Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Kløe...

Overlege Dag Holsen intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Kløe er en ubehagelig fornemmelse i huden. Det kjennes som om huden brenner, eller som om maur kryper i den. Man må klø – og det lindrer en liten stund, men dessverre blir det nesten alltid verre jo mer man klør. Akutt kløe kan de fleste selv dempe med enkle midler. Ved sterk eller langvarig kløe, bør man oppsøke lege for å få hjelp til å finne ut hva kløen skyldes.

- Tørr hud er den vanligste årsaken til kløe, sier overlege Dag Holsen ved Hudavdelingen, Haukeland sykehus. – I vårt land er det mange som har en tørr hudtype, dvs. at huden har så få talgkjertler og porer at det dannes for lite talg. Huden blir derfor lett tørr, flasser og klør.

Talgkjertlene i huden smører overflaten med et beskyttende fettlag. Hvis du vasker deg ofte med mye såpe, hvis du bader mye, soler deg mye, eller oppholder deg mye i tørr inneluft, kan huden miste noe av denne beskyttelsen og bli uttørket. Med alderen får mange tørrere hud fordi talgdannelsen minsker noe og huden ikke helt greier å holde på fuktigheten.

- Hvordan kan jeg unngå kløe om jeg har tørr hud?

- Da kan de fleste forurensninger skylles av med lunkent vann og små mengder av pH-nøytral såpe, eller fjernes med rensekrem. Ta gjerne et oljebad en gang i uken (en kopp matolje i badekaret, eller spør på apoteket etter reseptfrie badeoljer). Etter at du har vasket deg, og mens huden ennå er våt, er det fint å massere en god fuktighetskrem godt inn i huden. Bruk gjerne en fetere krem om natten.

Atopisk hud og eksem

Det finnes flere barrierer nedover i huden som beskyttelse mot omverdenen. Men noen har en hud der disse barrierefunksjonene ikke virker som de skal. Det kan være for få talgkjertler i huden slik at den blir tørr fordi den ikke får nok smørning. Svettekanalene kan være skadet så svetten blir liggende i huden og forårsaker kløe. Eller hudens eget forsvarsapparat fungerer kanskje uhensiktsmessig slik at huden lett blir betent.

Det er dette legene kaller atopisk hud (atopisk kommer fra et gresk ord som betyr ”ute av plass”). Når huden tørker ut, kan det bli sår og sprekker, og i perioder kommer utslett og eksem. Atopisk eksem er et rødt, nuppete og kløende utslett. Det er flest barn som rammes, rundt 15 % av alle barn har iblant atopisk eksem. Lidelsen svinger mellom gode og dårligere perioder, den forverres ofte ved stress og kulde, men i mange tilfeller er det uavhengig av ytre faktorer. Behandlingen går ut på å jevne ut svingningene og dempe oppbluss.

- Søk lege hvis du ikke greier å holde eksemet i sjakk med oljebad og fuktighetskremer, råder Dag Holsen. - Legen kan skrive ut resept på kortisonsalver, forordne annen behandling eller henvise til hudspesialist. Ved noen hudpoliklinikker drives “eksemskole”, et opplæringstiltak for foreldre til barn med atopisk eksem.

Kløe i underlivet

Kløe i underlivet, og rundt endetarmen, skyldes ofte at man vasker seg så mye at man ødelegger hudens naturlige beskyttelse. Noen reagerer også på parfymert toalettpapir, eller på resirkulert toalettpapir som har en ru overflate og er tilsatt ulike kjemikalier som kan irritere huden. Kløe i underlivet kan også ha andre årsaker som bakterie- eller soppinfeksjoner, derfor er det viktig å bli undersøkt av lege.
Det er et godt råd å bruke bare lunkent vann når du vasker deg nedentil, og ikke bruke noen former for intimsprayer eller andre parfymerte produkter som kan forverre kløen. Bruk toalettpapir som du ikke reagerer på.

Insektbitt

Bitt fra insekter og fuglelopper fører til rødme og hevelse i huden, og er svært vanlige årsaker til kløe. Dette er smådyr som biter en gang, og deretter forsvinner.
Skabb og lus er derimot parasitter som lever i og på huden og gir en infeksjon som fører til sterk kløe.

Skabb er vanligst på hendene og føttene og nedentil, men fører til kløe over hele kroppen – unntatt i ansikt og hodebunn.

Av lus finnes to typer her i landet; hodelus trives i hodebunnen og flatlus i kjønnshårene. Hodelus og flatlus smitter ved direkte kontakt, eller via tøy eller kammer. Lusa er 3-4 mm lang og vanskelig å få øye på, men eggene som sitter klebet til hårstråene er synlige om man har godt lys og evt. et forstørrelsesglass. Lusa suger blod, og sprøyter inn spytt for at blodet skal bli tynt og lett å suge ut. Huden reagerer allergisk på lusespyttet, og det er hudreaksjonen som gir den sterke kløen ved luseangrep.

På apoteket får du reseptfrie midler som tar knekken både på lus, luseegg og på skabb. Følg bruksanvisningen nøye!

Solforbrenning

Ved lett solforbrenning blir huden rød og klør.

Dine beste forholdsregler er å bruke solfaktor på hendene og i ansiktet, bredbremmet hatt og lette, lyse klær – og sole deg med forsiktighet. Er solforbrenningen et faktum, kan saft fra Aloe vera-planten (finnes ofte i sydlige land og kan kjøpes som potteplanter her hjemme) virke lindrende. Det samme kan svake kortisonsalver som kan kjøpes reseptfritt på apotek.
Mange tror de får eksem i sydlige land når de bader mye i svømmebasseng. Men utslett og kløe skyldes ofte de sterke kjemikaliene i vannet, og kommer fordi man ikke skyller seg grundig nok under dusjen etter hvert bad.

Sykdommer og medisinbruk

- Hvilke sykdommer kan gi kløe?

- Vanligvis hudsykdommer som elveblest, eksem og psoriasis. De som har slike kroniske hudlidelser, er som regel i kontakt med lege og får da råd om hva de kan gjøre med plagsom kløe.

I sjeldne tilfeller kan kløe skyldes sykdom i lever, nyrer, stoffskiftesykdom eller diabetes. En rekke medisiner kan også føre til kløe. Har du mistanke om slike sykdommer, eller om at medisinene du bruker gir kløe, bør du oppsøke lege.

Graviditetskløe

Kløe er ganske vanlig hos mange gravide. Dette skyldes først og fremst hormonelle endringer i svangerskapet. Kløen forsvinner etter fødselen.

Kløe i hodebunnen

Rød og kløende hodebunn skyldes oftest forstyrrelser i hudens talglag. Infeksjoner med pussansamling i hodebunnen, avbrukne hårstrå eller rød, flassende og irritert hodebunn kan også skyldes sopp. Både flass, psoriasis og seborréisk eksem (gulaktige, fete og tykke flassområder i hodebunn, øyebryn og vipper) kan gi sterk kløe. Hvis hodebunnen klores opp, mister huden sin naturlige beskyttelse mot bakterier og er mer utsatt for infeksjoner. Plagene er verst om vinteren når vi bruker tette hodeplagg, og forsvinner gjerne om våren og sommeren.

- Når bør jeg søke lege?

- Kløe i hodebunnen er så plagsomt at du bør søke lege som kan gi råd om behandling og evt. medisiner. God hygiene er ellers den viktigste forholdsregelen.

Psykiske årsaker

Tendensen til kløe påvirkes av psyken. Psykisk stress fører til at kløen oppleves sterkere enn ellers. Du kan kjenne at det kryper og klør i hele kroppen, eller i nakken, på leggene eller underarmene. Når situasjonen kommer under kontroll, forsvinner kløen.

Gode råd mot kløe

Når du klorer deg, blir huden irritert og mister sin naturlige beskyttelse mot sykdomsfremkallende bakterier – og dermed forverres plagene. Riktig behandling for å unngå kløe er derfor svært viktig.

- Hva kan jeg gjøre for å minske kløen?

- For det første bør du la være å klø deg om du greier det. Når du klør deg, øker blodstrømmen til området, som blir varmt og enda mer kløende. Trykk i stedet med hånden mot det kløende området, og bruk gjerne en ispose. Andre former for avkjøling - som fuktige omslag eller en svalende dusj - fungerer også bra. Husk å smøre huden med uparfymert fuktighetskrem eller lotion etter at du har brukt vann på huden.

Kløe forverres som regel ved varme. Kle deg svalt og ha det kjølig rundt deg. Ullplagg direkte mot huden er uheldig for mange. Det samme er bading i klorvann.

Blader av Aloe vera-planten kan deles og legges direkte på kløende hud. Dette gir god lindring, særlig ved kløe etter solbrenthet. Aloe vera-gele kan også kjøpes på apotek, i helsekostbutikker og i parfymerier, men friske blader fra planten er best.
Sinkliniment (”Hvit vask”) kan gi en viss lindring ved akutt kløe, det samme gjelder mentol- og kamferholdige salver.

Ved kløe etter insektstikk kan en lokalt bedøvende krem som Xylocain (reseptfri) eller Emla (fås på resept) ha god virkning. Reseptfri Hydrokortisonkrem er også velegnet til dette, men bør kun brukes i noen dager om gangen. Kremen Eurax har også effekt ved insektstikk. Ved lengre tids kløe kan det også være aktuelt å behandle med antihistamintabletter eller sterkere kortisonsalver. Slik behandling må ordineres av lege.

Publisert: 16.12.02

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook