Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Menstruasjonsplager og blødningsforstyrrelser

Seksjonsoverlege Unni M. Kirste intervjuet av Gudrun Vinsrygg

En av tre kvinner har menstruasjonsplager, de vanligste er PMS (premenstrulle spenninger), menssmerter og blødningsforstyrrelser. I de fleste tilfeller er dette ufarlige plager som går over av seg selv eller som kan behandles. Men noen symptomer kan være tegn på alvorlig sykdom.

Du er født med 1 – 2 millioner umodne eggceller, men fram til puberteten har du tapt så mange at der bare er ca en halv million igjen. Tapet fortsetter gjennom livet, men i saktere tempo – uavhengig av eggløsninger, prevensjonsmidler eller svangerskap – til nærmere null i overgangsalderen. Når det ikke er flere eggceller som kan modnes, opphører hormonproduksjonen som gjør at du menstruerer – og dermed mensen. Men det er ikke snakk om noen bråstopp i hormonproduksjonen; allerede fra 35-årsalder dannes mindre av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen – og hos de fleste fortsetter eggstokkene å produsere litt av dette hormonet i mange år etter overgangsalderen.

- Det er hormonelle svingninger som bestemmer menssyklusen, sier seksjonsoverlege Unni M. Kirste ved Seksjon for generell gynekologi, Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus. – I medisinen har det vært fokusert mest på de negative sidene ved disse svingningene. Og det er riktig at ca 16 % har plager i forbindelse med mensen, ca 6 % så store plager at de er invalidiserende. Men over 80 % har få eller ingen plager. Og vi skal heller ikke glemme at mange kvinner opplever disse hormonsvingningene som positive: de føler at de får ekstra energi før mensen, kjenner seg spesielt sexige, mener de får større skapende evner og mot nok til å si fra om ting de ønsker forandret.

Mensen forandrer seg gjennom livet

- Det er mye som ligger i normalområdet når det gjelder mensen. De fleste får sin første mens når de er mellom 9 og 17 år, og til de er 45 - 55 år vil de blø ca 30 – 80 ml hver måned. Unge jenter har ofte uregelmessigheter de første årene de menstruerer. De kan blø mellom menstruasjonene, blødningene kan utebli eller de stanser ikke. De kan også komme sjelden og være svært rikelige. Blodet kan variere fra friskt rødt til mørkerødt.

- Hva kan årsakene være?

- Vanligvis skyldes det at det tar noen år før den komplekse reguleringen med samspill mellom hjernen og hormonproduserende kjertler kommer i gjenge. Men etter hvert vil syklusen stabilisere seg. Men hvis dette ikke har skjedd i løpet av et par års tid, eller hvis blødningene ikke stanser eller de er svært rikelige, bør man søke lege. P-piller vil vanligvis få mensen i gjenge.

I 30 - 40 årsalderen opplever en del at blødningene blir hyppigere, kraftigere og mer langvarige. Årsaken kan igjen oftest være hormonforstyrrelser som kan rettes på med hormonbehandling. En annen vanlig årsak er godartede muskelknuter som kan behandles med hormoner eller operasjon. Og så er det noen som har et eget blødningsmønster. De menstruerer ikke hver måned, de blør kanskje bare en gang hver tredje måned, hvert halvår eller en gang i året. Dette kan være helt normalt for dem. Men ønsker de det annerledes, kan p-piller gi en månedlig blødningssyklus.

- Hvilke problem kan oppstå i overgangsalderen?

- Hos en del blir blødningene uregelmessige, man blør gjerne oftere eller sjeldnere enn før, har lenger eller kortere blødningsperioder, blodet blir friskere eller mørkere, og blødninger mellom menstruasjonene kan forekomme. Årsaken er vanligvis at de  eggene som lå klar i eggstokkene ved første menstruasjons begynnelse, nå er i ferd med å ta slutt. Eggløsningen uteblir stadig oftere og hormonbalansen forstyrres. Dette er helt normalt. Men ved store forandringer i blødningsmønsteret eller hvis du begynner å blø igjen mer enn et år etter den siste mensen, bør man søke lege. Det siste kan skyldes hormonbruk. En annen ufarlig årsak kan være svake slimhinner i skjeden, noe som kan avhjelpes med lokal hormonbehandling. Men i ett av ti tilfeller er en blødning etter overgangsalderen tegn på kreft i livmor eller skjede, derfor skal man alltid søke lege ved en blødning mer enn et år etter den siste mensen.

PMS – premenstruelle spenninger

De vanligste mensplagene går under navnet PMS og kan være humørsvingninger, irritabilitet, nedstemthet, søvnvansker, følelse av oppblåsthet, appetittøkning, vektøkning, hodepine, magesmerter og ømhet i brystene. For de fleste starter ubehaget i uken før mensen, men for noen kan det begynne tidligere. Det er påvist at blodårenes vegger filtrerer salt, væske og andre stoffer ulikt under ulike hormonpåvirkninger, noe som kan forklare noen av plagene. Det kan også hende at de samme hormonforandringene kan påvirke nervecellene og kanskje virke inn på humør og søvn, men foreløpig er dette bare hypoteser.

- Hva kan jeg selv gjøre for å minske ubehaget?

- Spis det som anes som sunt, lev regelmessig og sørg for å få nok søvn. Ellers tror jeg det er smart å akseptere at dette er en del av livet  - det står ikke noe om stadig lykke og balanse for noen av oss i kontrakten med livet.

- Når bør jeg søke lege? Og hva kan legen gjøre?

- Søk lege hvis du har så store plager at det går ut over dagliglivet ditt. P-piller gir en ”falsk” mens og fjerner PMS-plager hos noen.

Menssmerter (dysmenoré)

Mer enn halvparten av alle kvinner har menssmerter: krampelignende smerter som i verste fall kan komme sammen med kvalme, oppkast og svimmelhet. Årsaken er trolig at prostaglandin (et stoff som utskilles under mensen) gir krampe i livmorens muskler.

- Hva er de beste rådene mot menssmerter?

- Kanskje trim og sex – fordi begge disse aktivitetene øker blodgjennomstrømmingen i underlivet og dermed demper de krampelignende smertene. P-piller gir en ”falsk” mens og dermed ofte mindre smerter. Ellers kan reseptfrie, smertestillende midler hjelpe, spør på apoteket.

Uregelmessige blødninger

De fleste som opplever blødningsforstyrrelser blir urolige, og dette er en av de vanligste årsakene til at kvinner søker lege.

Noen kvinner har eggløsningsblødninger, en liten blødning ved eggløsningen pga hormonforandringer. Dette er ikke farlig, og man trenger ikke å søke lege for det. Blødninger ved samleie eller anstrengelse kalles kontaktblødninger. Årsaken kan være at slimhinnen i livmorhalsen vokser på utsiden av livmortappen (ektopi), dermed kan den lett blø ved berøring eller anstrengelse.

- Ektopier ses vanligvis hos unge og blir som regel borte med alder og barnefødsler, sier Unni M. Kirste. - Sopp eller bakterier kan gi infeksjoner i slimhinnen i skjeden, noe som kan føre til kløe og utflod – iblant også til småblødninger. Andre årsaker til uregelmessige blødninger, og særlig kontaktblødninger, kan være polypper i livmorhalsen, celleforandringer eller kreft. Truende abort og svangerskap utenfor livmoren kan også gi blødning. Derfor er dette gode grunner til å søke lege. 

Endometriose

Endometriose er livmorslimhinnevev utenfor livmoren. Hvorfor litt av dette vevet er kommet på avveie, vet man ikke, men det er hormonpåvirkelig og oppfører seg som vevet i livmoren, dvs at det kan svelle opp og blø under mensen. Men siden blodet ikke slipper ut av kroppen, kan det samles i blemmer eller cyster som enten kan forsvinne av seg selv – eller som kan sprekke og danne arr.

Selv om tilstanden er gammel og kjent, er det nå kommet bedre metoder for å oppdage og behandle den med hormonpreparater, bla p-piller – eller med operasjon.

- Hvordan merkes endometriose?

- De fleste har ingen symptomer, men tilstanden kan oppdages med kikkhullsundersøkelse (laparoskopi) og vevsprøver.

- Er det noen mer utsatt enn andre?

- Ja, endometriose er vanligere hos kvinner med mye menssmerter eller andre smertetilstander i magen – enn hos kvinner uten slike plager. Vi ser det også oftere hos kvinner som har vanskelig for å bli gravide.

Store blødninger

- Hva kan spesielt kraftigere blødninger skyldes?

- Kraftige blødninger helt fra ungdomstiden kan tyde på von Willebrands sykdom, en arvelig blødersykdom som gjør at blodet ikke levrer seg som det skal.

De fleste som har denne sykdommen, har den i mild grad. Det finnes ingen helbredende behandling, men blødningene reduseres betydelig med tabletter, og  store mensblødninger, som er den vanligste plagen hos kvinner, blir borte.

- Andre årsaker til spesielt kraftige blødninger?

- Både muskelknuter i livmorveggen og små utvekster i slimhinnen (polypper) kan gi sterke blødninger. Disse tilstandene blir vanligere med alderen og kan behandles på ulike måter.

- Hva kan svært sparsomme blødninger skyldes?

- Vi vet ikke hvorfor noen blør mye og andre blør lite, men det å blø lite regnes ikke som noen sykdom.

- Når bør man søke lege?

- Hvis blødningene er plagsomt sterke slik at de går ut over helse og dagligliv.

Når mensen uteblir

De vanligste grunnene til at mensen uteblir er graviditet og menopause. Men stress, depresjon, slanking, hard trening og lavt stoffskifte kan også føre til uteblivelse. 

- Kan det være farlig?

- Vanligvis ikke, som regel kommer mensen igjen når du får roet deg, går opp igjen i vekt, slutter å trene så hardt eller får behandling for lavt stoffskifte.
Men har du ikke hatt mens på tre måneder, og du ikke er gravid eller det er grunn til å tro at du har sluttet å menstruere fordi du er kommet i overgangsalderen, bør du søke lege for å finne ut hva som er årsaken. P-piller kan få mensen i gang igjen.

Hvis årsaken er spisevegring, trening eller vekttap, er det en alvorlig advarsel fra kroppen om at du nå er på vei til å skade den.

P-piller og angrepiller

- Hvordan påvirker p-piller mensen?

- Som regel vil p-piller gjøre blødningene mindre og mer regelmessige. Men hos noen vil det gå noen måneder med uregelmessighet og småblødninger før alt er i gjenge.

- Hva er forskjellen mellom vanlige p-piller og minipiller?

- Minipiller inneholder bare ett hormon (gestagen). Erfaringsmessig gir dette mindre uregelmessighet. Noen mister mensen helt.

- Hva med angrepillen?

- Angrepillen kan forskyve blødningsmønsteret, og det er hovedgrunnen til at det ikke er lurt å bruke dem veldig ofte. I måneden etter man har tatt angrepiller, kan man ikke  sannsynlighetsberegne når man er utsatt for graviditet og når man vil blø.

Pillene er gode å ha, men trenger du dem ofte, er p-piller bedre. Ved tilfeldige partnere bør du bruke kondom i tillegg.

- Kan blødningene ved p-pillebruk forstyrres av andre medikamenter?

- Nei, det kan de ikke. 

Søk-lege-signaler

Søk alltid lege om du får:

  • blodblandet eller brunaktig utflod
  • blødninger ved samleie eller anstrengelser
  • blødninger mellom menstruasjonene – utenom eggløsningsblødninger
  • blødninger mer enn ett år etter menopausen
  • Søk lege hvis du har rikelige, langvarige blødninger eller om mensen er uteblitt i mer enn tre måneder. I så fall er det lurt om du før legebesøket har skrevet ned hvordan blødningene har forandret seg – det beste er en kalender der du noterer hvordan du har blødd de siste månedene. Hvis du går til lege pga blødningsforandringer, er det lurt å ha notert ned hvordan mensen har forandret seg. Det beste er å bruke en kalender som forteller når du har blødd de siste månedene.


Intervjuer: Gudrun Vinsrygg

Publisert: 2008

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook