Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Problemer med vannlatingen?

Professor dr. med. August Bakke, Kirurgisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus intervjuet av Eva Fosse

Har du problemer med vannlatingen din? Må du ofte på toalettet? Blir du vekket om natten fordi du må late vannet? Lider du av smertefull, ufrivillig eller treg vannlating? Professor dr. med. August Bakke ved Haukeland universitetssykehus informerer om årsaker og søk-lege-signaler. Han er professor i urologi og spesialist i urologisk kirurgi.

- Hva er normal vannlating?

- Med tanke på hyppighet har jeg et eksempel fra en helseundersøkelse i Hordaland hvor 3000 kvinner i alderen 40-44 år deltok. På spørsmål om hvor ofte de måtte late vannet, var svarene fra en til 20 ganger! Gjennomsnittet var seks ganger. Dette var kvinner uten spesielle helseproblemer. Normalt er det å tømme blæren fem til seks ganger i døgnet. Det gjelder både kvinner og menn. En annen side av spørsmålet er trangen til å late vannet. Normalt er det at du kan styre og holde tilbake trangen til å late vannet inntil du kommer til et egnet sted for å tømme blæren. Da slapper du av bekkenbunnen og ”åpner kranen”. Normalt er det å få total tømming av blæren. Men spedbarn og barn opp til ettårs-alder får aldri tømt blæren helt. Det gjelder også personer som er kommet til ”den andre barndom” – alderdommen. På grunn av svekket muskulatur og svikt i de to mekanismene, kranen og motoren, vil det alltid bli litt urin tilbake i blæren.

Unormalt

Hvis du må late vannet åtte-ni ganger om dagen og mer enn en gang om natten, nærmer det seg en unormal situasjon. Men Bakke understreker at det er avhengig av hvor mye du drikker.

- Noen drikker mye, og da kan det være normalt å ha åtte-ni vannlatinger i døgnet. Hvis du derimot har normalt væskeinntak og må late vannet så ofte, er det et tegn på at blæren ikke klarer å holde på innholdet. Hvis dette har økt gradvis, over tid, er det en del av aldringsprosessen. Men hvis du plutselig blir plaget av unormalt hyppig vannlating, må du søke lege. Det kan være tegn på at du er rammet av en infeksjon eller en alvorlig kreftsykdom. Et ekstra faresignal er blod i urinen.

Smerter

- Smerter ved vannlating er tegn på en form for infeksjon, enten i urinblæren, urinrøret eller i tilgrensende organer som prostata. Søk lege hvis smertene varer lenger enn et par dager. Hvis den smertefulle vannlatingen er kombinert med feber, smerter oppover i ryggen og blod i urinen, må du søke lege øyeblikkelig, er rådet fra Bakke.

Treg vannlating og etterdrypp

Mange plages av treg vannlating, problemer med å komme i gang eller etterdrypp.

- I slike tilfeller er det ofte noe galt med avløpet som består av muskler. En muskel holder kranen lukket. Hos menn skjer det ofte at prostatakjertelen, som ligger som en kappe rundt urinrøret, øker i størrelse og klemmer av urinrøret. Men også noen kvinner får dårligere ”startmotor” og stivere urinrør med alderen. Det fører til overflow – at urinblæren renner over. Dette er et aldersfenomen. Prostata begynner å vokse ganske tidlig, allerede i puberteten. Veksten avtar i 20-årene, men begynner å øke igjen etter at du har fylt 30 år. Hvor mye prostata øker i størrelse er ofte avhengig av arv. Etterdrypp, at du aldri får tømt blæren helt, er også et plagsomt problem for mange. Blæren er blitt trett. Det fører til at den alltid vil inneholde resturin. En økende mengde urin i blæren kan føre til infeksjoner og nedsatt nyrefunksjon. Til slutt blir urinblæren så stor at det renner fra den hele tiden. Hvis du har problemer med å komme i gang med vannlatingen eller plages av etterdrypp og at kraften på urinstrålen er liten, bør du oppsøke lege. Slike problemer rammer særlig menn. Men også noen kvinner har disse plagene. Avhengig av hva årsaken til problemene er, kan behandlingen være enten medikamentell eller kirurgisk, opplyser Bakke.

Ufrivillig vannlating

Det hender at vannlatingen ikke bare kommer når du ønsker det og er forberedt på det, men også ufrivillig, for eksempel provosert når du hoster, nyser eller ler. Ufrivillig vannlating – inkontinens – forekommer både hos kvinner og menn, enten sivende, konstant eller provosert.

- Det er flere årsaker til overaktiv, irritabel blære. En rekke nevrologiske sykdommer, for eksempel MS og Parkinsons sykdom, kan føre til inkontinens. En annen årsak kan være en avløpshindring, for eksempel forstørret blærehalskjertel, stendannelser og lignende.

Men Bakke understreker at en stor gruppe pasienter har irritabel blære av andre årsaker.

– Søk lege. Det er viktig å bli utredet. Hvis lidelsen ikke skyldes stressinkontinens, kan den ofte behandles kirurgisk eller medikamentelt. Det er viktig å få utelukket at problemet ikke skyldes stressinkontinens. Kvinner som har problemer med å holde på vannet, har ofte svekket muskulatur i bekkenbunnen, særlig på grunn av fødsler. Trening av bekkenbunnmusklene kan forhindre at du rammes av ufrivillig vannlating.

Vannlating om natten

Det er helt naturlig at du må late vannet om natten hvis du har drukket en del om kvelden. Men hvis du er forsiktig med væskeinntaket før du går til sengs, bør du kunne sove gjennom hele natten uten å bli vekket av signalet fra urinblæren om at den må tømmes. Men blærens volum minker med alderen. Det blir merkbart for dem over 70 år. Da er det ofte ikke plass nok i blæren. Den krever å bli tømt en gang i løpet av natten. Bakke konstaterer at det er normalt med en nattlig vandring til toalettet hvis du er kommet litt opp i årene.

- Det er også snakk om en latent sirkulasjonssvikt. Når du går oppreist om dagen, samles væske nederst i kroppen. Når du legger deg i sengen, vil denne væsken gå oppover i kroppen og gi øket urin.

Bakke forklarer også at en svikt i det antidiuretiske hormon, som sørger for å holde på vannet slik at det blir mindre væskeutskillelse om natten enn om dagen, kan føre til økt urinmengde om natten.

- Søk lege hvis dine nattlige toalettvandringer er plagsomme. Det er viktig å få stilt riktig diagnose. I noen tilfeller kan medikamentet Minirin være til hjelp.

Sengevæting

Sengevætere er barn over fem år, som ikke holder seg tørre om natten. De våkner ikke av signalet fra urinblæren om at den må tømmes. Årsaken kan være at de vanligvis sover så dypt.

- Spedbarn våkner alltid idet de tisser. Men det er en gåte at eldre barn ikke våkner når de skal tisse om natten, mener Bakke.

Årsaken til sengevæting er ofte at barnet har en høy urinproduksjon om natten. Bakke har noen gode råd mot problemet: Ikke gi barnet for mye å drikke om kvelden. Sørg for at blæren blir tømt før barnet går til sengs. Ta barnet til toalettet for en ny tømming når du selv skal legge deg. Noen barn kan ha nytte av medikamentet Minirin. For sengevætere som er eldre enn syv år, kan et alarmapparat være til hjelp. Apparatet legges under lakenet og vekker barnet ved det aller første tegn på fuktighet. Slik kan barnets underbevissthet bli trenet opp.

Selskapsblære

Noen skryter av at de har ”selskapsblære”. De kan holde seg lenge. De tar ikke hensyn til ”tømme-signalet” fra urinblæren og går gjennom hele natten uten å late vannet når de er på fest.

- Det er ikke noe å skryte av. Alle bør passe på å tømme blæren så fort som mulig etter at de har fått signal om det. Hvis du ikke følger blærens ønske om å bli tømt, blir muskulaturen overtrukket og ødelagt. Det kan gi store problemer med ufrivillig vannlating senere i livet, er advarselen fra professor Bakke.

Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 11.10.04

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook