Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Kjønnsvorter - en utbredt kjønnssykdom hos unge mennesker...

Kjønnsvorter er en kjønnssykdom som følger med papillomaviruset. Vortene kan være plagsomme fordi de er synlige og ofte kommer igjen. Men de er sjelden farlige.

- Allikevel bør man være på vakt. Det har nemlig vist seg at enkelte typer av papillomaviruset kan føre til livmorhalskreft hos kvinner, sier overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, Babil Stray-Pedersen. Hun forteller at mellom 20 og 30% av seksuelt aktive ungdommer har eller har hatt denne infeksjonen. De som er mest i faresonen, er ungdommer med hyppig partnerskifte

Derfor bør man kjenne sin seksualpartner godt.

I de senere år har det vært skrevet ganske mye om en seksuelt overførbar infeksjon som går under benevnelsen «kjønnsvorter» eller genitale vorter. Dette er en infeksjon som særlig rammer unge mennesker og som fører til en del ubehag. Mange synes sykdommen er pinlig og er av den grunn redd for å oppsøke lege. Men er man i tvil om det dreier seg om kjønnsvorter eller ei, bør man så absolutt gå til lege. Ellers risikerer man å smitte sin partner.

- Kjønnsvorter skyldes en virusinfeksjon som smitter ved hud til hud- kontakt eller når man kommer i kontakt med hverandres slimhinner, sier overlege Babill Stray-Pedersen. - Det mest vanlige er å få sykdommen ved samleie, men den kan også overføres ved vanlig hudkontakt. Det aktuelle viruset i denne sammenheng er et virus som kalles «human papillomavirus».

Det finnes hele 60 typer av dette viruset. Men bare et par typer fremkaller vorter.

Babill Stray-Pedersen er spesialist i kvinnesykdommer og er en av de leger her i landet som har jobbet mest med seksuelt overførbare sykdommer. Hennes inntrykk er at mange er flaue og føler seg ille til mote når de har fått en kjønnssykdom. Dette gjelder også kjønnsvorter som hos menn er

godt synlige. De sitter nemlig på selve kjønnsorganet. Men det er kvinnene som bør være mest på vakt. For hos dem kan papillomaviruset føre til livmorhalskreft.

- Heldigvis skjer dette ikke ofte, men risikoen er til stede. Av den grunn er det viktig at alle kvinner som er eller har vært smittet av kjønnsvorter går til regelmessig livmorhalskreft-kontroll. Selv om det er liten risiko for at de er smittet av de «sinte» typene virus, er det best å være på den sikre siden. Det viser seg nemlig at flesteparten av de kvinner som er rammet av livmorhalskreft, har spesielle typer av papillomaviruset i seg.

Ikke alltid synlig

- Hvordan merker man at man er smittet ?

- Det kommer alt an på hvor vortene sitter. Hvis de er lokalisert til de ytre genitalia, på kjønnsleppene, rundt skjedeåpningen eller rundt endetarmsåpningen, er de lette å både se og føle. Vanligvis er vortene hudfargede eller hvite, men de kan også være brune. De kan ha mange fasonger - være flate eller spisse. Normalt gjør de ikke vondt, men de kan føre til noe ubehag og irritasjon. Verre er det når vortene befinner seg inne i skjeden eller inne i endetarmen. Da kan de bli ganske store og føre til en del ubehag. Av og til er vortene «usynlige». Allikevel kan de føre til kløe, smerter, svie og blødninger, da særlig ved samleie. Hos mannen er vortene vanligvis godt synlige, dette fordi de befinner seg på selve kjønnsorganet.

- Hvem er det som lettest blir rammet av kjønnsvorter?

- Det er unge, seksuelt aktive kvinner og menn med hyppig partnerskifte. Undersøkelser viser at mellom 20 og 30% i aldersgruppen 20 til 24 år kan være rammet. Ekstra utsatt er de som ikke bruker kondom. Hvis man har et dårlig immunforsvar, blir man også lettere smittet. Det samme gjelder hvis man fra før av har sår eller skader. Er man fra rammet av herpes eller HIV-smitte, er man også mer utsatt for å få papillomaviruset. Det viser seg også at viruset gjerne blusser opp under en graviditet. Mange gravide har gjerne hatt dette viruset fra før av uten å vite om det. På denne måten kan papillomaviruset overføres til barnet ved fødselen. De nyfødte har da vanligvis viruset på halsen og rundt øynene. Vi regner med at en tredjedel av de barna som blir født av kvinner med papillomaviruset, blir smittet av viruset. Det er ikke synlig med det blotte øyet, men påvises normalt ved hjelp av genteknologi eller andre spesialmetoder.

Smitter ved hudkontakt

- Hvordan smitter kjønnsvortene?

- Ved direkte kontakt med hud og slimhinner. Det mest vanlige måten å overføre smitten på, er ved samleie. Men ikke alle som har sex med en som er smittet, blir smittet selv. Vi regner med at risikoen for å bli påført smitte er mellom 60 til 90% dersom man har sex med en som er rammet av papillomaviruset. Mest smittsomt er viruset rett etter at man selv har fått det. Det er da mulig å redusere smitterisikoen ved å bruke kondom, men full beskyttelse gir det ikke.

Det største problemet med papillomaviruset er at ikke alle som har det, er klar over at de er smittet. Derfor kan de spre smitte uten å vite det selv. Viruset kan bli lenge i kroppen og først dukke opp etter lang tid, kanskje flere år. Vi regner med at inkubasjonstiden varierer fra en måned til flere år. Den vanligste inkubasjonstiden er fire til fem måneder.

- Hvordan behandler man kjønnsvorter?

- Svært ofte forsvinner disse vortene av seg selv etter en tid. Hvis de ikke gjør det, bør du gå til en lege. Det vanligste er at legen ser på vortene og foretar en gynekologisk undersøkelse. Hvis de er vanskelige å få øye på, kan han pensle på en eddiksyre for å gjøre dem tydeligere. Men legen vil også være opptatt av pasientens sykehistorie. Du kan da få spørsmål om hvilke symptomer du har, når disse oppsto og hvor lenge de har vart. I dag forskes det mye på nye diagnosemetoder. Det har vist seg å være mulig å lokalisere papillomaviruset ved hjelp av genteknologi-metoder.

Behandlingen foregår normalt ved hjelp av pensling med et middel, Podophyllin resin, rett på vortene. Denne behandlingen kan medføre en del svie.

Slik går man frem: Først skal det aktuelle hudområdet vaskes. Deretter påføres middelet direkte på kjønnsvortene. Denne behandlingen kan pasienten også selv utføre hjemme. Man må huske på å pensle Podophyllin på morgen og kveld i tre dager. Deretter skal man vente fire dager før man tar ny kur. Man kan gjerne ta flere kurer, men ikke mer enn fire på rad.

- Hvis ikke dette hjelper, kan legen pensle med noe som er sterkere. Men dette middelet skal ikke brukes inne i skjeden og ikke av gravide. Det er viktig å presisere at denne behandlingen ikke fjerner viruset, kun kjønnsvortene, sier hun.

En annen behandlingsmåte er kirurgisk fjerning med kniv eller ved brenning. Det mest vanlige er imidlertid å bruke laserbehandling. Da bruker man et høy-intensivt lys for å ødelegge vortene.

- Hva kan man gjøre for å ikke bli smittet?

- Det viktigste er å ha færrest mulig sexpartnere og kjenne sin partner. Har man sex med en ukjent partner, er det mye større risiko for å bli smittet. Hvis man ikke kjenner partneren, er det viktig å bruke kondom. Dette beskytter en god del. Man bør også helst opplyse at man er smittet slik at man kan ta forholdsregler for ikke å overføre denne smitten til partneren din. Det er imidlertid ikke noe lovfestet krav om å oppgi partnerens navn som ved andre kjønnssykdommer.

Til kvinnene vil jeg si: Nøl for all del ikke med å oppsøke lege for livmorhalsundersøkelse med tanke på kreft. Det er bedre å oppdage en tidlig forandring som du kan gjøre noe med enn å vente for lenge, avslutter Babill Stray-Pedersen.

Publisert: 1998

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook