Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Matoverfølsomhet og irritabel tykktarm

Professor Arnold Berstad intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Bortimot en tredel plages periodevis med ubehag fra mage og tarm: knipsmerter, luft i magen og vekslende hard og løs avføring. Tilstanden kalles ofte irritabel tykktarm. De fleste kan være  symptomfrie i kortere eller lenger tid, men har du en tilbøyelighet for sykdommen, har den en tendens til å komme igjen, og særlig når du er stresset. Det finnes både en del ting du selv kan gjøre – og medisiner som hjelper.

Det finnes lignende tilstander med flere andre navn: stressmage, nervøs mage eller sur mage (dyspepsi). Tidligere ble den kalt magekatarr – og ble ofte forvekslet med magesår. 

- Hvorfor så mange ulike navn?

- De beror på hvor plagene kommer fra, sier professor Arnold Berstad ved Medisinsk avdeling, Gastroenterologisk seksjon, Haukeland Universitetssykehus. - Har man mest symptomer fra øvre del av magen kalles det stressmage, nervøs mage eller sur mage. Har man mest problemer med avføringen, kalles det irritabel tykktarm. 

- Hva er forskjellen mellom irritabel tykktarm og magesår?

- I motsetning til irritabel tykktarm er magesår en sykdom som forutsetter at magesårbakterien Helicobacter pylori er til stede. Om det er denne bakterien som forårsaker magesår er ikke helt sikkert, men alle som har magesår har bakterien. Mange kan også ha bakterien uten å ha magesår. I dag finnes medisiner som tar knekken på bakterien, og dermed leges magesåret.

Vanlige symptomer

Irritabel tykktarm er svært vanlig, hele 20 – 30 prosent av oss har større eller mindre plager i perioder. De fleste kan være symptomfrie i kortere eller lenger tid, men har man en tilbøyelighet for sykdommen, har den en tendens til å komme igjen, og særlig når man er stresset. Lidelsen er vanligst blant unge voksne, og sjelden blant barn og eldre. Kvinner og menn er omtrent like mye plaget.

- Hva er de vanligste symptomene?

- Avvekslende løs og fast avføring, mye luft i magen, knipsmerter, uvelhetsfølelse, kvalme og en følelse av å ikke få tømt seg skikkelig. Mange må på toalettet under eller etter et måltid fordi de har en såkalt forsterket gastrokolisk refleks. I motsetning til mange andre mageplager, kommer de ikke om natten.

Matoverfølsomhet

- Hva er årsaken?

- Matoverfølsomhet kan være en medvirkende årsak. Intoleranse for mel, fett, forskjellige frukter og grønnsaker, fiberprodukter og melk er vanlig. Men det er ikke snakk om matvareallergi i vanlig forstand, personer med irritabel tykktarm tester ikke positivt på allergiprøver. Studier har vist at pasienter med irritabel tykktarm danner ekstra mye tarmgass når de spiser visse matvarer. De får også mer vondt når mage og tarmer utvides (slik de gjør ved mye luft) enn friske forsøkpersoner. Men økt gassproduksjon er ikke eneste årsaken. Vi tror også at det ikke-viljestyre nervesystemet (for eksempel stressreaksjoner) er medvirkende, eller at symptomene kan skyldes virkninger av andre gjæringsprodukter i tarmen.

Kroppslig og psykisk stress

- Hvordan kan stress utløse slike plager?

- Det finnes to typer stress: kroppslig stress, for eksempel infeksjon – og psykisk stress, for eksempel en stor påkjenning. Ved begge disse stresstypene frigjøres stoffer som gir løsere mage, knipsmerter og luft i magen. Det finnes altså biologiske forklaringer på at både kroppslig og psykisk stress gir symptomer som til forveksling likner hverandre. Vi tror at en infeksjon kan utløse eller forårsake irritabel tykktarm. I dag mener vi også at hvis man har vært utsatt for store påkjenninger tidlig i livet, kan det ha dannet seg nye forbindelser mellom nerveceller. Disse forbindelsene synes å bli varige slik at man reagerer med psykisk stress når man møter liknende situasjoner. Og ved stress blir magesekken stiv og greier ikke å utvide seg når man spiser. Man blir fort mett og uvel, føler seg oppfylt og kanskje kvalm. Dette er typiske symptomer på stressmage. Plagene likner symptomene på magesår.

Ikke farlig

- Irritabel tykktarm kan være plagsomt, men det er ikke farlig, sier professor Berstad. - Det fører heller ikke til andre sykdommer.

- Når bør jeg søke lege?

- Hvis du har noen av disse plagene:

  • Avvekslende løs og fast avføring og en følelse av å ikke få tømt deg skikkelig.
  • Knip- og luftsmerter i magen.
  • Uvelhetsfølelse og kvalme etter å ha spist.
  • Plagene forverres i forbindelse med måltider og når du er stresset.
  • Noen perioder verre enn andre, innimellom er alt bra. 

I de aller fleste tilfeller viser nærmere undersøkelse at symptomene ikke skyldes noe farlig. Men fordi alvorlig sykdom som kronisk tykktarmbetennelse eller visse kreftformer i mage og tarm også kan gi slike plager, er det viktig å få utelukket slike muligheter.

- Finnes det medisiner mot irritabel tykktarm?

- Medikamenter som virker avslappende på mage og tarm kan hjelpe, det samme kan små doser antidepressive midler.

Dette kan du gjøre selv

Reagerer du på visse matvarer, så forsøk å unngå dem. Men i praksis er det vanskelig å finne ut hva man reagerer på, og ofte unngår man altfor mye.

Fiberrik mat øker gassmengden, men stabiliserer fordøyelsen, så her gjelder det å finne riktig balanse. Det finnes to fibertyper, geldannende fiber som i havregryn og strukturfiber som i kli, og av disse er havregrynfiber best.

Lær deg stressmestring. En god avslapningsteknikk som autogen trening, yoga eller meditasjon kan være en god hjelp. 

Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 2005

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook