Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


For mye hår - et problem for noen kvinner

- Når kulturen og moten krever glatt hud der det vokser hår, får noen problem med sin kvinnelighet og kjønnsidentitet, sier professor dr. med. Ole Fyrand.

Bortsett fra i håndflatene, under fotsålene og enkelte partier på kjønnsorganene, har vi hår over hele kroppen. Hos barn finnes fargeløse dunlignende hår overalt, men de er så små at huden virker hårløs.

Etter hvert som kroppen utvikler seg, forandres også hårmønsteret og hårene. I 11-12 årsalderen begynner piker å få dunaktige hår i kjønnsområdet – etter hvert blir hårene grove og krøllete. Et par år senere begynner behåringen i armhulene, og i 17-19 årsalderen kroppsbehåringen; det begynner å vokse litt hår på armer og bein, nedover på innsiden av lårene, hos noen også oppover i en stripe mot navlen og noen hår rundt brystvortene. En nordisk kvinne er ikke fullt behåret før ved 25-årsalder.

Unormal hårvekst

Det hender at barn fødes med hår over hele kroppen; tynt, fint og hvitt hår og inntil 10 cm langt. Årsaken er at hårrøttene av arvelige grunner ikke greier å kvitte seg med de dunhårene som utvikler seg i fosterstadiet. Dette bedrer seg ikke med årene - og at en slik hårprakt er en stor belastning er lett å forstå.

Lange, stive hår kan også vokse på områder av kroppen der det ikke skulle være hår - for eksempel på brune føflekker. Visse medisiner og hodeskader kan gi økt hårvekst på uventede steder, og stress og hormonforandringer kan føre til økt behåring og forandret hårmønster.

Hårmønster hos ulike raser

Hårmønsteret er avhengig av den arven vi har og folkerasen vi tilhører. Behåringen er forskjellig hos ulike raser. Latinere (sør-europeere, latin-amerikanere) har mørkt hår og rikelig kroppsbehåring. Nordeuropeere har lysere hår og mindre behåring. Negre har mørkest hår og minst kroppshår. Asiater har det vakreste håret som vokser lenge og blir svært langt uten krøller, men mennene har en heller pistrete bart. Derfor ser vi sjelden asiater med skjegg.

Mens syd-europeisk kvinner synes det er flott og sexy med hårete legger og hår under armene og slett ikke mener det gjør noe med en liten bart på overleppen eller et hårstrå på en føflekk, synes amerikanske og mange nord-europeiske kvinner at det er uskjønt og uappetittelig og fjerner det. Om rikelig hårvekst på "gale" steder er en trussel mot din kvinnelighet, avhenger derfor av hvilken kultur du kommer fra.

Når hårveksten blir et problem

- Hvordan er hårveksten hos kvinner med sterk, men normal hårvekst?

- Mørk dunbehåring på overleppen - eventuelt grovere hår - er vanlig. Det kan også ses foran ørene ned til kanten av kjeven, på brystet, under armer og foran på leggene.

- Hva er det største problemet med for mye hår?

- Behåringen spiller en viktig rolle for hvordan vi oppfatter oss selv gjennom omgivelsenes reaksjon på vårt utseende. Kvinner som begynner å få hårvekst på "maskuline områder" som i ansiktet, på brystet og på leggene kan få problem med sin kjønnsidentitet.

- Når bør man søke lege?

- Det er sjelden noe i veien med kvinner som har sterkere hårvekst enn ønskelig. I de fleste tilfeller skyldes dette normale variasjoner fordi vi er arvemessig forskjellige – særlig fordi vi kan ha arv fra andre raser. Se også litt på de andre kvinnene i familien og slekta. Det lønner seg likevel å spørre en lege om råd. Legen kan få et inntrykk av forholdene ved å se på kroppstypen, på fargen og strukturen av håret, øyenfargen, fordelingen av hår på kroppen, eventuelle hudforandringer og stemmeleiet. Legen vil også gjerne vite om andre i familien har lignende hårmønster. Hvis det foreligger tvil, kan legen forordne undersøkelser av hormoner i blodet.

Fjerning av uønsket hår

For å fjerne uønsket hårvekst kan man barbere med høvel eller spesielle barbermaskiner for kvinner, bruke hårfjerningskrem, voksbehandling, plaster eller nappe ut ett og ett hår med pinsett.

Barbering er enkelt og rimelig, men hårene vokser raskt ut igjen. De nyeste barbermaskinene napper hårene ut og operasjonen er ikke helt smertefri. Til gjengjeld tar det lengre tid før hårene kommer igjen. Hårfjerningskrem fjerner håret ved roten, slik at det tar lengre tid før det vokser ut igjen. Og fjerning med voks og plaster er smertefullt, men tar håret med roten så det tar flere uker før det kommer igjen. I hudsalongene får du hjelp med hårfjerningen, men det blir mye rimeligere å gjøre det hjemme.

- Påvirker noen av disse metodene kvaliteten av det håret som vokser ut igjen?

- Nei, men et kort hår som vokser ut igjen etter barbering kjennes tykkere, stivere og grovere enn et lengre hår.

Den eneste varige måten å fjerne hår på er ved elektrolyse; en tynn nål føres inn i hårsekken, varmes opp og "dreper" hårroten. Metoden er tidkrevende og kostbar og bør utføres av fagfolk.

- Finnes det tilfeller da man kan få hårfjerning refundert av Trygdekassen?

- I sjeldne tilfeller av sykelig økt hårvekst refunderes utgifter til behandling etter søknad fra hudlege.

VIL DU VITE MER?
I Ole Fyrands bok "HÅRET VÅRT – PLEIE, SYKDOM, PSYKOLOGI", Tano AS, får du vite mer om hår.

Intervjuer: Gudrun Vinsrygg

Oppdatert: 2006

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook