Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Kvalme

Professor dr. med. Arnold Berstad intervjuet av Eli Gunnvor Grønsdal

- Å være kvalm er ubehagelig og det er mange ulike årsaker til at du føler deg kvalm. Som oftest går kvalmen over av seg selv. Har du vedvarende kvalme og oppkast bør du oppsøke lege, sier seksjonsoverlege Arnold Berstad.

- Kvalmefølelsen oppstår i et spesielt senter i hjernestammen. Herfra går det nerver til og fra mage/tarmområdet som gir signaler som fører til kvalme og i noen tilfeller oppkast, sier Arnold Berstad professor ved Medisinsk avdeling, Gastroenterologisk seksjon ved Haukeland Universitetssykehus.

- Er kvalme et symptom på at noe er galt?

- Kvalme kan være et symptom på en rekke sykdommer. Hvis kvalmen er ledsaget av andre symptomer som for eksempel smerter, kan dette sette legene på sporet av hvor årsaken sitter. Å gå rundt og være kvalm er svært ubehagelig. Noen blir kvalme når de kjører bil, mens andre blir kvalme i svangerskapet, men kvalme kan også være tegn på ulike sykdomstilstander.

Sykdommer og tilstander som kan utløse kvalme

Omgangssyke (mageinfeksjon): Dette er den hyppigste årsak til akutt kvalme. Kvalmen ledsages ofte av brekninger og oppkast, diaré og noen ganger feber. Årsaken til omgangssyke er en virusinfeksjon. Den varer ofte fra en til tre dager. Disse infeksjonene er svært smittsomme, derav navnet omgangssyke.  I de tilfeller hvor mageinfeksjonen er forårsaket av bakterier, kan tilstanden vare lengre og være mer alvorlig. Det kan være salmonella, tyfus, yersinia- eller campolybacter-bakterier som er årsaken. Tilstanden starter oftest med kvalme etterfulgt av oppkast fordi kroppen ønsker å kvitte seg med infeksjonen. Etter kort tid inntrer diaré. Infeksjoner med bakterien campolycacter er økende i Norge. Tidligere fikk vi bakterien i oss gjennom fjørfe fra blant annet Danmark, nå er denne bakterien tilstede i norske småfugler og spres gjennom fugleskitt.

Magekatarr, magesår, kreft: Kvalme kan være et av de første symptomene på magekatarr eller magesår. Kvalmen varer ofte over tid og kan være ledsaget av magesmerter og sure oppstøt. Dersom magesåret (eller kreft) sitter mellom magesekken og tolvfingertarmen slik at magesekken er ute av stand til å tømme seg, er kvalme og oppkast et dominerende symptom. Når en tømmer magen ved å kaste opp, letter kvalmen betydelig, men kommer tilbake når magesekken igjen er fylt opp.

Nyrestein og gallestein: Disse tilstandene gir ofte intense smerter som i noen tilfeller fremkaller kvalme. Kvalme er mest fremtredende ved gallestein, da gallen er en del av mage/tarmsystemet vårt. Gallen fungerer som en ketchupflaske som spruter ut litt galle når vi spiser fet og sterk mat, slik at kroppen er i stand til å fordøye maten. Hvis galleblæren innholder steiner, kan de presses ut i gallegangen og forårsake kraftige smerter.

Hjerteinfarkt: Kan i noen tilfeller fremkalle kvalme. Kvinner rapporterer i høyere grad kvalme ved hjerteinfarkt enn menn.

Sykdommer i hjernen: Hjerneblødning, svulst eller hjernehinnebetennelse kan alle gi kvalme. Når vi utreder pasienter for kvalme og ikke finner årsaken til vedkommendes plager hender det at vi ved undersøkelser av hodet finner at pasienten har en hjernesvulst. Alle sykdommer som lager trykk i hjernen kan resultere i kvalme.

Angstlidelser: En undersøkelse gjort i Trøndelag (av Tone Tangen Haug ved Universitetet i Bergen) avdekket en sammenheng mellom kvalme og ulike angstlidelser. Bortimot halvparten av alle deltagerne (62.000) oppgav at de hadde hatt mageproblemer i løpet av det siste året. Hele 41 prosent av disse rapporterte at de slet med kvalme.

- Det er viktig at både helsepersonell og leger er klar over den tette sammenhengen det er mellom kvalme og angst. Kroppslige symptomer er ikke uvanlig når pasienter sliter med angst eller andre psykiske sykdommer.

Reisesyke: Årsaken til reisesyke er at likevektsorganet i det indre øret blir forstyrret. Lukt fra for eksempelvis sigaretter kan forsterke symptomene. Tilstanden er lettere å forebygge med medisiner enn å behandle.

Svangerskap: Denne type kvalme er nesten alltid mest uttalt de tre første månedene av svangerskapet. Vi vet ikke årsaken til dette. Kvalmen er ofte verst om morgenen og avtar utover dagen. Noen ganger kaster den gravide opp så mye at hun må innlegges på sykehus. Ved alvorlig svangerskapskvalme legger vi inn en sonde gjennom nesen som går direkte inn i tolvfingertarmen. På denne måten unngår vi magesekken og den gravide får sondeernæring direkte inn i tarmen. Dette har vist seg svært effektivt.

Bivirkning av medisin: Svært mange medisiner gir kvalme som bivirkning, kanskje fordi de frigjør et stoff i kroppen som kalles serotonin, som igjen kan føre til kvalme. Om du er plaget av kvalme som bivirkning av medisin, er det viktig at du tar det opp med legen slik at du kan bytte til et annet preparat fordi faren for andre bivirkninger også er til stede. Det kan være at medisinen, i tillegg til å gi kvalme, kan gi magesår eller leverproblemer.

Gode råd mot kvalme

Som oftest er kvalme og brekninger uttrykk for ufarlige tilstander som går over av seg selv. Når kvalmen skyldes sykdommer som gallesten eller magekatarr/sår, vil kvalmen forsvinne når sykdommen blir behandlet. I noen tilfeller er det nødvendig å gi medisiner mot kvalmen.

Medisiner: Antihistamin har best effekt på kvalme utløst av likevektsorganene som eksempelvis reisesyke. Bivirkninger kan være tørrhet i munnen og døsighet. Disse medisinene må ikke kombineres med bilkjøring og alkohol. Medisinen selges reseptfritt på apotek. De mest vanlige er Postafen, Domyl, Allergincoffein og Marzine. Primperan gies ofte mot kvalme. Det er viktig å være klar over at Primperan også har bivirkninger som stivhet og vridninger i muskelsystemet. Det beste er å se om kvalmen går over av seg selv.

Mat og drikke: Uansett årsak så ledsages kvalme ofte av forsinket tømming av magesekken. Det er derfor viktig å unngå mat som ligger lenge i magesekken. Spesielt bør du være forsiktig med fet mat. Tørr mat, som kjeks og snacks er bra. Ved alle former for magesyke er det viktig å drikke mye.

Reisesyke hos barn: Ved reisesyke gjelder også rådene for mat og drikke som nevnt ovenfor.

- Barn bør heller ikke få søtsaker eller is å spise. De bør ikke lese, tegne eller spille spill mens de sitter i bilen. De bør sitte der hvor bilen gjør minst bevegelser, som oftest i fremsetet.  I tillegg bør de sitte høyt og se på veien mens bilkjøringen pågår. Små pauser hvor barnet får frisk luft kan minske kvalmefølelsen., sier professor dr. med. Arnold Berstad.

Kjerringråd: Noen oppgir at de har god effekt av å bruke ingefær. Ingefær kan kjøpes frisk i de fleste butikker. Du kan enten koke vann og tilsette noen skiver ingefær i det kokende vannet for så å la det stå å trekke eller du kan tilsette ingefæren i kaldt drikkevann.

Publisert: 2005

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook