og røntgenstråler kan lindre og forlenge livet, men gir sjelden helbredelse.

Hyperventilering

En plagsom og meget vanlig grunn til smerter i brystet er akutt hyperventilering. Å hyperventilere vil si å dra pusten unormalt lett og raskt slik at lungene for raskt kvitter seg med for mye kulldioksyd. Dermed blir balansen i blodet forskjøvet. Symptomene er ofte en klemmende brystsmerte, prikking i fingre og tær og en følelse av ikke å få luft nok inn. Dette får pusten til å gå enda raskere i en ond sirkel som kan ende med at pasienten svimer av.

- Hyperventilering er en hyppig reaksjon på stress og kan hos enkelte bli en vanesak. Tilstanden er stort sett helt ufarlig, men blir ofte mistolket og kan derfor forårsake angst. Behandlingen er å få forklart mekanismene og lære å puste riktig. Et godt kjerringråd er å puste inn i en papirpose. Da trekkes mesteparten av kulldioksyden inn i blodet igjen og oppretter balansen. Men gå til legen først, sier avdelingsoverlege Nils P. Boye til slutt.

Intervjuer: Gerd Korbøl

Oppdatert: 2007

Nasjonalforeningen for folkehelsens Hjertelinje er et tilbud til alle som har spørsmål om hjerte - og karsykdommer.

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook