Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Sår og arr

Professor Lars Salemark intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Får du et sår, gror det vanligvis sammen av seg selv. Det skjer ved at kroppen lager en spesiell type vev (bindevev) som binder sammen sårflatene. Men når trenger du legehjelp med et sår? Og hvordan får du et fint arr?

- Om du skal gå til lege med et sår eller ikke, beror på hvordan du har fått såret og hvor dypt det er, sier professor Lars Salemark. – Sår i ansiktet og på fingrene er det ofte lurt å gå til lege med. I ansiktet fordi man gjerne trenger å sy eller tape såret sammen slik at arret blir kosmetisk fint, og på fingrene fordi sår der gjerne trenger å sys siden vi stadig beveger fingrene og såret derfor lett åpner seg igjen. Hvis såret er rent og sårkantene ligger fint inntil hverandre og kan holdes slik med plaster eller bandasje, kan ikke legen gjøre det bedre. Men et sår som gliper, selv om det er lite, bør settes sammen så det gror pent. Til det kan legen bruke nål og tråd, tape, hefteklemmer, eller såret kan limes med en spesiell lim.

Hold såret rent

- Har du fått et sår, så vask først hendene og rens deretter såret grundig, råder Lars Salemark. - Dette gjøres best ved å holde såret under rennende vann i noen minutter, og bruk gjerne såpe. Å dytte en bomullsdott med sårrensemiddel mot såret gjør ikke såret tilstrekkelig rent. Press sammen sårkantene og sett på plaster eller bandasje slik at det ikke kommer bakterier til såret, og slik at det ligger stabilt.

Når såret har begynt å gro, er det unødvendig å drive å se på det. Hver gang du tar av bandasjen for å se hvordan det ser ut under, øker risikoen for at du får bakterier inn i såret slik at sårhelingen blir dårligere og såret gror saktere.

Bandasjen skal ligge urørt like lenge som om såret var sydd, dvs. fem dager i ansiktet, ti dager på magen, og tre uker på en fot. Hos barn kan den ligge litt kortere tid, hos eldre litt lenger. Husk at uansett hva slags sår du har, trenger det ro for å heles!

Bittsår og brannsår

De fleste bittsår skyldes kjæledyr og mennesker. Slike sår kan gjøre vondt og etterlate skjemmende arr, men det verste er at de kan forårsake infeksjoner. For i spyttet hos dyr og mennesker lurer en rekke skumle bakterier.

Søk alltid lege hvis du blir bitt av dyr eller mennesker, for det er bestandig bakterier i bittsår. Slike sår skal ikke sys, i så fall risikerer man ”å stenge inne” bakteriene. Såret holdes rent og åpent med saltvannskompresser til det gror av seg selv. Vanligvis vil legen gi antibiotika.

- Trenger man stivkrampevaksine?

- Det må vurderes av legen. Virkningen av stivkrampevaksine varer i 10 år, og er man ikke beskyttet, får man vaksine.

- Hva med brannsår?

- Det kommer an på hvor såret sitter. Men generelt er det slik at første grads forbrenning tilsvarer en kraftig solforbrenning med rødhet, ømhet og svie. Huden leges av seg selv og etterlater ikke arr. Ved andre grads forbrenning blir det blemmer som sprekker og deretter gror. Her er det heller ikke nødvendig å søke lege hvis det dreier seg om et lite hudområde. Men er brannsåret stort og dypt, bør man søke lege.

Sår i ansiktet gror best

- Gror sår like raskt over alt på kroppen?

- Nei, det er veldig forskjellig. Noen steder tar det bare noen få dager, andre steder tar det uker. Jo lenger et sår ligger fra ansiktet, desto dårligere gror det. Senest leges sår på ankler. Sår på fingre og tær gror litt raskere enn sår på håndledd og bein.

Det er blodforsyningen til området som bestemmer hvor fort et sår skal gro. Ansiktet har den beste blodforsyningen, derfor gror sår raskest der.

- Er det forskjell på sårheling hos barn og voksne?

- Når et sår gror, er det samme prosess som skjer hos barn og voksne. Men hos eldre blir arrene finere fordi det er mindre spenning i huden. De har også mer rynker, og da kan arret forsvinne i rynkene. Ved en operasjon legger man for eksempel snittet slik at det faller inn i en rynke. Hos barn gror sår raskere, men arret blir mer synlig. Sår - særlig skrubbsår - gror raskere om de holdes fuktige, det er ikke som mange tror at sår skal være tørre. Det skyldes at de ulike cellene som bidrar til sårhelingen, beveger seg bedre i et fuktig klima. Det finnes mange typer fuktighetsbevarende bandasjer. Det man bør unngå, er tørre sår som får en hard sårskorpe, slike sår går det lett infeksjon i..

Nyttig å vite om arr

- Hva er det som avgjør om et arr skal bli pent eller stygt?

- Der er vi veldig forskjellige; noen får alltid pene arr, andre får det ikke. Men det kommer naturligvis an på hvordan såret er også, et rent snitt blir for eksempel penere enn et bittsår. Huden har også det vi kaller en sprekkretning, dvs. at arr på tvers blir penere enn arr på langs. For eksempel blir et bikinisnitt (tverrsnitt) penere enn et midtsnitt, i det siste tilfellet ”drar huden i arret” slik at det blir bredt og ikke så fint.

- Spiller hudtypen noen rolle når det gjelder arrdannelse?

- Risikoen for såkalt voksende arr er større jo mørkere man er. Er man svart afrikaner, er risikoen veldig stor. Blonde personer får nesten aldri keloider.

- Blir arr sterkere eller svakere enn vevet omkring?

- Et arr blir alltid svakere fordi det ikke består av normale hudceller, men av bindevev. Og bindevev har ikke hudens normale egenskaper, bl.a. har det ingen elastisitet.

Det er også slik at de påkjenningene normal hud tåler godt, tåler ikke et arr. Et arr som sitter over et ledd som stadig bøyes, er hele tiden i bevegelse slik at det blir spenning i arret. Da er det duket for problemer; arret vil stramme, vokse, bli hardere, det kan bli sår i det osv. Om et arr blir pent eller ikke, beror også på hvor stramt såret er klemt sammen. Er det for stramt, hemmes blodsirkulasjonen, og da gror såret dårligere – god blodsirkulasjon er helt avgjørende for hvor fint et sår gror.

- Kan jeg dusje eller bade når jeg har et sår?

- Uten bandasje kan du dusje etter 2 – 3 dager og bruke såpe og vann, for kranvann er rent. Etterpå bør du straks tørke deg helt tørr. Du skal ikke bade i badekar, basseng eller ta badstue så tidlig, for da kan såret løse seg opp og bli infektert. Vent også med sjøbad til såret er helt grodd (1 – 2 uker).

- Hva med å sole seg?

- Etter tre måneder kan du sole et arr. Men ikke før, for gjør du det, risikerer du at arret blir rødt og irritert – og at det på sikt blir mørkpigmentert, og en slik pigmentering går ikke bort.

Hvis arret blir veldig stygt

- Er det noe som kan gjøres hvis et arr blir veldig stygt?

- Et arr ser styggest ut når det er ferskt, og i løpet av ett år får det sitt endelige utseende. Først da kan man bedømme utseende av et arr. Men har ikke kroppen greidd å gjøre en bra jobb i løpet av ett år, og du synes at arret er skjemmende, kan det være på tide å søke lege for å få gjort det om igjen. Et skjemmende arr kan behandles på ulike måter, avhengig av hvor det sitter. Man kan skjære bort arret og sy såret sammen igjen, eller det kan sprøytes inn kortison i arret, noe som får det til å skrumpe. Iblant slutter ikke kroppen å lage arrvev når den skal, og da får man et voksende arr (hypertrofi). Det behandles best med kompresjon, dvs. en stram bandasje som øver et konstant trykk mot arret. Keloid er en videreutvikling av et voksende arr; arret blir som en kul som best fjernes kirurgisk. I noen tilfeller kan arret stråles for at keloiden skal minske i størrelse.

Søk-lege-signaler

Søk lege hvis:

  • du blir bitt av dyr eller mennesker fordi slike sår alltid er infekterte, dvs. at dyr og mennesker har bakterier i spyttet som kan overføres og gjøre at det kan bli infeksjon i såret.
  • såret gliper. I så fall bør det settes sammen slik at det gror pent. Dette kan gjøres med nål og tråd, tape, hefteklemmer, eller såret kan limes med en spesiell lim.
  • såret begynner å gjøre vondt, hvis det lukter vondt eller hvis det renner fra det, i så fall er det tegn på infeksjon. Ved tegn til blodforgiftning (røde striper fra såret, smerter, hovne kjertler og feber) skal du søke lege øyeblikkelig, en slik infeksjon kan utvikle seg og bli veldig alvorlig i løpet av få timer om man er uheldig.
  • det sprenger i såret eller du får en hevelse. Det kan være tegn på blødning under huden - eller på infeksjon.
  • du har et skjemmende arr som du gjerne vil ha rettet på. I så fall skal ikke det gjøres før det er gått ett år, for så lang tid bruker kroppen på å reparere skaden.

Relaterte intervjuer/artikler:

Oppdatert: 2007

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook