Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Tegn på kreft?

Disse symptomene kan skyldes kreft, men også mindre alvorlig sykdom - søk lege for sikkerhets skyld:

1. Flere av disse tegnene opptrer samtidig: Manglende appetitt, tretthet, uforklarlig vekttap, selv det minste slag gir blå flekker, økt mottagelighet for infeksjoner, tendens til blødninger, forstørrede lymfekjertler, moderat feber, forstørret lever og milt.

2. Kvinnen kjenner en kul eller en fortykkelse i bryst eller armhule. Brystets utseende forandrer seg: Hud eller brystvorte blir innsunken, brystvorten peker i unormal retning, det oppstår et innsøkk i brystets normale klokkeform eller innsøkk i huden over brystet når kvinnen løfter armene. Andre tegn: Eksemliknende forandringer på eller rundt brystvorten, appelsinhud - porene blir unormalt tydelige slik at huden vil likne skallet på en appelsin.

3. Vedvarende magesmerter kombinert med gulaktig hud og vekttap.

4. Mageplager som ikke bedres i løpet av et par uker. Plagene oppstår i forbindelse med spising - men kan også oppstå noen timer etter måltidet. Det kan dreie seg om smerter, sug i magegropen, oppfylthet, kvalme og kanskje oppkast. Ofte oppstår en generell uvelhetsfølelse og slapphet. Dårlig matlyst og vekttap hører også til sykdomstegnene.

5. Lungebetennelse hos middelaldrende og eldre som ikke går tilbake ved vanlig behandling eller kommer igjen flere ganger. Vedvarende hoste - kanskje også blod i oppspyttet.

6. Blødninger mellom menstruasjonene eller etter overgangsalderen. Blødninger etter samleie eller i forbindelse med anstrengelse. Smerter under samleie. Utflod som er illeluktende, brun eller kjøttfarget - ofte også iblandet blod.

7. Kvinnen kjenner et trykk på blære og endetarm og avførings- og vannlatingsmønsteret forandrer seg.

8. En knute, et sår eller et skjellende hudområde som ikke forsvinner i løpet av en måned. Føflekker må man alltid holde et øye med. Begynner en å klø, svi eller den blir øm når du tar på den, må du være snar med å oppsøke lege. Det samme må du gjøre om føflekken blir større, forandrer form, blir rødlig, mørkere, spraglet eller plutselig omgir seg med en brunlig sone. Alvorlig kan det også være om flekker begynner å blø, om det oppstår sårdannelse eller skjelling. Kommer det mørke flekker eller føflekker i voksen alder, må man alltid oppsøke lege. Det samme må man gjøre om en vorte forandrer størrelse eller farge.

9. Forstørrelse av en kjertel på halsen, i armhuler, brysthule, bukbule, bekken eller i lysken. Hvis knuten ikke blir mindre i løpet av 3 uker, må lege kontaktes - enten knuten er ømfintlig eller ikke.

10. En hard knute eller et sår i munnhulen. Fargen er rød eller hvit. Noen ganger vil såret være smertefullt. Andre ganger ikke. Andre tegn som kan komme samtidig: Vansker med å snakke eller svelge, smerter ved tygging, tannsmerter, ubehag i forbindelse med tannproteser, noen ganger smerter i øret. Ethvert sår i munnhulen som ikke heles i løpet av et par uker, bør undersøkes av lege.

11. Problem med vannlatingen. Den blir hyppigere. Det blir vanskeligere å få den i gang. Urinstrålen blir svakere. Og man må ofte presse for å få ut noe. Urinen kan komme i små porsjoner. Det kan dryppe etter at vannlatingen er over, eller urinen kan renne ukontrollert. Noen ganger kommer det blod i urinen.

12. Blod i urinen. Fargen kan være dyprød, rustrød eller mørk. Blødningene kan opptre ofte eller bare en gang imellom. De kan utebli helt i perioder på uker og måneder. Men så kommer de igjen. Faren er altså ikke over om blødningen stopper av seg selv for en lengre periode.

13. En knute i testikkelen. Noen vil føle smerte i og rundt knuten. Unge menn skal være oppmerksom på et annet symptom også. Får de smerter i korsryggen, bør de alltid få undersøkt testiklene. Slike smerter kan nemlig være det første tegn på at det dreier seg om testikkelkreft som har spredd seg til lymfeknutene. Det finnes nok av eksempler på at unge menn har blitt behandlet i lange tider for isjias, mens det i virkeligheten dreier seg om testikkelkreft. En ung mann som får smerter i korsryggen, må be legen foreta en undersøkelse av testiklene - om da ikke legen gjør dette på eget initiativ.

14. Problemer med å svelge, kvelningsfornemmelser ved inntak av væske og tiltagende vekttap.

15. Heshet og sårhet i halsen. Eller man føler det som om det satt et fremmedlegeme der. En vanlig forkjølelse kan også forårsake at man blir hes og sår i halsen. Men en forkjølelse går vanligvis over i løpet av 2 uker. Så har man slike symptomer lenger, bør man oppsøke lege.

16. Hver enkelt av oss har et forholdsvis regelmessig avførings-mønster. For noen er det normalt å tømme seg en gang i døgnet. Andre tømmer seg oftere, mens andre vanligvis gjør det sjeldnere. Skjer det forandringer i dette mønsteret - forandringer som ikke opphører etter 2-3 uker - bør man være på vakt og oppsøke lege. Symptomene kan komme i form av vedvarende forstoppelse (treg mage), løs avføring, veksling mellom forstoppelse og løs avføring. Noen ganger kommer det blod og slim fra endetarmen. Andre ganger føler man magesmerter. Dersom selve svulsten blør, kan man miste blod sammen med avføringen uten at man kan se selve blodet. I slike tilfeller vil man først merke blodtapet ved at man blir generelt slapp.

Merk: Alle tegnene kan vise seg ved helt ufarlige lidelser, men også ved kreft. Oppsøk lege for sikkerhets skyld.

Tekst: Terje Fugelli

Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 2000

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook