Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Munntørrhet

Professor Per Løkken, Seksjon for odontologisk farmakologi og farmakoterapi, Universitetet i Oslo, intervjuet av Eva Fosse

Er du tørr i munnen? Har du en tunge som klistrer seg til ganen og problemer med å svelge mat? - Dette er plager som leger og tannleger må ta på alvor. Dessverre oppfatter mange munntørrhet som en banal lidelse. Viktigst er hva pasienten føler. Jo større plager, jo større er risikoen for en rask utvikling av hull i tennene og andre problemer, fastslår professor Per Løkken. Her informerer han om årsaker til munntørrhet og gir gode råd om behandling og forebygging.

- Alle tar det som en selvfølge at munnen holder seg behagelig fuktig. Først hvis du får en svikt i produksjonen av spytt, vil du føle problemene med tørr munn. De kan være kortvarige eller mer permanente. Du føler ubehag, og etter hvert kan munnen bli så tørr at tungen klistrer seg til lepper og gane. Du kan få sår og sviende smerter. Andre plager kan være vanskeligheter med å snakke og svelge. Slike plager affiserer ikke bare munnhulen, men forringer den generelle livskvalitet. Pasienter som oppsøker lege og tannlege med slike problemer, må bli tatt på alvor, understreker Løkken. - Mellom 20 og 30 prosent av befolkningen lider av munntørrhet. Hyppigheten øker med alder. – Det antas at alder i seg selv ikke leder til munntørrhet. Friske eldre har tilstrekkelig spyttsekresjon. Men blant eldre er det flere som bruker medisiner, og medisiner er den vanligste årsaken til munntørrhet. Flere kvinner enn menn rammes av lidelsen.

Viktig spytt

Vi har tre par store spyttkjertler: ørespyttkjertelen, underkjevekjertelen og undertungekjertelen, samt mange små spyttkjertler i gane, kinn, lepper og tunge. Hvert døgn produserer vi 0,5 til 1,5 liter spytt, nesten halvparten når vi spiser. Resten er hvilespyttspyttsekresjon som foregår hele døgnet og er svært viktig for munnhelsen. Dette spyttet inneholder glykokonjugater med vann og mucin. Det danner en tynn spyttfilm som beskytter munnslimhinnene og tennene mot infeksjoner og mekaniske og kjemiske skader. Dette tynne laget er ikke vannløselig og forsvinner ikke når du drikker og spiser. De små spyttkjertlene spiller en viktig rolle i produksjonen av dette mucinrike spyttet.

Løkken konstaterer at hovedårsaken til plagene ved munntørrhet, er svikt i den kontinuerlige sekresjon av dette mucinrike ”hvilesekretet”.

Spyttet har mange andre viktige funksjoner:

 • Det motvirker hull i tennene, karies, ved å fjerne matrester og beskytte mot syrer fra tannstein.
 • Det smører munnen slik at det blir lettere å tygge, svelge og snakke.
 • Det er viktig for smakssans og smaksopplevelser.
 • Det inneholder enzymer som hjelper til med fordøyelsen og starter nedbrytningen av næringsstoffene.

Årsaker til munntørrhet

Medikamenter er den vanligste årsaken til sviktende spyttsekresjon. - Munntørrhet er en potensiell bivirkning av mer enn 500 medikamenter. Men det er viktig å være klar over at dette er en mulig bivirkning, ikke en som alltid opptrer. Vi er forskjellige og reagerer forskjellig, understreker Løkken

Som eksempler på medikamentgrupper som kan gi munntørrhet nevner han:

- Midler som hemmer sekresjon og virker avslappende på glatt muskulatur. Brukes blant annet mot overaktiv blære

 • Midler mot høyt blodtrykk
 • Midler mot parkinsonisme
 • Midler mot depresjon
 • Midler mot psykoser
 • Sovemidler og beroligende midler
 • Midler mot allergi
 • Midler mot epilepsi
 • Midler mot astma
 • Urindrivende midler
 • Smertelindrende midler
 • Migrenemidler
 • Røykavvenningspreparatene Zyban og Nicorette.

Løkken presiserer at det innen disse medikamentgruppene kan være stor variasjon i enkeltpreparaters tilbøyelighet til fremkalle munntørrhet.

- Som sagt, også pasienter vil reagere forskjellig på disse legemidlene. Ikke alle vil bli rammet av munntørrhet når de bruker medisiner fra disse medikamentgruppene. Men de som plages av tørr munn og bruker et legemiddel som kan mistenkes for problemet, bør endre medisinering hvis det er mulig. Det er alltid viktig å satse på lindring av symptomene og forebygging av skader. Snakk med legen om dette.

Andre årsaker til munntørrhet er sykdommer i spyttkjertlene og sykdommer med immunreaksjoner rettet mot kroppens egne celler. Et eksempel er Sjögrens syndrom, også kalt sicca-syndrom (siccus=tørr). Denne sykdommen fører til nedsatt funksjon i tåre- spytt- og skjedekjertler og gir tørre slimhinner i munnhulen og i skjeden. Kan være et symptom ved leddgikt.

Diabetes, depresjon og angst kan også føre til munntørrhet.. Ved dehydrering som følge av store væsketap, for eksempel ved alvorlig diaré, brekninger eller langvarig sterk svetting, blir det ofte munntørrhet.

Skader

Munntørrhet skaper et miljø for utvikling av sykdommer i munn og svelg. Det gjelder særlig hull i tennene (karies), betennelse i tennenes festeapparat (periodonitt) og soppinfeksjoner i munn og svelg (candidoser).

Løkken understreker at munntørrhet som har ført til slike sykdommer, er et søk-lege/tannlege-signal som må tas på alvor med rask oppfølging og behandling. - Det kan bli en eksplosiv utvikling av hull i tennene, sår i munnhule og munnvik og tørre og sprukne lepper hvis munntørrheten ikke behandles.

- Det er viktig at pasienten får gode råd og veiledning om egenomsorg. Hvis munntørrheten er omfattende, bør pasienten oppsøke tannlege hver tredje måned. For å hjelpe pasienten best mulig er det nyttig at lege og tannlege samarbeider, anbefaler Løkken.

Behandling og forebygging

- Regelmessig fluortilførsel er viktig for å forhindre utvikling av hull i tennene. Skift til fluortannpasta som ikke skummer (for eksempel Zendium) fordi skum ofte inneholder overflateaktive stoffer som kan ødelegge den beskyttende spytthinnen i munnen. Ved munntørrhet er det ikke er nok fuktighet i munnen. For å bøte på det kan du bruke spytterstatningsmiddel. På apoteket kan du kjøpe spraypreparater (Salvia Orthana, Atrisal) med kunstig spytt. Disse midlene inneholder altså vann, mucin og salter, og kan gi god hjelp. Men effekten er dessverre kortvarig. Mange foretrekker å fukte munnen hyppig med litt vann, gjerne ved å sippe fra en medbrakt ”sippeflaske”. .

Det finnes også legemiddeler som stimulerer spyttsekresjonen. Pilokarpin har vært brukt i mer enn 100 år, og er fortsatt det mest brukte preparatet for dette formål.. Løkken opplyser at Pilokarpin er best utprøvd ved Sjögrens syndrom og stråleindusert munntørrhet. - Effekten varer bare noen få timer, og det kan ta uker eller måneder før det blir maksimal effekt. Bivirkninger som svetting er vanlig, men de er oftest milde og akseptable.

Gode råd

 • Stimuler spyttsekresjonen med sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi som inneholder fluoriddoser á 0,25 mg. Fås kjøpt på apotek.
 • Grundig rengjøring av tenner, tunge og munnhule med tannbørste, tanntråd og tannstikker.
 • Rengjøring og bruk av fluorid bør skje rett etter måltider.
 • Unngå søtsaker og sukkerholdig saft. Sukker forverrer munntørrheten.
 • Drikk rikelig og ofte vann. Hvis du er munntørr om natten, kan du la vannet skylle rundt i munnen før det svelges.
 • Spraypreparater med kunstig spytt til å fukte munnen kan være til nytte. Men vann gir ofte like god effekt.
 • Tannproteser krever grundig rengjøring.
 • Oppsøk tannlege som kan gi deg råd og veiledning om optimal tann- og munnpleie.

Publisert: 08.07.05

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

 • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
 • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook