Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 

-

Legemidler og alkohol

Professor dr. med. Jørg Mørland ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt intervjuet av Eva Fosse

- Det kan skje uheldige og helseskadelige samvirkninger mellom alkohol og legemidler. Tre typer medikamenter må du aldri bruke sammen med alkohol. Men for å være på den sikre siden, bør du som en hovedregel aldri kombinere alkohol og medisin, anbefaler professor Jørg Mørland.

- Interaksjoner mellom legemidler og alkohol - at det skjer et uheldig samvirke mellom medisin og alkohol - kan føre til overraskende og helsefarlige reaksjoner. Risikoen for slike uønskede bivirkninger, som i verste fall kan ha meget alvorlige konsekvenser, kan legen redusere med valg av riktige medisiner og god informasjon til pasienten, men grunnregelen er at du aldri skal kombinere alkohol med medisin, understreker professor Mørland.

- Hva skjer i kroppen når et legemiddel blandes med alkohol?

- Alkoholen og medisinen kan virke sammen på organet der medisinen skal virke. Det kan føre til at medisinen ikke får den ønskede effekt eller virker kraftigere enn ellers og at risikoen for bivirkninger øker. I tillegg kan alkoholrusen forsterkes, eller det kan skje at alkoholen gjør noe med forbrenningen av medisinen. Dermed blir legemiddelvirkningen kraftigere. Med andre ord: Virkningen og bivirkningene av legemiddelet forsterkes, samtidig som rusvirkningen av alkohol forsterkes.

Ved mistanke om at du har fått reaksjoner som kan skyldes at du har blandet medisin og alkohol, anbefaler Mørland at du kontakter lege.

Legen må informere

Mørland understreker at samvirke mellom legemidler og alkohol er et stort problem som kan forebygges med grundig informasjon

- Mye av informasjonsansvaret hviler på legen, men det er også viktig at du som pasient svarer på de spørsmålene legen stiller deg. Når et legemiddel skal forskrives, må legen få riktig svar på sine spørsmål: Har du vært tidligere storbruker av alkohol? Har du tidligere merket bivirkninger når du har brukt alkohol og medisin samtidig? Hvor mye alkohol drikker du nå? Hvor viktig er det for deg at du bruker alkohol i nærmeste fremtid? Avhengig av de svarene legen får, vil du få resept på en medisin som passer for din livsstil. I de fleste tilfeller vil legen anbefale at du holder deg totalt unna alkohol i den perioden du skal bruke medisinen.

Men hvis behandlingen er langvarig og pasienten vegrer seg mot totalavhold, bør legen velge medikamenter som gir lite risiko for interaksjon. Det er også viktig at pasienten får gode råd mot bivirkninger og uheldige reaksjoner som kan skyldes samtidig bruk av alkohol og medisin. Det gjelder pasienter med flere typer kroniske lidelser, som hjerte- og karsykdommer, allergier og giktsykdommer.

Viktig anbefaling

- Legene må informere sine pasienter om farene ved å bruke medisin sammen med alkohol. Oppfordringen må være at det er best å avstå fra alkohol i den tiden medisinen brukes. For de fleste pasienter er det lett å følge sin leges anbefaling om totalavhold. Som oftest skal jo legemiddelet bare brukes i en begrenset periode, påpeker professoren.

Han har et godt råd til dem som likevel gjerne vil ta en drink i sosiale sammenhenger. – Da er det viktig å passe på at alkoholkonsentrasjonen i blodet aldri blir høyre enn rundt maksimum 0,3 promille. Det tilsvarer inntak av en standardenhet alkohol (en liten flaske øl, et glass vin eller en drink brennevin). Ved så lave alkoholnivåer er det meget sjeldent at pasienten får ubehag og uventede reaksjoner, konstaterer professor Mørland.

Aldri alkohol

- Tre grupper medikamenter må du aldri bruke sammen med alkohol. Det er sterke smertestillende medisiner som virker som morfin, beroligende midler og sovemedisiner.

- Er det advarsel mot alkohol på medikamentpakkene?

- Nei, dessverre. Varsel-trekanten på medisinpakken gjelder bare advarsel mot bilkjøring hvis du bruker den medisinen. Legemidler på resept som det er farlig å kombinere med alkohol, blir det opp til legene å opplyse om. Men de reseptfrie medisinene som ikke må kombineres med alkohol, burde vært merket, mener Mørland. - Det gjelder særlig betennelsesdempende midler. På pakningene burde det stå at de ikke må brukes med alkohol fordi det øker risikoen for blødningstendens.

De ”alkohol-farlige” medisiner

Her er en liste med legemidler som øker risikoen for bivirkninger og uheldige reaksjoner hvis de blir brukt når du har alkohol i kroppen:

 • Bedøvelsesmidler
 • Medikamenter mot depresjon
 • Medikamenter mot epilepsi
 • Medikamenter mot allergi
 • Medikamenter mot parkinsonisme
 • Medikamenter mot psykiske lidelser og psykoser
 • Medikamenter mot angst og søvnproblemer
 • Muskelavslappende midler
 • Smertestillende midler
 • Betennelsesdempende midler
 • Blodfortynnende midler
 • Medikamenter mot høyt blodtrykk og andre hjerte- og karsykdommer
 • Antabus
 • Midler mot sopp
 • Antibiotika mot infeksjon
 • Medisiner mot tuberkulose
 • Smertestillende og febernedsettende legemidler
 • Er det i det hele tatt noen legemidler det er ufarlig å bruke sammen med alkohol?

- Jeg vil gjenta min grunnregel: At du aldri skal kombinere alkohol med medisin. Men jeg kan jo nevne at du kan bruke en del hjertemedisiner, astmamedisiner, hormonpreparater og antibiotika selv om du drikker litt alkohol. Men følg alltid legerådene.

- Er faren for interaksjon mellom legemidler og alkohol avhengig av kjønn, alder, vekt eller arvelig tendens?

- Det vet vi lite om. Det kan tenkes at noen har større risiko for bivirkninger og uventede reaksjoner når de bruker medisin sammen med alkohol. Men sikkert er det at alle har en viss risiko. Og viktigst er det at du aldri bruker alkohol sammen med midler som virker som morfin, beroligende medisiner og sovemedisiner, advarer professor Jørg Mørland til slutt.

Sist oppdatert: 2007

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

 • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
 • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook