Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Leggsår

Professor dr. med. Elisabeth Søyland intervjuet av Marianne Næss

- Smerter og sår, hevelser i leggen og vondt når man går. Dette er de vanligste symptomene ved leggsår, en lidelse som ofte rammer kvinner og menn etter 60-årsalderen. Både venøse og arterielle leggsår er forholdsvis vanlige. Men dessverre er det lite kunnskaper om slike sår, både i befolkningen og blant leger og sykepleiere.

Dette sier overlege og professor dr. med. Elisabeth Søyland ved Hudavdelingen, Rikshospitalet. Hun har lang erfaring med å behandle leggsårpasienter og har også undervist helsepersonell.

- Leggsårpasientene er en ressurs- og tidkrevende gruppe som i mange år dessverre er blitt nedprioritert innenfor helsevesenet. Dette håper jeg vil endre seg.

Åreknuter er en lidelse mange får under svangerskapet eller når man begynner å komme litt opp i årene. Åreknuter er et symptom på at klaffene i venene (dvs. blodårer som går til hjertet) er ødelagt. Dette fører lett til leggsår og hevelser i bena.

- Vi deler gjerne leggsårene inn i tre grupper, avhengig av hva årsaken er, sier professor Søyland. – De tre er venøse leggsår, arterielle leggsår og trykksår.

Venøse leggsår

- Disse kommer av dårlig blodsirkulasjon i venene i leggene. Den dårlige sirkulasjonen fører lett til hovenhet i leggene (ødem) og et utslett på innsiden av leggene som senere går over til sår. Disse venøse sårene går gjerne sammen med eksem. Når man studerer disse sårene, ser man at huden omkring ofte er dekket av hvitaktige arr og brune flekker. Vanligvis følger det ikke store smerter med venøse leggsår, men noen kan ha litt vondt når de går. Årsaken til den dårlige blodsirkulasjonen er ofte ødelagte klaffer i venene. Veneklaffene våre skal nemlig sørge for at blodet ikke strømmer tilbake, men når frem dit det skal. Når klaffene ikke fungerer skikkelig, oppstår det økt trykk i venene. Men dårlig blodsirkulasjon kan også skyldes åreknuter eller en tidligere gjennomgått årebetennelse. Åreknuter kan bl.a. oppstå under graviditet og kan således føre til at man er mer utsatt for leggsår senere i livet. Det er først og fremst eldre mennesker, både kvinner og menn, som får leggsår. Når man blir eldre og er mindre fysisk aktiv, kan muskulaturen i leggene bli for dårlig til å klare å pumpe blodet tilbake. Venøse leggsår kan opptre i tidlig alder. Allerede ved 50-årsalderen blir mange hovne i bena når de står - og kommer man opp i 60- til 70-årsalderen, er det forholdsvis vanlig med hevelser i bena. Det er særlig de som tidligere har hatt åreknuter, som får disse hevelsene..

- Hva kommer hovenheten av?

- Hevelsene skyldes at trykket i venene øker og væsken presses ut i vevet. Hevelsen, eller det økte trykket i huden, gjør at sirkulasjonen blir dårligere og det oppstår lettere sår. Selve sårene kommer vanligvis av slag mot huden.

Dempe hevelsen - det viktigste

Diagnosen går ut på å undersøke hvorfor pasienten har sår og hva slags sår det her er tale om. Det er også viktig å sjekke om pasienten har andre sykdommer i tillegg. Han eller hun bør også spørre om hvor det gjør vondt og om føttene er kalde eller varme. Der det er hevelser, er det viktigste i behandlingen av leggsårene å få ned hevelsene ved hjelp av kompresjon.   
- Å behandle leggsåret uten kompresjon, nytter ikke, for da gror ikke såret, påpeker overlege Søyland. – Kompresjonsbehandlingen består i at legen legger et elastisk bind eller en elastisk strømpe helt fra pasientens tær opp til knærne. Dette gjelder kun der sårene er forårsaket av hevelser i bena (venøse leggsår). Denne behandlingen fører ikke bare til at hevelsen går ned; det forhindrer også at pasienten får nye ødemer. Når hevelsen er borte, gror såret vanligvis av seg selv. Å behandle leggsårpasienter tar mye tid. I dag er situasjonen den at mange leger ikke har så mye tid til overs. Av den grunn faller disse pasientene så lett igjennom i vårt helsevesen.

Vær i aktivitet

Det viktigste forebyggende tiltaket når det gjelder å unngå nye sår er å forhindre at det oppstår hevelser i leggene. Dette kan man gjøre ved å være bevisst på å bruke musklene i føttene og bena. Da styrkes musklene og det blir mye lettere for kroppen å pumpe væsken tilbake til venene og hjertet. Et annet godt råd er å legge bena høyt, dvs. høyere enn hjertet. Da går hevelsen ned og man kommer inn i en god sirkel.

Arterielle leggsår

En annen type leggsår er de arterielle leggsårene. Arterielle leggsår har fått navnet sitt fra arteriene, det vil si de blodårene som går fra hjertet ut til vevet. Det er disse blodårene som er skadet når man pådrar seg denne type leggsår. Sårene, som sitter på yttersiden av leggene, kommer av dårlig blodsirkulasjon som igjen kan skyldes åreforkalkning. Med arterielle leggsår følger det vanligvis ikke hevelser i bena.

- Hvordan oppstår arterielle leggsår?

- Den dårlige blodsirkulasjonen kommer ofte av sykdommer som sukkersyke eller høyt blodtrykk. Men den kan også skyldes sigarettrøyking. Det som skjer er at arteriene blir for trange og vevet rundt ikke får nok oksygen. Når legen skal stille diagnose, er det viktig å få kartlagt om pasienten har mye smerter. Mye smerter kan tyde på at det er arterielle leggsår det er tale om. For mens venøse leggsår sjeldnere gir opphav til smerter, kan arterielle leggsår gjøre veldig vondt, særlig når man går. I tillegg er pasientenes føtter (og da særlig tærne) kalde og bleke, mens pasienter med venøse leggsår gjerne har varme og blårøde ben. Arterielle leggsår er vanligvis langt vanskeligere å behandle enn venøse. Behandlingen må legges opp ut fra hvor mye sårene væsker. Hvis det i tillegg til sårene, er eksemforandringer, kan det være nyttig med en sinklimbandasje. Denne har pasienten på seg en ukes tid av gangen. Dette fører til at pasienten ofte blir veldig bra. Også ved arterielle leggsår er det viktig å bevege seg, men får man vondt, skal man stoppe. Det viktigste er imidlertid å gjøre noe med selve blodsirkulasjonen ved å behandle de underliggende sykdommene. Det kan være aktuelt med en utredning av blodårene. Lider man av sukkersyke, må man være svært påpasselig med blodsukkeret. Lider man av høyt blodtrykk, må man prøve å stabilisere dette ved hjelp av enten blodtrykksdempende medisiner og/eller endringer i kostholdet. Har man høyt blodtrykk er det viktig med et kosthold uten for mye salt og fet mat. I stedet bør man spise mye kornprodukter, frukt og grønnsaker. Røykerne oppfordres til å stumpe røyken.

Trykksår

- Det finnes også en tredje type leggsår, nemlig trykksårene. I motsetning til venøse og arterielle sår, som sitter relativt høyt oppe på leggen, kommer trykksårene gjerne helt nede på føttene, gjerne på tærne. De som pådrar seg trykksår, har fra før av dårlig følelse i bena. De kjenner rett og slett ikke at de får skader og glemmer derfor å passe seg. Av den grunn får de så mye lettere sår enn andre. Trykksår oppstår gjerne hos eldre diabetikere og behandlingen består i å regulere blodsukkeret og legge på noe som beskytter sårene, avslutter professor Elisabeth Søyland.

Publisert: 2007

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook