Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Munnsår - hyppig sommerplage

Overlege Turid Thune intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Mange er plaget av munnsår (forkjølelsessår) om sommeren. Huden på leppene klør, prikker og blir rød, deretter kommer små blemmer som brister og blir til sår. Til slutt dannes en skorpe som faller av – og så er huden frisk igjen. Årsaken er herpes simplex virus type 1, som de fleste av oss er smittet med.

For omtrent 2 000 år siden fikk den romerske keiser Tiberius gjennom en lov som forbød kyssing på offentlige tilstelninger. Årsaken var ikke moralsk, men medisinsk; allerede den gangen visste man at munnsår smitter ved kyss! I dag vet vi at munnsår skyldes et virus, herpes simplex virus type 1. I vårt land er 70 – 80 prosent smittet med dette viruset, tidligere fikk de fleste det som barn.

- Flesteparten som nå er godt voksne, ble smittet fra ½ - 3 års alder, sier Turid Thune, overlege ved Hudavdelingen, Haukeland Universitetssykehus. – De ble smittet av voksne, eller av andre barn, som regel ved at virus fra sår og i spytt hos en som hadde en infeksjon ble overført til rifter i barnets hud. Første utbrudd etter smitte kan vise seg som sår i munnen, på leppene og huden rundt munnen. Barnet kan også få feber og hovne lymfeknuter på halsen. Men mange er lite plaget, og foreldrene merker kanskje ikke at barnet har en infeksjon.

En av fem får utbrudd

Munnsårviruset har to litt ”slemmere” slektninger; herpes simplex virus 2, som gir sår på kjønnsorganene, og Varicella Zoster virus som forårsaker vannkopper (som helst rammer barn) og helvetesild (som rammer flest eldre).

Felles for de tre virusene er at når de først er kommet inn i kroppen, forsvinner de ikke ut igjen. Kroppens eget forsvar, eller medisiner, får etter hvert bukt med den infeksjonen viruset har forårsaket. Men det ”utslåtte” viruset er ikke dødt, det legger seg bare i dvale i en av kroppens nervebaner.

Hos mange forblir virusene i dvaletilstand resten av livet. Det er tilfelle med munnsårviruset; bare en av fem som er smittet får noen gang munnsår.

Men munnsårviruset kan også vandre langs nervebanene og ut i huden hvor det formerer seg og lager nye infeksjoner, kanskje bare en gang, kanskje så ofte som flere ganger i måneden. Det skjer oftest hvis kroppens immunforsvar av en eller annen grunn er nedsatt som ved sterk soling, stress, natteliv og mye alkohol – noe som er virkeligheten for ikke så rent få i sommerferien. Forskjellige infeksjoner og febersykdommer kan også øke risikoen for utbrudd, og mange kvinner får munnsår når de har mens.

- Hvordan kan jeg vite om jeg er smittet med munnsårviruset?

- Blodprøver kan vise om man er, eller har vært, smittet med herpesvirusene, men de vanlige prøvene som er i bruk ved de fleste laboratorier, skiller ikke mellom type 1 og 2. Bare ved prøver fra såret kan diagnosen stilles.

Smertefulle sår

Symptomene på en munnsårinfeksjon er at huden klør, prikker og blir rød. Så kommer små væskefylte blemmer som brister og blir til sår. Etter noen dager dannes det skorpe, og når den faller av, er huden frisk igjen. Normalt varer et slikt utbrudd en uke. Utbruddene kommer ofte på samme sted, men de kan også flytte seg, for eksempel fra overleppe til underleppe, eller fra leppe til nese eller kinn.

Barn og voksne med eksem kan få alvorlige og utbredte hudinfeksjoner med herpes simplex virus 1 i eksemområdene.

- Hvordan smitter viruset?

- Hos barn blir som sagt smittestoff ofte overført fra sår og spytt hos voksne eller fra andre barn, til rifter i barnets hud. Voksne kan smitte hverandre gjennom kyssing.

Viruset smitter ikke gjennom luften; du blir ikke smittet om en med munnsår hoster på deg. Det smitter heller ikke ved tøy eller andre gjenstander; for eksempel om du tørker deg med samme håndduk eller drikker av samme glass som en med munnsår.

Munnsår kan smitte til kjønnsorganene

Ved munnsex kan virus fra munnen overføres til kjønnsorganene og gi herpesinfeksjon der – også om man ikke har synlig munnsår. I dag er det stadig flere ungdommer som får herpes simplex 1 – infeksjon på kjønnsorganene, trolig fordi færre enn tidligere smittes med dette viruset som barn.

Den som er smittet, kan få blemmer og sår rundt kjønnsorganene, på baken og på lårene etter 1 – 2 uker. Sårene kan svi og gjøre vondt. De forsvinner etter 1 – 2 uker, og man får sjelden tilbakefall. Det finnes medisiner som minsker smertene og forkorter utbruddet.

Her er de gode rådene

- Har du lett for å få munnsår ved soling, kan du bruke en totalblokk på leppene for å beskytte deg. Leppestift beskytter også godt. Det finnes gode reseptbelagte legemidler mot munnsår. Hvis du plages ofte med munnsår, kan et slikt middel være nyttig å ha i beredskap fordi de gjør at utbruddene blir mindre smertefulle og varer kortere. Du bør starte med middelet straks du merker prikking eller kløe i huden.

- Hva kan jeg gjøre når sårene er et faktum?

- Hold dem rene og tørre, så gror de raskere. Smerten kan lindres med kalde ispakninger, og matolje kan virke oppmyknende når de begynner å tørke ut. La sårskorpen sitte på til den faller av av seg selv.

- Hvordan unngår jeg å smitte andre når jeg selv har utbrudd?

- Ikke ta på såret, og unngå kyssing og munnsex når du har utbrudd. Vask hendene ofte, særlig hvis du har tatt på såret.

Herpeslinjen (tlf. 800 49 066) er et tilbud til alle som ønsker informasjon om munnsår, genitalherpes og helvetesild. Du kan ringe gratis og lytte til en talemaskin. Alle hverdager mellom 13.30 og 15.30 kan du få snakke med helsepersonell. Du kan også bestille informasjonsbrosjyrer om sykdommene. Herpeslinjen drives av Olafiapoliklinikken og er underlagt Ullevål sykehus.


Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 2006

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook