Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Hovne ledd

Avdelingsleder/overlege Jørg Utne Sørensen intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Hevelse i ett eller flere ledd kan ha mange årsaker – fra ufarlige og forbigående til mer alvorlige og langvarige. Ofte er leddhevelse bare ett av flere symptom på sykdom. Søk alltid lege ved leddhevelse der forklaringen ikke er åpenbar. Det er viktig å få utredet årsaken for å få riktig behandling.

- Det kan være mange årsaker til hevelse i ledd, sier Jørg Utne Sørensen, avdelingsleder/overlege ved Revmatologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus. - I de fleste tilfeller opptrer leddhevelse sammen med smerter og stivhet, og huden over leddet kan bli rød og varm.

Mange årsaker

- Hva er de vanligste årsakene til hovne ledd?

- Vanligst er skader som overtråkking av ankel eller en vridningsskade av kneet. Det oppstår da en irritasjonsbetennelse som kan føre til hevelse rundt leddet og væskeansamling inne i leddet. Ved større skade, kan man få brudd som går inn i leddet og leddbånd kan ryke. En ultralyd- eller MR-undersøkelse kan gi nærmere forklaring på hvilken skade som foreligger, og funnet avgjør hvilken behandling som velges videre. Alvorlige leddskader må ev. opereres. Når det gjelder sykdommer som årsak til leddhevelser, er slitasjegikt (artrose) den vanligste. Leddbrusken som er den naturlige ”støtputen” i et ledd slites ned, med stivhet, smerter og nedsatt bevegelighet som følge. Sykdommen er vanligst hos eldre og kan komme i de fleste ledd, men er oftest i hofter og knær. Slitasjegikt kan påvises med vanlig røntgenundersøkelse.
Urinsyregikt kan komme anfallsvis med akutt hevelse, rødhet, varme og smerte i ett eller flere ledd, ofte i stortåen (podagra eller kaptein Vom-syke). Årsaken er forstyrrelse i urinsyrestoffskiftet som gjør at urinsyre utfelles som små spisse nåler og fremkaller da en hissig betennelsesreaksjon der de blir utfelt. Vanndrivende medisiner er den vanligste utløsende årsak til urinsyregikt. Sikker diagnose stilles ved mikroskopi av leddvæske fra det betente leddet. I sommerhalvåret er det viktig å være oppmerksom på flåttbitt. Flåtten kan overføre en bakterie (borrelia) som hos mennesket kan forårsake sykdom, bl.a. betennelse i ledd. Borreliainfeksjon kan påvises med en blodprøve. Ved en rekke revmatiske sykdommer kan det komme betennelse i ledd med hevelse og smerte som hovedsymptom, det gjelder bl.a. forskjellige leddgiktformer slik som kronisk leddgikt, Bechterews sykdom, psoriasisleddgikt osv. Hovne ledd kan opptre hos unge mennesker og behøver ikke nødvendigvis være starten på en kronisk lidelse. Det finnes leddgiktformer som er forbigående etter virusinfeksjoner. Vanlig er leddgiktsymptomer etter parvovirusinfeksjon. Parvovirus forårsaker den femte barnesykdom som gir et meslinglignende utslett hos barn, men hos voksne kan viruset gi forbigående leddbetennelser. Vanlig er også såkalt reaktiv artritt, dvs. leddreaksjoner to-tre uker etter en infeksjon i hals, tarm eller kjønnsorganer. Her er det kroppens forsvarssystem som overreagerer: For å bekjempe infeksjonen, angripes i en periode egne ledd slik at det blir en betennelsesreaksjon i dem - uten at der er bakterier i leddene. Feber kommer gjerne i tillegg. Bakteriell artritt kalles det når bakterier fra et åpent hudsår føres med blodet til ett eller flere ledd og gir infeksjon med betennelse. Iblant kan hovne ledd være forårsaket av tuberkuløs betennelse (tuberkuløs artritt) Dette forekommer oftest hos personer som har oppholdt seg i land der tuberkulose er vanlig. Ved ulike bindevevssykdommer - som lupus - forekommer også leddhevelser. Giktfeber som var vanlig for et par generasjoner siden, og som ofte ga senskader på hjertet, er nå meget sjeldent i vårt land.

Dette kan du gjøre selv

- Hva kan jeg selv gjøre om jeg har leddhevelse?

- Skyldes hevelsen en skade, bør leddet kjøles ned, holdes i ro og ikke belastes. En slik skade trenger kanskje flere uker for å leges. Er skaden stor med smerter og hevelse, bør du kontakte lege. Ved slitasjegikt er det viktig at du beveger deg så du ikke stivner til. Svømming, stavgang og sykling er fint fordi leddene da blir avlastet. Og pass på vekten - overvekt øker belastningen på leddene. Vær oppmerksom på flåttbitt. Flåtten må straks fjernes, og får man en rød ring rundt bittstedet kan det tyde på en infeksjon, og man bør straks søke lege. Antibiotika tar knekken på en borreliainfeksjon og hindrer senere leddplager og andre symptomer. Har du sår og får leddhevelser bør du straks kontakte lege, bakterier kan spre seg via blodet fra sår til ett eller flere ledd. Ved leddhevelser to til tre uker etter en bakteriell infeksjon eller en virusinfeksjon, for eksempel en halsinfeksjon, må man ta det med ro og ikke anstrenge seg fysisk. Lege må kontaktes.

Viktig å finne årsaken

- Er forklaringen på en leddhevelse åpenbar, for eksempel at du har skadet deg, behøver du ikke å gjøre noe spesielt om skaden er liten, sier Jørg Utne Sørensen.

- Men hvis leddhevelsen for deg er uforklarlig, bør du kontakte legen din for å få en utredning, evt. få en henvisning til spesialist. Ta med og vis legen eventuelle medisiner som du bruker, en del leddhevelser utløses ved bruk av visse medisiner, bl.a. kan vanndrivende medikamenter utløse anfall av urinsyregikt som nevnt over.

Å komme tidlig til lege og få en kyndig utredning er viktig for å skille mellom sykdommer man kan se an – og sykdommer som krever tidlig og intens medikamentell eller kirurgisk behandling.

Behandling av revmatiske sykdommer

I dag finnes mange flere muligheter enn tidligere for å behandle revmatiske leddsykdommer, lidelser som tidligere kunne føre til alvorlig invaliditet. Foruten smertestillende og symptomlindrende medisiner, er det kommet stadig bedre preparater som roer ned, og på sikt i beste fall kan stoppe, sykdomsutviklingen.

Ved Bechterews sykdom der man tidligere ikke hadde gode medisiner, har nye vist revolusjonerende virkning når det gjelder å stoppe sykdomsaktiviteten. Bechterews sykdom rammer unge mennesker, og med de nyeste midlene kan mange fortsette i arbeidet sitt og leve normalt med denne sykdommen.

- Hvorfor blir mange med leddhevelser bedre i varme strøk?

- Ved revmatiske sykdommer er stivhet ofte en dominerende plage, og stivhet og smerter går gjerne over i hverandre. De fleste blir mindre stive i leddene og føler seg bedre i varme omgivelser. Derfor sendes mange med revmatiske lidelser på behandlingsreiser til varmere land. Den gode virkningen holder seg ofte lenge etter at de er kommet hjem. Men ikke alle blir bedre, noen blir verre, sier Jørg Utne Sørensen og forteller at en av hans leddgiktpasienter som var fisker, følte seg best når han var i Barentshavet!

Relaterte intervjuer/artikler:

Oppdatert: 2008

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook