Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Smittefare i fly

Yrkeshygieniker Torsten Lindgren intervjuet av Gudrun Vinsrygg

I de fleste kort- og mellomdistansefly resirkuleres luften, og mange er redde for at farlige bakterier og virus kan spre seg via friskluftanlegget. Men når risikoen for smittespredning i fly er større enn ellers, skyldes det først og fremst at mange mennesker sitter tett innpå hverandre. Og fordi luften i fly er ekstremt tørr, blir slimhinnene lett uttørket og dermed ekstra mottakelige for smittestoff.

- Den vanligste overføringsmåten for en rekke bakterier og virus, er dråpekontaktsmitte, dvs. smitte innenfor en radius på halvannen meter fra en som er syk, sier Torsten Lindgren. Han er yrkeshygieniker i SAS, og i juni i år tok han sin medisinske doktorgrad på luftkvalitet i fly ved Medisinska Fakultet, Universitetet i Uppsala, Sverige. Det handler om dråper fra nese og munn når man snakker, hoster og nyser – dråper som lander på sidemannens ansikt, hender og klær. Derfra er ikke veien lang til slimhinnene i øyne, nese og munn.

- Hvorfor er smitterisikoen særlig stor i fly?

- Smitterisikoen er særlig stor alle steder der mennesker er tett sammen, enten det er i et fly, i en buss, på kino eller om man står i en kø.

Ekstremt tørr luft

Luftfuktighet måles med et såkalt hygrometer, og luftfuktigheten i hjemmene våre skal ligge på rundt 50 prosent. Blir den opp mot hundre, vil det dugge på vegger og vinduer. Den iskalde luften utenfor flyet (minus 40 – minus 50 grader) er veldig tørr. Når denne varmes opp, blir derfor luftfuktigheten i flykabinen ekstremt lav, mellom 3 og 7 prosent.

- Hva slags smittestoff er vi mer mottakelig for når vi er i et fly?

- Man blir mer mottakelig for bakterier og virus som kan holde seg i live ganske lenge, både mens de svever i luften, og etter at de har landet på hud eller klær. Derfra er det som regel vi selv som med hendene fører smitten videre til slimhinnene i munn, nese og øyne. Når vi er friske og ferdes i et miljø med normal luftfuktighet, er slimhinnene våre fuktige og greier å ta knekken på sykdomsfremkallende bakterier og virus på en bedre måte. Men når luften blir så tørr som i et fly, tørker slimhinnene ut og blir dermed mer mottakelige for smittestoffer.

- Hva med virus? Kan de også smitte?

- Virus spres via vanndråper i luft.

Resirkulert smitte

- Mange er redde for at smittestoff også kan spre seg via friskluftanlegget…

- Ja, mer enn halvparten av luften i et passasjerfly blir vanligvis resirkulert. Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er det likevel liten risiko for å smittes av tuberkulose om flytiden er under 8 timer. For å rense luften for bakterier og virus, har en del fly installert filter.

- Hvorfor resirkuleres luften i fly?

- Det skyldes først og fremst økonomiske hensyn, men også for å øke luftfuktigheten ombord. I 1970-årene økte drivstoffprisene, og flyselskapene måtte spare. Siden frisklufttilførsel går ut over motorytelsen, ble luften i kabinen resirkulert.

Munnbind har ingen effekt

- I begynnelsen av SARS-epidemien i Asia så vi at mange i risikoområdene, også på flyplasser og i fly, gikk med munnbind. Kan munnbind beskytte mot dråpesmitte?

- Nei. Skal et munnbind ha noen virkning, må det ha et skikkelig filter. Men selv ikke det hjelper så mye, for hvis vi utsettes for smittestoffer, får vi dem på klær og hender. Den eneste positive effekten av munnbind kan være at man holder seg litt på avstand fra personer med munnbind, noe som reduserer risikoen for å bli smittet.

Vask hendene

- Hvordan kan jeg beskytte meg mot smitte under flyreisen?

- Den største risikoen for smitte skjer mann til mann. Sitter du ved siden av en som hoster og nyser, får du smittestoffer på deg uansett hva du foretar deg. Går du på toalettet, finnes det sannsynligvis smittestoffer der også. Det beste rådet jeg kan gi er å vaske hendene ofte – særlig før og etter toalettbesøk. La være å ta deg i ansiktet, slik at du ikke selv sprer bakterier til slimhinnene i øyne, nese og munn. Det er også lurt å drikke rikelig med vann på lange flyturer, det hjelper til å holde slimhinnene fuktige og motstandsdyktige. Vær forsiktig med alkohol, kaffe og te, det virker uttørkende.

Oppdatert: 2006

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook