Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Lider du av nikkelallergi?

Har du lett for å få eksem når du bruker øreringer? Går du rundt med rød, tørr og kløende hud på magen, like innenfor jeansknappen? Da kan det godt tenkes at du lider av nikkelallergi. Dette er en type kontaktallergi som er svært utbredt, særlig blant kvinner.

- Det er en folkesykdom vi snakker om. Vi regner med at et sted mellom 10 og 15 % av den norske befolkning lider av allergi overfor nikkel. Det er først og fremst kvinner som rammes, men andelen menn med disse plagene er økende. Dette skyldes trolig at menn i mye større grad enn tidligere har begynt å gå med ringer i ørene og smykker rundt halsen. Dette fører ofte til nikkeleksem, sier avdelingsoverlege Jan-Øivind Holm ved Hudavdelingen, Ullevål Universitetssykehus. Som hudlege har han vært svært opptatt av nettopp kontaktallergiene. Problemet med disse er at de ofte blir kroniske. De varer ofte livet ut. Og de er ikke mulige å behandle. Så er du først blitt rammet, bør du holde deg helt unna det stoffet som du reagerer på.

- Hvordan kan man vite at det er nikkeleksem, og ikke en annen type eksem man lider av?

- Det er slett ikke så lett å se med det blotte øyet. Alle typer eksem ser nokså like ut. Huden blir rød, tørr, flassende og kløende. Av og til oppstår det også væskefylte partier; det skjer når eksemet blir infisert. Mange har derfor lett for å blande sammen nikkelallergi med allerede eksisterende atopisk eksem. Dette kompliserer forholdet ytterligere, sier Holm.

- Hva er da forskjellen mellom de to typene eksem?

- I motsetning til atopisk eksem, forekommer nikkelallergien bare lokalt der nikkel har vært i direkte kontakt med huden. F. eks. på øreflippene (på grunn av øredobber), på navlen (på grunn av jeansknapper) og på håndleddet (under armbåndsuret). Får du eksem på disse stedene, er det sannsynlig at det er nikkelallergi du lider av – og ikke noe annet.

- Hvordan kan du da forklare at noen får nikkelallergi på øyelokkene?

- Dette skyldes at nikkelet veldig lett overføres via fingrene til andre deler av kroppen. De fleste av oss gnir oss i øynene opptil flere ganger om dagen – uten å tenke noe særlig over det. Hvis vi på forhånd har vært i kontakt med nikkel, kan vi lett komme til å gni spor av dette nikkelet inn i den tynne huden over øynene. Resultatet blir da rødhet og kløe. Faktisk er nikkeleksem på øynene en svært vanlig form for kontaktallergi. Men skal du være helt sikker på at det er dette du lider av, bør du få tatt en "lappetest" hos hudlegen din, råder Jan-Øivind Holm.

Vi omgir oss med nikkel

- Hva er nikkel?

- Det er et metallisk grunnstoff som i ren form er sølvglinsende med et snev at gult. Det er faktisk et av de vanligste metallene vi omgir oss med. For de fleste fører ikke kontakt med dette grunnstoffet til noen plager, men hos et mindretall kan det bidra til å utløse et plagsomt eksem.

- Hvilke gjenstander inneholder mest nikkel?

- Svært mange av våre vanligste metallgjenstander inneholder nikkel i større eller mindre grad. Nikkel finnes blant annet i mange kjøkkenredskaper, i håndtak, glidelåser, spenner, nåler, strikkepinner, sakser, binders, nøkler, mynter, klokker, billige smykker og platina. Men også i en del flytende væsker kan du finne nikkel. Eksempler på dette er hårfargemidler, blekemidler, beisemidler og midler som brukes mot insekter og sopp. Også rustfritt stål inneholder nikkel. Men her er nikkelet som regel så godt "bundet" at det ikke gir opphav til eksem, sier Holm.

- Er nikkelallergi arvelig?

- I motsetning til for eksempel atopisk eksem, er ikke nikkelallergi arvelig. Det er snarere en allergi som kan ramme alle grupper, men noen er mer utsatte enn andre. Vi ser for eksempel ofte at atopikere ofte lider av nikkelallergi. Det samme gjelder dem som fra før er plaget med kronisk håndeksem. Det som er karakteristisk for nikkeleksem, er at det gjerne opptrer sammen med andre atopiske sykdommer som for eksempel høysnue og atopisk eksem. Disse sykdommer vet vi er arvelige. Derfor kan man si at det på en måte foreligger en arvelig dimensjon, selv om denne ikke er direkte.

- Hvorfor er det først og fremst kvinner som rammes?

- Dette er en direkte følge av at man for noen tiår siden i større grad enn i dag brukte uekte smykker på små barn, da særlig piker. Slike uekte smykker er svært allergifremkallende, særlig på små barn. Resultatene av dette ser man i dag. Mange middelaldrende kvinner, som ellers er friske og raske, får eksem når de er i kontakt med metall. Hos de yngre kvinnene er det den utstrakte bruk av uekte smykker i ører, nese og på halsen som først og fremst forårsaker problemet. Bare det å ha hull i øreflippene kan i visse tilfeller føre til eksem – dette til tross for at du bruker ekte smykker. Dette skyldes ren irritasjon, med andre ord at metallet i smykkene gnisser mot huden.

- Bør man av den grunn helst la være å bruke smykker?

- Nei, ikke sånn uten videre. Det er først og fremst hvis man vet at man er allergisk eller at man lider av håndeksem, at man bør være på vakt. Da bør du helst velge smykker av rent metall, som for eksempel gult gull. I dag er de fleste metallene som brukes i smykker heldigvis langt mer foredlet enn tilfellet var for bare noen tiår siden, sier Holm. - Derfor er ikke nikkelallergi et så stort problem i dag som det var for en tid tilbake. Nå er det andre kontaktallergier som er på fremgang. Eksempler på dette er allergi mot duftstoffer samt allergi mot kolofonium, perubalsam og formaldehydfrigjørende tilsettingsstoffer.

Kontakt en hudlege

- Hva kan man gjøre for å finne ut om det er nikkelallergi man lider av?

- Da bør man kontakte en hudlege. Be om å få gjennomført en såkalt "lappetest"! En lappetest består i at man fester et plaster med ulike allergifremkallende stoffer på pasientens rygg. Etter å ha hatt dette plasteret på i to døgn, taes det av. En eller to dager etter leser hudlegen av resultatene. Hvis det er tale om nikkelallergi, vil du se en kronestor rød eksemflekk der nikkel har vært anlagt. Det er mulig å teste opptil 400 slike stoffer med en slik lappetest, forteller Jan-Øivind Holm. Det mest vanlige er imidlertid å bruke en såkalt "standardtest" med 25-30 ulike stoffer.

- Finnes det noen behandling for nikkelallergi?

- Nei, dessverre. Det eneste som hjelper er å holde seg unna gjenstander med nikkel. Det første du bør gjøre etter å ha fått konstatert nikkelallergi, er å kartlegge metallgjenstandene i ditt nærmiljø, dette for å se om de inneholder nikkel, råder overlege Holm. - En slik "nikkeltest" fåes kjøpt på apoteket. Når du vet hvilke gjenstander som inneholder nikkel, bør du gjøre det du kan for å unngå disse.

Det er ikke uvanlig at folk faktisk må slutte i jobben på grunn av allergi mot nikkel.

Mange går over på attføring og omskolerer seg til andre, mindre risikofylte yrker. Dette gjelder særlig dem som jobber innenfor yrker som frisørfaget, mekaniske fag og kjøkkenfaget. I disse yrkene finnes det også mye fuktighet, noe som er svært uheldig for utvikling av nikkelallergi. Så dersom du lider av atopisk eksem eller er disponert for nikkelallergi, bør du helst holde deg unna disse risikoyrkene.

Gode råd for deg med nikkelallergi:

 • En lappetest hos hudlegen kan avsløre om du virkelig lider av nikkelallergi.
 • Det finnes ingen behandling for nikkelallergi. Det eneste du kan gjøre er å unngå kontakt med nikkel.
 • Nikkel har vanskeligere for å trenge inn i tørr hud. Sørg derfor for å holde hendene tørre.
 • Unngå alt våtarbeid. Alternativt bør du sørge for å benytte hansker.
 • Kjøp klær uten uekte metalldeler, for eksempel maljer og glidelåser.
 • Bruk bare "ekte" smykker. Gull og sølv er sikrest. Men vær oppmerksom på at bolter, skruer og sveisinger kan inneholde nikkel.
 • Alle redskaper bør ha tre eller plastikk-håndtak. Hvis det er mulig, bør du lakke overflaten med flere lag klar lakk eller plastikkmaling.
 • Du kan også skifte ut metallhåndtak og kraner med håndtak/kraner av plast eller tre.
 • Kartlegg nikkelinnholdet i ditt nærmiljø. Nikkeltest kan du få kjøpt på apotek. Middelet heter dimetylglyoxim 1 %.

Intervjuer: Marianne Næss

Publisert: 2005

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

 • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
 • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook