Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Kryssreagerer du på mat?

Hvis du som er pollenallergiker får kløe og hevelser på leppene når du spiser hasselnøtter og/eller svulmer opp i munnen og svelget når du spiser spesielle frukter og grønnsaker - da er mulighetene til stede for at du kryssreagerer på mat.

Mange pollenallergikere får problemer når de inntar spesielle frukter, grønnsaker, krydder og nøtter. Reaksjonene kan komme i form av kløe og hevelser i munnen og på leppene, hevelser i hals og i svelg og kløende nese/hyppige nyseanfall (høysnue-symptomer). Disse symptomene kan henge sammen med pollenallergien. Når dette er tilfelle, snakker vi gjerne om kryssreaksjoner. Med kryssreaksjoner menes at kroppen ikke klarer å skjelne mellom de allergifremkallende stoffene fra pollenet og liknende stoffer i matvarene.

Hvilke matvarer du reagerer på, henger gjerne sammen med hvilke typer pollen du reagerer på. I oversikten nedenfor kan du se hvilke matvarer det er mest vanlig å reagere på. Det er viktig å påpeke at du slett ikke behøver å reagerer på alle matsortene. Det mest vanlige er å reagere på noen ganske få.

Bjørkepollen-allergikere reagerer ofte på disse matvarene:

  • Frukter: Plommer, fersken, nektariner, kirsebær, kiwi, pærer, epler.
  • Grønnsaker: Gulrøtter, rå poteter, selleri, tomat
  • Nøtter: Cashewnøtter, hasselnøtter, kokosnøtter, mandler, paranøtter, peanøtter, valnøtter

Gresspollen-allergikere reagerer ofte på:

  • Frukter: Appelsiner, meloner
  • Grønnsaker: Bønner, erter, linser.

Burotpollen-allergikere reagere ofte på:

  • Frukt: Bananer, meloner
  • Grønnsaker: Pastinakk, selleri
  • Krydder: Persille, purreløk.

Hvis du er allergisk overfor selleri og samtidig er allergisk overfor bjørkepollen og burotpollen, kan visse typer krydder gi deg problemer. Eksempler på dette er anis, dill, estragon, fennikel, ingefær, karry, koriander, muskat, paprika og sort pepper.

Er du allergisk mot f.eks. bjørkepollen, kan du også reagere på pollen i mat. Eksempler på dette er honning, kamillete og en del helsekostprodukter.

Vanlige reaksjoner

De vanligste symptomene er kløe, hevelser samt høysnue-symptomer. Men du kan også få elveblest, tung pust, astma og symptomer fra mage/tarmkanalen. Noen får eksem på hendene når de kommer i kontakt med frukt og grønnsaker, f.eks. når de skreller dem. I de aller fleste tilfeller dreier det seg om lette og harmløse reaksjoner. I mer sjeldne tilfeller kan det derimot oppstå mer alvorlige reaksjoner som for eksempel store hevelser i svelget og i halsen med pusteproblemer som følge. Ved slike plutselige, kraftige hevelser er det viktig at du straks tar kontakt med lege. Hvis du har mistanke om at du kryssreagerer på enkelte matvarer, kan du be om å bli allergiutredet med tanke på pollenallergi. Egne allergitester på matvarer er mer uvanlig å bruke i denne sammenhengen. Hvis du derimot får svært sterke reaksjoner, med f.eks. hevelser i halsen, bør det imidlertid foretas provokasjonsforsøk med de mistenkte matvarene. I de fleste tilfeller er sammenhengen mellom pollenallergi og mat lett å påvise.

Ta dine forholdsregler!

Hvis du kryssreagerer på nøtter, krydder, frukt og grønnsaker, er det viktig å ta visse forholdsregler. Det viktigste er selvsagt å unngå disse matvarene i kostholdet ditt. Men det er også mulig å behandle maten på en måte som gjør at den lettere tåles. Noen undersøkelser viser at mennesker med pollenallergi lettere tåler pollenrelaterte frukter og grønnsaker hvis de på forhånd er varmebehandlet (for eksempel kokt). Noen tåler frukten bedre når den er skrelt. Men dessverre er det også en del bjørkepollen-allergikere som får symptomer når de skreller poteter og gulrøtter, f.eks. utslett og eksem.

I slike tilfeller kan det være lurt å koke potetene før du skreller dem. Når det gjelder frukt, reagerer noen mer på de grønne eplene enn på de røde, og mer på uskrelte epler enn skrelte

(Kilde: "Polllenallergi og mat" - Levnedsmiddelstyrelsen - Sverige)

Publisert: 1998

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook