Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Øresmerter og blødninger

- Akutt mellomørebetennelse hos barn er den vanligste grunnen til øresmerter. Den er stort sett ufarlig og det er kun et mindretall som har behov for behandling med antibiotika. Øresmerter hos voksne bør sjekkes av lege. En sjelden gang kan smertene være et varsel om alvorlig sykdom.

Blødninger fra øret er sjeldne. Sprukket trommehinne og pirking i øret med spisse gjenstander kan gi småblødninger. Kraftig blødning kan bety brudd i tinningbenet, sier professor dr. med. Iain Mair ved avdeling for øre/nese/hals, Ullevål sykehus.

Akutt mellomørebetennelse er den vanligste lidelsen av de som forårsaker smerter, og det er helst små barn som blir rammet. Hvert tiende barn i førskolealder er et såkalt ørebarn. Det vil si at de har hatt ørebetennelse mer enn fire ganger i løpet av et år.

- Mange foreldre tror at antibiotika er det eneste som får has på barnets ørebetennelse?

- Det er ikke tilfelle. Vi anbefaler nå at ukomplisert mellomørebetennelse hos barn over ett år i første omgang ikke skal behandles med antibiotika. Det beste foreldrene kan foreta seg er å gå til apoteket og kjøpe smertestillende medisin for å dempe smertene. Bruk nesespray for å holde kanalene mellom nese og svelg åpne dersom barnet er forkjølet. Foreldre med barn under ett år som får mellomørebetennelse bør oppsøke lege.

- Hvordan kan foreldrene vite at betennelsen er ukomplisert?

- Dersom smertene og feberen ikke går over i løpet av to dager bør foreldrene alltid gå til lege med barnet. Ørebarn med stadige betennelser bør behandles av spesialist.

Spesialist bør også oppsøkes ved komplikasjoner.

Etter forkjølelser

De fleste mellomørebetennelser kommer i forbindelse med øvre luftveisinfeksjoner. De er gjerne dobbeltsidige og smitter vanligvis via kanalene fra nese og svelg. Smitte gjennom øregangen er uvanlig. En ørebetennelse kan bli meget smertefull med puss (bakterier) i øret. Infeksjon i øret kan også komme etter bading i infisert vann. Dersom den er ensidig, vil legen alltid mistenke at det har vært hull på trommehinnen når infeksjonen oppstår. At trommehinnen sprekker er ikke farlig. Den gror igjen av seg selv i de aller fleste tilfellene.

- Oppstikking av trommehinnen var tidligere den vanligste form for behandling ved akutt mellomørebetennelse. I våre dager gjøres det sjelden her i landet, men det er bred enighet om at det skal gjøres under to omstendigheter - dersom det foreligger komplikasjoner som for eksempel ansiktslammelse, eller for å lette på trykket hvis pasienten har meget sterke smerter, sier professor Mair.

Ørebetennelse kan også debutere i voksen alder. Tilstanden kan bli alvorligere enn hos barn, men de samme regler gjelder for behandling.

Øresmerter er alltid verre når man ligger. Et godt råd er å sette sengen litt på skrå med hodeenden opp slik at trykket på ørene lettes.

Andre uskyldige øresmerter

Byll i ytre øregang kan bli forferdelig smertefullt dersom byllen er stor. Smertene oppstår fordi vevet er så tettmasket at det ikke gir plass til ekspansjon. Tetter byllen helt igjen øregangen vil også hørselen bli nedsatt. En lege kan stikke hull på byllen så trykket avtar.

Ørevoks kan også gi sterke smerter dersom det er mye av den og det kommer vann til så voksen svulmer opp. Nedsatt hørsel er et annet symptom. Eventuelle vokspropper skal alltid fjernes av lege.

- Forsøk aldri å fjerne ørevoks på egen hånd med en bomullspinne eller liknende. Det fører bare til at voksen blir dyttet innover og du risikerer å skade øregangen. Voks dannes kun i den ytterste øregangen og vandrer utover av seg selv. En vaskeklut er tilstrekkelig for å fjerne den.

Eksem i øregangen kan iblant bli så alvorlig at den gir smerter i tillegg til kløe. Eksemet kan være ensidig eller dobbeltsidig. Gå til lege og få behandling.

Høyder og dybder

Noen mennesker er plaget av smerter i ørene under flyturer, særlig under innflyging når flyet går ned. Veggene i den trange øretrompeten (kanalen mellom øre og nese) blir klemt sammen og greier ikke åpne seg igjen på grunn av undertrykket i øret. Personer som er forkjølet eller sover i liggende stilling under nedstigning/innflyvning er ekstra utsatt. Oppstigning gir ikke samme problemet fordi det da blir overtrykk i øret som lekker ut av seg selv.

- I sjeldne tilfeller kan det bli nødvendig å stikke hull på trommehinnen for å utligne trykket, men som regel går det over av seg selv. Bruk nesespray når du er forkjølet og sitt alltid oppreist når flyet er på vei nedover. Et godt råd er å svelge, gjespe eller holde for nesen og blåse ut. Å stikke bomull i øret som mange gjør, hjelper ikke, sier professor Mair.

Det samme problemet kan oppstå ved dykking.

Når smertene varsler fare

Selv om øret er friskt kan det oppstå smerter som stammer fra en annen del av hode eller hals, såkalt overført smerte. Det kan for eksempel være tannverk, halsbetennelser, sykdom i mandlene, kjeveproblemer eller en sjelden gang kreft. Forklaringen er at smerten forplanter seg via nervene.

Vedvarende ensidige øresmerter uten hørselforandring eller andre symptomer bør alltid tas alvorlig. Gå til lege og få en undersøkelse; smertene kan være første tegn på kreft i svelg eller strupehode. Denne krefttypen rammer oftest eldre mennesker.

Blødninger

Den eneste alvorlige blødningen fra øret skyldes hodeskade med brudd i tinningbenet. Sivblødning fra øret er et symptom på dette, og lege må oppsøkes øyeblikkelig.

Ellers er blødninger fra øret sjeldne og sparsomme. Lege trenger du bare oppsøke hvis det oppstår infeksjon og det begynner å renne utflod fra øret.

Litt blødning kan oppstå i forbindelse med svulster eller betennelser i trommehinnen og øregangen, men det hender ikke så ofte.

- En sjelden gang ser vi blødninger etter øreskylling som er utført uforsiktig. En helt unødig blødning kan oppstå når folk klør seg i øret med en skarp og spiss gjenstand. Kvinner bruker strikkepinner og menn bruker binders som er brettet ut. Begge deler er like skadelig. Forsøk aldri å klø deg i øret eller ta bort ørevoks. Ikke en gang med en bomullspinne. En frisk øregang er selvrensende, det er tilstrekkelig å vaske den ytterste delen med en klut, sier professor Iain Mair.

Slag og smell

Økt lufttrykk kan få trommehinnen til å sprekke. Det gir litt blødning, men betyr ikke nødvendigvis at du behøver å gå til lege. I 99,9 prosent av tilfellene gror trommehinnen igjen av seg selv. Slag med flat hånd mot øret og skarpe smell nær øret er eksempler på hva som kan gi så sterkt lufttrykk at trommehinnen sprekker.

- Alle som driver med sveising bør merke seg at sveiseglo i øregangen utgjør årsaken til fire prosent av alle sprukne trommehinner. Sveiseglør kan gjøre store skader i øret. Det har til og med hendt at gloen har brent hull i sneglehuset og forårsaket lammelser, balanseforstyrrelser og døvhet hos en og samme person, avslutter professor Iain Mair.

Intervjuer: Gerd Korbøl.

Publisert: 2005

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook