Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Reisesyke

Overlege dr.med. Stein Helge Glad Nordahl ved Haukeland universitetssykehus intervjuet av Eva Fosse

Når du rammes av reisesyke, skyldes det at balansesenteret i hjernen har fått konfliktfylt informasjon. Selv om det kalles reisesyke, er ikke dette en sykdom, men en tilstand. Den kan utløses når du er på reise i båt, bil, tog eller fly. Overlege og øre-nese-hals-spesialist Stein Helge Glad Nordahl opplyser mer om årsaker, symptomer og hva du kan gjøre for å forebygge reisesyke.

- I hjernen er det et komplisert samspill mellom syn, hørsel, lukt og smak. Vi lærer hjernen opp til dette samspillet helt fra de første bevegelser vi gjør som nyfødte. Hjernen tolker det som skjer. Hvis vi for eksempel sitter stille samtidig som kroppen beveges i kraftig sjøgang, får balanseorganet konfliktfylte beskjeder. Det blir et mønsterbrudd i et opplært system. Kroppen kan reagere med kvalme, svimmelhet, økt puls, kaldsvetting, blodtrykkfall og oppkast. Du kan også bli rammet av reisesyke selv om du sitter helt stille, for eksempel i flysimulator eller på kino med panoramafilm. Forklaringen er at det du ser skaper konflikt i hjernen. Det er altså slik at balansesenteret i hjernen får opplysninger, både fra vårt syn og fra balanseorganet ved det indre øre. Hurtige bevegelser blir raskt oppfattet av balanseorganet. Men det har problemer med å gi hjernen beskjed om langsomme bevegelser, som når en båt vugger eller en bil kjører i svinger. Synet, derimot, oppfatter raskt hva som skjer. Derfor blir det konfliktfylt for hjernens balansesenter å oppfatte de motstridende signalene fra sansene.

Hvem rammes?

- Alle kan rammes av reisesyke, men noen er mer følsomme enn andre. Mye er avhengig av hvor voldsomme bevegelser du blir utsatt for. Barn rammes oftere enn voksne, og kvinner er mer utsatt enn menn. Det er mulig å vende seg til de uventede bevegelsene som utløser reisesyken. Hjernen kan etter hvert lære å takle problemet. Med alder kommer livserfaring. Etter en viss tid vil hjernen gjenkjenne og akseptere de motstridende signalene fra sanseorganene. Barna har ikke fått anledning til å trene opp hjernen til dette. Derfor er de mer utsatt, mener Glad Nordahl.

Men han underslår ikke at noen mennesker er mer fintfølende enn andre. – Vi vet ikke årsaken til det. Men vi vet at de som får virus på balansenerven, vil måtte leve lengre med denne lidelsen hvis de også lett blir reisesyke.

Overlegen, som har interessert seg mye for svimmelhet, gir følgende definisjon på svimmelhet: Det er en bevegelsesillusjon – en normal opplevelse i en unormal situasjon – som når du rammes av tilstanden reisesyke. En sykdom er det når svimmelheten er en unormal opplevelse i en normal situasjon.

Forebyggende tiltak

Både syn, hørsel, lukt og smak kan gi inntrykk til hjernen som bidrar til at du blir reisesyk. Glad Nordahl advarer mot angst og negativ forventning. – Hvis du starter reisen med den innstilling at du kommer til å bli syk, skal det mye til å forhindre reisesyken. Sørg heller for å ha en avslappet dette-går-bra-holdning, sier han.

Her er flere gode råd og forebyggende tiltak for hvordan du kan unngå reisesyke:

 • Vær utvilt når du starter reisen. Da er kroppen mer motstandsdyktig mot reisesyke.
 • Spis et lett måltid før du reiser. Unngå tung, ufordøyelig og fet mat.
 • Ikke utsett deg for sterke, ubehagelige lukter som røyk, diesel, bensin og eksos.
 • Sørg for at du får godt med frisk luft under reisen.
 • Hvis du er i båt, bør du holde deg midt i skipet hvor bevegelsene er minst.
 • Hvis det er mulig, er det lurt å ligge under reisen. Forsøk å sove deg fra ubehaget.
 • I bil bør du sitte foran og se fremover i kjøreretningen. Slik kan du lettere følge med i bilens bevegelser og konsentrere deg om kjøringen.
 • I båt bør du sitte stille og holde hodet i ro. La synet hvile i et fast punkt i horisonten.
 • Ikke les eller gjør noe annet som krever konsentrasjon.
 • Legg deg ned hvis du blir kvalm, og drikk små mengder væske for å hindre uttørring.

Legemidler mot reisesyke

- For reisesyke gjelder regelen at det er bedre å være føre var enn etter snar. Viktig er det at legemiddelet tas i god tid før reisen, anbefaler overlegen.

Det er to typer legemidler som er effektive, antihistaminer og scopolamin.

Antihistaminer i tabletter og mikstur får du kjøpt uten resept. Typisk er det at disse legemidlene ikke virker like godt på alle mennesker. Derfor må du prøve deg frem og finne det som passer best. Medisinen må du ta opptil to timer før avreisen, slik at det er opptatt i kroppen og kan virke før reisesyken inntreffer. Noen histamin-midler kan gis til barn fra de er to år gamle.

Vær oppmerksom på at antihistaminer virker sløvende. Pakningene er merket med en tydelig, rød trekant for å advare mot den sløvende virkningen. Mange blir døsige av disse legemidlene, noe som kan være gunstig hvis du ønsker å sove under reisen. Men hvis du skal styre båt eller bil, må du ikke bruke disse medisinene.

Scopolamin, som du bare får kjøpt på resept, finnes i plaster. Brukere må være over 10 år gamle. Plasteret skal plasseres på et hårfritt og tørt område bak øret. Her er huden tynn, slik at stoffet langsomt kan bli opptatt gjennom huden og komme inn i blodbanen. Dette legemiddelet anbefales til langvarige reiser med stor risiko for kraftige symptomer på reisesyke.

Det at stoffet scopolamin tilføres gjennom huden, bidrar til at den riktige mengden blir opptatt av kroppen. Det gir færre bivirkninger. Du skal sette plasterert på minst seks timer før avreise. Virkningen varer i tre døgn. Du må bare bruke ett plaster av gangen. Etter tre døgn må du sette på et nytt plaster, men det må plasseres på et nytt hudområde. Når plasteret er fjernet, vil ikke virkningen opphøre med det samme. Stoffet ligger som et depot i huden en stund etter at plasteret er fjernet.

- Scopolamin-plasteret har ikke den samme sløvende effekt som legemidlene med anthistaminer. Vær likevel oppmerksom på at beroligende medisin og alkohol forsterker den sløvende virkning, advarer Glad Nordahl.

Økt risiko for å få bivirkninger av legemidler mot reisesyke, har personer med grønn stær (forhøyet trykk i øynene) og forstørret prostata (vannlatingsproblemer). Derfor må de ikke bruke disse medisinene.

Ingefær

Glad Nordahl går ikke god for det gamle husrådet om at krydderet ingefær er et av de beste midlene mot reisesyke. Men det skader ikke at du tygger noen biter frisk eller kandisert rot under reisen.

Du kan også få kjøpt ingefær-tabletter, som bare er beregnet som kosttilskudd. Dette har ingen dokumentert effekt mot reisesyke, men mange opplever at det hindrer ubehag og lindrer kvalmen. Ingefær virker ikke sløvende, og er derfor et alternativ til legemidlene.

Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 24.05.04

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

 • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
 • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook