Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


ØYEALLERGI

Spesialist Jan Smith ved Oslo Øyelegesenter intervjuet av Gerd Korbøl.

De fleste øyeallergier er ufarlige og kan behandles på egenhånd med reseptfrie øyedråper. Hvis dråpene ikke virker raskt bør du gå til legen. Noen mer sjeldne former for øyeallergi er alvorlige og kan føre til svekket syn hvis de ikke blir behandlet. Kortisonbehandling skal alltid tas hånd om av en øyespesialist.

Øynene er sjelens speil, heter det. Men å speile sjelen med øyne som er røde, såre og rennende av en allergisk reaksjon kan være deprimerende. Heldigvis er de fleste øyeallergier helt ufarlige og lar seg lett behandle med reseptfrie øyedråper som fås på apotek. Den vanligste formen for øyeallergi er den som er forårsaket av pollen fra trær og gress. Pollenallergi er verst om våren og sommeren. Straksreaksjoner som skyldes husstøvmidd, muggsopp, dyrehår osv. er også utbredt. Stadig flere reagerer med såre og irriterte øyne på grunn av sigarettrøyk, eksos fra biler og dårlige ventilasjonsanlegg.

Bruk av kontaktlinser kan også føre til allergi i øynene. Navnet på denne allergien er GPC - giant papillary conjunctivitis. Symptomene er knuter i slimhinnen (follikler) under øvre øyelokk. Bløte linser gir oftest allergi; harde er bedre. Det beste er linser som skiftes daglig eller en gang i uka.

De farlige formene

Mer sjelden, men også mer alvorlig, er den typen øyeallergi som angriper hornhinnen - vernal keratoconjunktivit. Over tid kan slik allergi gi arr på hornhinnen og i verste fall betydelig synsreduksjon.

- Vernal k. er lumsk fordi symptomene til å begynne med stort sett er de samme som ved de ufarlige øyeallergiene. I begynnelsen går det ikke alltid an å se om hornhinnen er angrepet. Etter en stund kan synet svekkes, men så lang tid bør du ikke la det gå før du kontakter lege. En god regel er å gå til lege hvis ikke øyedråper gir lindring i løpet av et par uker, råder dr. Smith. - Alvorlig og sjeldent forekommende er også atopisk keratoconjunktivit. Denne allergien opptrer sammen med atopisk eksem og kan gi forandringer i øye og øyelokk som minner om vernal k.

- Kan øyeallergi forveksles med andre sykdommer?

- Tørt øye som kommer når vi begynner å bli eldre kan gi tilsvarende symptomer. Det samme kan virus og bakterier. Bakterieangrep kan gå over av seg selv, men blir som regel behandlet med dråper. Virusinfeksjoner i øyet går som regel over av seg selv. De hissigste formene blir av og til behandlet med kortison av øyelege. Herpesinfeksjoner behandles spesifikt og bør følges opp av øyelege.

- Er øyesminke ofte grunnen til allergi?

- Nei, det er ikke noe stort problem. Sminke gir mer utslag på hud, som regel kontaktallergi. Skulle øyesminke føre til sviende øyne, bør man skifte merke eller slutte å sminke øynene.

Ømfintlig slimhinne

Øyet er særlig utsatt for allergier fordi den ømfintlige slimhinnen kommer direkte i kontakt med luften. Tårekjertlene, som ligger i over- og ytterkant av øyet, sørger for å fukte hornhinnen. Fordi tårene også utgjør øyets viktigste immunforsvar er tørre øyne mer utsatt for allergi.
Øyeallergier affiserer hovedsakelig slimhinnene og iblant hornhinnen, som er øyeeplets gjennomsiktige fremre del. Mest utsatt er personer som på forhånd har allergi eller atopisk eksem eller hører til en slekt med mye allergi.
Vanligvis starter allergien i barnealder. Ofte blir den borte i voksen alder, men den kan også dukke opp for første gang hos voksne.

Symptomene

Symptomene er de samme for både ufarlige og alvorlige allergier: kløe, svie, tåring, lysskyhet og rødhet. Slimhinnen kan bli hoven og få et litt glassaktig preg. Hevelse i øyelokkene forekommer også. Ofte opptrer andre allergiske symptomer samtidig, slik som tett, rennende nese og nysing. Teoretisk kan en ufarlig allergi utvikle seg til alvorlige former, men det skjer ikke så ofte.
Kontaktlinseallergi gir mer en følelse av å ha rusk i øyet. Ofte følger litt rødhet med. Gå alltid til lege med kontaktlinseallergi.

- Verst utsatt er de yngste linsebrukerne. Kontaktlinseallergi hos ungdom er ikke uvanlig. Generelt råder jeg dem til å vente til de er rundt 15 år før de begynner med linser, sier dr. Smith.

Behandling

Ved de alvorlige formene for øyeallergi skal behandlingen følges opp av øyelege.

- Kortison er svært effektivt, men feil bruk kan føre til utvikling av grønn og grå stær, i verste fall blindhet. Dette har ikke allmennpraktiserende leger alltid mulighet til å kontrollere, advarer dr. Smith. - Når kontaktlinser er årsak til allergi, er behandlingen ganske enkelt å slutte med linser. Folliklene forsvinner som regel av seg selv i løpet av noen uker, raskere hvis de blir behandlet med medisin. God linsehygiene er viktig for å unngå allergi. Å sove med linsene på seg gir sterk økning i faren for allergi. Den beste behandling av pollenallergi og straksreaksjoner er å unngå allergener. Legg merke til hva du reagerer på og prøv å unngå ting som gir deg symptomer. Ofte er det vanskelig eller umulig. I så fall kan det blir nødvendig med øyedråper. Bruk gjerne øyebadevann, det skyller ut og fortynner konsentrasjonen av antigener. Du vil føle deg mye bedre etter behandlingen. Kalde kompresser kan hjelpe, særlig ved plutselige allergiske reaksjoner og hovne øyne. Tørre øyne kan forverre allergisymptomer. Kunstige tårer er en effektiv behandling mot tørrhet. Gni deg ikke øynene når du har allergi, det bare forverrer symptomene

Øyedråper

Øyedråper for ufarlige allergier selges uten resept. Det finnes to hovedgrupper som skal brukes helt forskjellig:

  • Mastcellestabiliserende dråper er forebyggende og forhindrer anfall. De kan brukes over lengre tid og i forkant av eksponering for allergener. Det finnes forskjellige merker: Lomudal, Lecrolyn, Tilavist og Alomide.
  • Antihistaminer brukes for å lindre plager som allerede har meldt seg. Navnene på disse dråpene er Livostin og Emadine.
  • Siste generasjon øyedråper kombinerer både forebyggende og lindrende behandling. Navnene er: ZADITEN, OPATANOL, LASTIN.
  • Spersallerg er øyedråper som både inneholder allergimedisin og et middel som får blodårene til å trekke seg sammen og som således har en kosmetisk effekt. Ta noen dagers pause etter at du har brukt dem i to uker.

Oppbevar øyedråper i kjøleskapet, da blir dryppingen mindre plagsom. Må du dryppe med kontaktlinser, skal du bruke øyedråper uten konserveringsmiddel.

Forebygging

Det viktigste forebyggende tiltak for de vanlige og ufarlige allergiene er å unngå det du reagerer på. Sjekk pollenmeldingene i avisen. Ta gjerne ferie når pollensesongen er på sitt høyeste. Reis til sjøen eller på fjellet. Husk det er mest pollen i luften tidlig om morgenen og om ettermiddagen. Bruk gjerne solbriller for å beskytte øynene. Hold vinduene lukket når du kjører bil. En luftrenser på soverommet vil kunne rense vekk det meste av det pollenet som kommer inn.

Reagerer du på dyr bør du unngå kontakt med dem og slett ikke anskaffe kjæledyr. Bruk forebyggende medisin før besøk hos venner og familie med dyr. Midd-allergikere bør være nøye med rengjøringen hjemme. Reagerer øynene dine på røyk bør du unngå andre som røyker. Sørg for å få nok frisk luft, men unngå steder med mye trafikk og luftforurensning.

 

Oppdatert: 2007

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook