Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Blødninger og smerter i øyet

- Får du vondt i øyet, bør du alltid gå til lege. De fleste blødninger i øyet er et varsel om at noe alvorlig er i veien. Blødning i øyet gir sjelden smerte og er derfor lett å bagatellisere. Nedsatt syn er et symptom som alltid skal tas alvorlig. Øyelege bør oppsøkes umiddelbart, sier professor emeritus dr. med. Per Syrdalen.

Bli ikke forskrekket om du en morgen ser deg i speilet og oppdager at det hvite i øyet er skjemmet av en stor rød flekk. Det er bare et tynt blodkar i øyets bindehinne som har sprukket og fått blodet til å sive ut og dekke det hvite. Eldre personer er mer utsatt enn yngre for slike plutselige blødninger.

- Hva slike blødninger kommer av er vi usikre på, men sikkert er det at det ikke er farlig og heller ikke krever behandling. Flekken blir gradvis borte i løpet av et par uker og synet er overhodet ikke berørt, sier professor Per Syrdalen.

- En annen helt uskyldig blødning som også kan virke skremmende, er blod som siver opp gjennom tårekanalene og kommer ut i øyekroken. Dette skjer en sjelden gang når man blør neseblod og nesa blir fylt med tamponger. Tørk vekk blodet og bry deg ikke mer om det!

Alvorlige blødninger

Alle andre former for blødning inne i øyet er et varsel om at noe alvorlig er i veien og at lege bør oppsøkes snarest. Vondt gjør det sjelden og oppsiktsvekkende blodig er det heller ikke. Det vanligste symptomet er tåkesyn, nedsatt syn eller "fluer" og tråder foran synet.

- Den hyppigste årsaken til alvorlig blødning er støt eller slag mot øyet forårsaket av en ball, stein, pinne eller liknende. Oftest er det barn og unge mennesker som blir utsatt for slike ulykker. Blødningen skjer i øyets forkammer. Ved å trekke ned øyelokket blir blødningen synlig som en rød stripe i øyets nederste kant. Når slik blødning oppstår, betyr det at skaden er så kraftig at det er nødvendig med umiddelbar undersøkelse av lege. Andre symptomer er nedsatt og tåkete syn, eventuelt deformert eller forstørret pupill på det skadde øyet. Heller ikke et blått øye er til å kimse av. Et blått øye, eller en "blåveis" som noen kaller det, betyr blødning i selve øyehulen omkring øyet. Blod i forkammeret og inne i øyet kan også forekomme. Hvor farlig det er avhenger av hvor hardt slaget er. En alvorlig følge er at øyet kan sprekke. Det hender også at øyet, som ligger inne i en hule av ben, blir presset så sterkt bakover at benveggen ned mot kjeven sprekker. Er du ekstra uheldig kan øyemuskelen falle ned i sprekken og kile seg fast. Resultatet er at du etterpå ikke er i stand til å se oppover. Behandlingen er å frigjøre muskelen og reparere bruddet i øyehulen. Har du fått et blått øye, er det viktig at du forsikrer deg om at øyet kan bevege seg normalt i alle retninger og at synet er normalt. Hvis ikke, bør du straks oppsøke lege.

Sykdom

Blødning i øyet kan også følge med sykdom. Personer med sukkersyke (diabetes) er særlig utsatt fordi denne sykdommen over tid skader blodårene i øynene. Akutt blødning i netthinnen eller glasslegemet kan være første tegn på aldersdiabetes. En annen gruppe er personer som har hatt et forhøyet blodtrykk over lengre tid. Endringer i øyets blodårer gjør at de er mer utsatt for blodpropp som kan føre til blødning.

Hos eldre mennesker vil glasslegemet ha en tendens til å krympe sammen slik at det ikke lenger fyller øyet helt ut. Krympingen kan rive med seg en del av netthinnen. Symptomene er "fluer" eller svart røyk foran synet og varierende grad av nedsatt syn. Dette er et alvorlig tegn som alltid krever undersøkelse av øyelege.

- At en enkel liten "flue" svever foran synet behøver ikke være farlig. Har du hatt den i årevis trenger du ikke bekymre seg. Men når det akutt oppstår tåke eller røyk og dansende svarte prikker, skal du alltid ta kontakt med øyelege. Det kan være blødning og det kan også være begynnende netthinneløsning, advarer professor Syrdalen.

- Aldersendringer som gir dårlig lesesyn kan også av og til gi blødning inne i øyet. Det er ikke alltid ufarlig. Personer som går på blodfortynnende medisiner, er også ekstra utsatt. Komplikasjoner er sjeldne, men av og til er blødning en følge. Ingen av de ovennevnte tilstander medfører smerter.

Det normale ved blødning er at den suges opp av seg selv. Men vent ikke til øyet klarner før du går til en spesialist og får en undersøkelse som utelukker alvorlig sykdom. Selv kan du ikke avgjøre hva som er årsaken. Ligger det noe alvorlig bak blødningen kan det bli nødvendig å gå inn i øyet og fjerne blodet.

Røde øyne

Røde øyne er ingen blødning, men skyldes utvidete blodårer i bindehinnen som ligger utenpå det hvite øyeeplet. Grunnen kan være alt fra opphold i røykfylte rom, for mye TV-titting og bruk av kontaktlinser til allergi og betennelser. Vet du hva det er som gir deg røde øyne og samtidig kløe og svie, bør du prøve å unngå dette. Ved mistanke om allergi eller betennelse bør du ta kontakt med lege.

Smerter i øyet…

Får du vondt i øyet bør du alltid gå til lege. Som regel ligger det noe alvorlig bak smertene. Unntakene er snøblindhet og sveiseblink som tross de sterke smertene er nokså ufarlig.

Øyesmerter stammer oftest fra en eller annen sykdom i selve øyet. Smertene er som regel så åpenbare at folk blir engstelige og går til lege. Det gjør de rett i for smerter i øyet er sjelden ufarlig og innebærer alltid at øyet bør undersøkes av en spesialist.

- Selv små skader kan være meget smertefulle, men om det er en bagatell eller ei kan pasienten ikke avgjøre på egen hånd, påpeker professor Per Syrdalen.

Betennelser og grønn stær

Hyppige årsaker til øyesmerter er betennelse i hornhinnen eller regnbuehinnen (revmatisk øyebetennelse). Slike betennelser kan ramme både unge og eldre. Tåreflod og lysskyhet, rødt øye og nedsatt syn er vanlige symptomer. Bakterier og virus, blant annet herpesvirus, kan gi alvorlig hornhinnebetennelse. Hornhinnebetennelse kan oppstå hos brukere av kontaktlinser. Påpasselighet med rensing og skifting av linser er viktig. Følg alltid anvisningene du får av øyelege eller optiker.

Akutt grønn stær er en alvorlig tilstand som krever øyeblikkelig behandling. Ubehandlet kan den føre til tap av synet i løpet av noen dager. Symptomene er smerte, rødhet og nedsatt syn. Akutt grønn stær kan oppstå hos personer som har grunne forkamre (det væskefylte området mellom regnbuehinnen og hornhinnen) ved at regnbuehinnen presses inn til hornhinnen og klistrer seg til den. Dermed blir avløpet for øyevæsken blokkert og trykket i øyet stiger. En rekke tilstander som skader, svulster og operasjoner kan også være årsak.

Andre årsaker

Helvetesild i ansiktet kan angripe øynene. Ikke bare er det svært smertefullt, men det kan også føre til blindhet dersom det ikke blir behandlet. Synsnervebetennelse gir smerte bak øyet når øyet beveges. Samtidig er synet nedsatt. Synsnedsettelsen er forbigående og synet bedres i løpet av noen uker. Enkelte alvorlige tilfeller blir behandlet med et kortisonpreparat. Ellers er behandlingen av synsnervebetennelse stort sett å ta det litt med ro og la betennelsen gå sin gang. Det er ofte yngre mennesker (30 til 40 år) som får synsnervebetennelse. Rundt en tredel av dem vil senere i livet få diagnosen multippel sklerose (MS).

En ganske alvorlig tilstand hos eldre mennesker er en betennelse i blodårene i hodet (arteritis temporalis eller kjempecellearteritt) som også påvirker blodtilførselen til øynene.

- Tilstanden er alvorlig fordi nedsatt blodtilførsel til øynene kan føre til at øyet blir blindt, forteller professor Syrdalen. Betennelsen behandles med kortisonpreparater, med godt resultat. Det er viktig at diagnosen stilles fordi man da i hvert fall kan redde synet på ett øye.

Barn og øyesmerter

Skrik, gråt og et gjenklistret øye hos minstemann kan bety at barnet har fått et fremmedlegeme under øyelokket. Ifølge Syrdalen skjer det ikke så sjelden at småbarn får noe i øyet under lek. Iblant blir fremmedlegemer liggende i flere dager før lege blir kontaktet. Foreldre bør være oppmerksomme og gå til øyelegen dersom de får mistanke om at barnet har noe i øyet.

- Øyesmerter hos barn er uansett et tegn som bør tas på alvor, sier han. - Har barnet feber og det blir hevelse, rødhet og smerte omkring et øye, så kan dette skyldes bihulebetennelse som har brutt gjennom til øyehulen. Betennelsen må behandles med antibiotika. Som regel blir ikke selve øyet påvirket.

På med brillene

Det høres dramatisk ut å bli snøblind, men farlig for synet er det ikke. Blindheten består i at det er nesten umulig å åpne øynene fordi det gjør så vondt. Snøblindhet skyldes ultrafiolett stråling som gir en skade i hornhinnens ytterste lag og rammer folk som ikke beskytter øynene tilstrekkelig når de går i fjellet på en tid av året hvor solen står høyt på himmelen og det er mye ultrafiolett stråling. Strålingen kommer inn fra alle sider. Vil du ha fullstendig beskyttelse må du bruke briller med tildekking mot sidene. Liknende skader kan også oppstå ved ubeskyttet bestråling fra kunstig høyfjellssol og ved arbeid med elektrisk sveising uten beskyttelse (sveiseblink). Følg alltid reglementet for beskyttelse! Har du vært uforsiktig er behandlingen enkel: øyesalve som du får hos legen gjør deg bra igjen i løpet av et døgn eller to.

Et ufarlig fenomen er en ilende øyesmerte som kommer en brøkdel av et sekund og som like fort blir borte. Noen forklaring på fenomenet, som også kan oppstå andre steder, har ikke vitenskapen. Men farlig er det ikke.

Føler du deg trett og sliten i øynene, behøver det ikke bety annet enn at du trenger briller.

Publisert: 2006

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook