Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Hvordan kjempe mot farlig nedkjøling?

Hold hodet kaldt - men ikke for kaldt - hvis du er i en situasjon med risiko for livsfarlig nedkjøling. For hvis du unnlater å sette inn mottiltak, vil kulden få overtaket. Når kroppstemperaturen blir lavere enn 37 grader, er det først og fremst din vurderingsevne som svekkes og sløves. Farligst er det hvis du er alene og ikke har noen til å passe på at du tar kampen opp mot den farlige nedkjølingen.

- Nedsatt kroppstemperatur fører til mange dødsfall hvert år her i landet. Du må være forberedt og vite hva du skal gjøre ved truende nedkjøling, er oppfordringen fra anestesilege Pål Madsen i Norsk Luftambulanse.

I dette intervjuet opplyser han om hva du kan gjøre for å forebygge kuldeangrep. Han informerer også om de første tegn på livstruende nedkjøling og gir gode råd for førstehjelp når kroppen blir for kald.

Mat og klær

Mange forskjellige situasjoner kan føre til helsefarlig nedkjøling. Du kan bli overrasket av uvær med vind og regn eller sne. Du kan ha gått deg vill eller ha brukket eller vrikket et ben slik at du ikke kan komme deg videre. Du kan ha blitt klissvåt etter et fall i sjøen. Andre eksempler er snøskred, båtulykker og fall utfor skrenter og fjell.

Gamle som faller hjemme og brekker lårhalsen eller personer som blir skadd i trafikken, er også utsatt. Å bli liggende på gulvet eller asfalten i lang tid kan føre til kraftig nedkjøling.

Men i en del tilfeller kan du forebygge nedkjøling ved å følge noen enkle regler. På tur i skog og fjell bør du alltid ha med deg en sekk med mat, varm drikke og ekstra klær når været er eller kan bli av en slik art at du risikerer nedkjøling.

Lurt er det at du ikke går deg helt svett, selv om våte klær er bedre enn ingen klær hvis du har vindtett isolasjon ytterst. Hold deg unna alkohol som utvider hudens blodårer og sløver hjernen. Alkohol gjør kulden ekstra farlig.

Særlig stort varmetap er det fra hodet. Derfor er det spesielt viktig at du bruker et skikkelig hodeplagg.

Fare på ferde

Alle har opplevt å fryse og bli kald. Vi slår floke og hopper for å få varmen tilbake. Men det kan hende at det ikke er nok. Det første tegn på farlig nedkjøling er hvis du begynner å skjelve kraftig og hakke tenner.

- Da må du straks erkjenne at situasjonen krever at du gjør noe selv - før det blir for sent. Stikkordene er klær, mat og beskyttelse mot vind og fuktighet for å unngå at nedkjølingen øker. Med andre ord: Søk ly og få i deg mat og helst varm drikke, er rådet fra anestesilegen. Han forklarer at kroppen selv setter igang beskyttelsestiltak med skjelving og hakking av tenner. Slik prøver den å opprettholde varmebalansen ved at musklene produserer mer varme. Men det krever energi. Hvis du ikke har spist nok mat, vil kroppen ha svakere evne til å bli varm igjen.

Førstehjelp

Hvis du ikke gjør noe mot varmetapet, vil du gli over i det neste stadiet med sløvhet og hjelpeløshet. Nifst er det at symptomene på nedkjølingen kommer snikende.

- Når du er alene kan det være skjebnesvangert. Heldig er du hvis du er sammen med noen. De vil merke at du blir blek og likegyldig og etter hvert helt forvirret. Det skjer når kroppstemperaturen er krøpet under 33 grader. Da slutter skjelvingen og musklene blir stivere. Ved 30 grader mister du bevisstheten, puls og pust reduseres og du er i akutt livsfare, advarer Madsen. .

- Førstehjelp til en nedkjølt person som fremdeles er klar, er oppvarming av kroppen.

Skift til tørre klær og søk ly for vinden. Hvis tørt skift mangler må fordampning fra klærne hindres med et vindtett materiale fordi fordampningen stjeler ytterligere varme fra kroppen. Varm drikke og kaloririk mat slik at kroppen får energi til å holde seg i bevegelse, er viktig.

Madsen anbefaler en varm dusj eller et bad når den nedkjølte er kommet i hus eller at en annen gir varme ved å dele seng med vedkommende. Eventuelle lokale frostskader må ikke behandles før kroppstemperaturen er tilnærmet normal.

Langt mer varsom må førstehjelpsbehandlingen være hvis den nedkjølte har nedsatt bevissthet. Dette er en livsfarlig situasjon som krever kyndig, medisinsk hjelp. Kontakt den medisinske nødtelefonen, 113, og vær nøye med opplysningen om hvor dere befinner dere. Ikke gi noen form for aktiv oppvarming - bevegelser kan føre til hjertestans. Pasienten må transporteres til sykehus i stabilt sideleie. Viktig er det å forhindre ytterligere varmetap ved å beskytte pasienten mot vind og isolere våte klær.

Livløs

Den nedkjølte kan virke livløs. Fordi pust og puls er langsommere og svakere hos en sterkt nedkjølt person, må du bruke tid til å sjekke om vedkommende puster. Med sikre livstegn skal du unngå alle typer gjenopplivningsforsøk. Men du må sørge for frie luftveier, stabilt sideleie og skånsom transport.

Hvis du ikke finner tegn til liv, må du starte vanlig hjerte-lungeredning. Komprimer hjertet 80-100 ganger pr. minutt og gi to rolige innblåsinger for hver 15. kompresjon. Ikke gi deg. Som oftest er det umulig å starte hjertet igjen før pasienten er varmet opp på sykehus. Men husk at utsiktene til å redde en nedkjølt person er spesielt gode fordi hjernen er beskyttet av den lave temperaturen. Derfor må hjerte-lungeredningen utføres hele veien til sykehus, selv om transporten kan ta timer.

- Uhyre viktig er det at du lærer deg førstehjelp. Som akuttmedisiner er min jobb meningsløs hvis ingen har startet med gjenopplivning før den profesjonelle hjelpen er kommet til stedet, advarer Madsen.

Barn og nestendrukning

- Personer som faller i vannet, blir mye fortere nedkjølt. Hvis du har noe å flyte på må du ikke svømme, for bevegelse øker nedkjølingen. Hold deg ved båten. Krøk deg sammen som en ball slik at du reduserer kroppsoverflaten, anbefaler Madsen.

- Å få av deg de våte klærne er det første du må gjøre hvis du klarer å komme opp av vannet. Men det kan ta tid. Et langt opphold i vannet fører til alvorlig nedkjøling. Personen blir sløv og mister bevisstheten. Men selv om livstegnene er svekket, kan vedkommende fortsatt være i live. Det er viktig at du ikke uten videre oppfatter folk som døde når de ikke puster etter et opphold i vannet. For ved rask nedkjøling på denne måten, tåler de hjertestans bedre. Det gjelder særlig for barn. Ikke ta det for gitt at lang tid under vann har tatt livet. Start med gjenopplivning og tilkall hjelp.

Det mest gledelige han har opplevet i sin tid som anestesilege på ambulansehelikopter, er de mange barna som ble reddet selv om man trodde de hadde druknet.

- Takket være at folk har vært på kurs hvor de har lært seg hjerte-lungeredning, og at de ikke har gitt opp selv om det så håpløst ut, ble barna reddet. Det positive med hjertestans i nedkjølt kropp er at det tar lengre tid før hjernen skades og får varig men fordi hjernecellene har mindre behov for oksygen, konstaterer anestesilege Pål Madsen.

Intervjuer: Eva Fosse

Publisert: 2005

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook