Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 Når søke lege ved forandringer i fordøyelsessystemet?

Tekst: Terje Fugelli

Noen sykdommer i fordøyelsessystemet bør behandles allerede i et tidlig stadium. Da blir resultatet best. Og risikoen for kronisk helseskade reduseres.

Søk lege-signaler:

- Slapp lukkemuskel mellom spiserør og magesekk gir symptomer som halsbrann, sure oppstøt og svie øverst i magen. Hvis det skjer gjentatte ganger, og oppleves som en plage, bør du oppsøke lege. I brystkassen kan noen pasienter med denne lidelsen få klemmende stråle-smerter som ofte forveksles med hjertekrampe. Det er viktig å ha i tankene denne årsak til brystsmerter når hjertesykdom som årsak er utelukket.

- Intensiteten på symptomene ved magesår svinger over døgnet og fra dag til dag. Det vanligste symptomene er magesmerter som lindres av å spise og av syrereduserende eller syrenøytraliserende medikamenter. Nesten halvparten av dem med magesår benekter likevel at det er sammenheng med måltid. Magesmerter som vekker deg om natten, er også ganske typisk for denne tilstanden. Enkelte har i tillegg sure oppstøt eller halsbrann. Kvalme, oppkast, tidlig metthetsfølelse og nedsatt matlyst forekommer også. Hvis såret blør, kan pasienten ha symptomer på blodmangel. Dette merkes ved at man er blek, slapp og svimmel. Blødende magesår rammer ca. 15-20% av pasientene. Selv om de fleste av disse pasientene har smerter eller ubehag i øvre del av magen på forhånd, forteller opp til 20% av dem at de ikke hadde symptomer før blødningen startet. Et blødende magesår kan føre til oppkast av blod, tjæreliknende avføring som følge av kraftig blødning og etter hvert utvikling av blodmangel. Hvis magesåret lager hull i magesekken, blir tilstanden dramatisk mye verre med svære magesmerter. Enkelte vil klage over utstrålende smerter til ryggen. Det er en livstruende tilstand. Retensjon (opphopning av mat i magesekken) forekommer hos færre enn 5% av dem med magesår. Fremtredende kvalme og brekninger tyder på at utførselsgangen til magesekken er trang. Sannsynligvis medfører magesår i området betennelsesforandringer og hevelse i denne kanalen som er trang fra før. Følgen blir at magesekken trenger lengre tid på å tømme seg, man føler seg oppfylt, blir tidlig mett under et måltid og kan oppleve kvalme. Ca 5% av sårene i selve magesekken er ondartet kreft. Symptomene kan forveksles med magesår. Hvis behandling for magesår ikke gir resultater, må pasienten følges opp med tanke på kreft.

- Magekreft-pasientene behøver ikke ha noen symptomer i det hele tatt før i et sent stadium. Men det hender at de plages av dårlig fordøyelse, føler at noe stenger, blir fortere mette fordi det er mindre plass i magesekken, vekttap, har lav blodprosent, blødninger fra tarmen eller føler seg slappe. Slike symptomer kan være veldig vage, men det er jo noen som oppsøker lege fordi de føler at ikke alt er som det skal være. Men mange kommer dessverre sent.

- Det er mange ulike årsaker til at du føler deg kvalm. Som oftest går kvalmen over av seg selv. Har du vedvarende kvalme og oppkast bør du oppsøke lege.

- Irritabel tykktarm kan være plagsomt, men det er ikke farlig. Det fører heller ikke til andre sykdommer. Når bør jeg søke lege? Hvis du har noen av disse plagene:

  • Avvekslende løs og fast avføring og en følelse av å ikke få tømt deg skikkelig.
  • Knip- og luftsmerter i magen.
  • Uvelhetsfølelse og kvalme etter å ha spist.
  • Plagene forverres i forbindelse med måltider og når du er stresset.
  • Noen er perioder verre enn andre, innimellom er alt bra. 

I de aller fleste tilfeller viser nærmere undersøkelse at symptomene ikke skyldes noe farlig. Men fordi alvorlig sykdom som kronisk tykktarmbetennelse eller visse kreftformer i mage og tarm også kan gi slike plager, er det viktig å få utelukket slike muligheter.

- Kreft i tarmsystemet kan gi disse symptomene: Blod i avføringen, uforklarlige endringer i avføringen, mageknip, vedvarende forstoppelse, diare, krampe eller kløe i endetarmen, tretthet, slapphet, vekttap  

- Snakk med legen din hvis du har noen av disse plagene - de kan tyde på at du har en form for leverbetennelse (hepatitt): Du føler deg uvel, har nedsatt allmenntilstand, kvalme, oppkast, diaré, hodepine, dårlig matlyst, feber, utslett og leddsmerter, mørk urin og lys avføring, gul i huden og gul på det hvite på øynene.

- Kreft i leveren gir ikke symptomer til å begynne med. Derfor blir mange tilfeller av leverkreft oppdaget ved rutine-etterundersøkelse av tidligere kreftbehandlete pasienter. Hvis leverkreften får utvikle seg, vil den etter en tid gi symptomer som vekttap, nedsatt allmenntilstand, dårlig appetitt, gulsott, stor mage, hovne ankler og noen ganger feber. Noen pasienter føler dessuten ubehag fra svulsten i leveren som ligger høyt oppe på høyre side av bukhulen, oppunder mellomgulvet.

- Skrumplever er forårsaket av langvarig alkoholmisbruk.
Matlysten kan bli dårlig. Du kan føle deg syk og svimmel, ha magesmerter, være kvalm og kaster opp, og du går ned i vekt. Buken din hovner opp, du får stor mage. Sterk hudkløe. Gulsott kan oppstå på et eller annet tidspunkt. Du kan bli forvirret eller se ting som ikke er der (hallusinasjoner). Tilstanden kan gli over i koma der du er bevisstløs.

- Hvis du opplever sterke ”kolikksmerter” omtrent like under høyre ribben, har du sannsynligvis et gallesteinsanfall. Slike anfall forekommer relativt hyppig og kan være svært så smertefulle, men de er heldigvis sjelden alvorlige. Men får du i tillegg kvalme eller feber og smertene bare vedvarer, bør du komme deg til lege så raskt som mulig. Da kan det nemlig være snakk om galleblærebetennelse eller annen alvorlig tilstand.

- Pasienter med kreft i bukspyttkjertelen kjenner sjelden symptomer før den har spredt seg til andre organer. Det hender at noen blir gule i huden som ved gulsot. Det hender også at disse kreftpasientene får mørk urin, krittfarget avføring og plager som kløe og vekttap, eller smerter i magen under brystbenet, med utstråling til rygg. Men da er kreften kommet langt.

- Symptomene på betennelse i bukspyttkjertelen er akutte øvre magesmerter med utstråling til ryggen, kvalme og oppkast, etter hvert eventuelt svære smerter i hele magen og sirkulasjonssvikt.

- Plages du av brystbrann, så snakk med legen din. Symptomene kan være sviende smerter, svelgevansker, at du kaster opp blod, ikke tåler maten du har lyst til å spise, eller får forstyrret nattesøvn.

- Blodig oppkast: Kaster du opp blod, er det over 80 prosent risiko for at du enten har sår eller katarr i spiserør, magesekk eller tolvfingertarm. Alt dette er alvorlige tilstander. Søk lege. I verste fall kan det dreie seg om blødende magesår, en livsfarlig tilstand som krever øyeblikkelig innleggelse i sykehus.

- Blodig avføring er sjelden så dramatisk som å kaste opp blod, men likevel alvorlig nok til å søke lege. De fleste blødningene kommer fra tykktarmen og endetarmen. Blødning fra magesekken kommer ut som sort, tjæreaktig, illeluktende og glinsende avføring. Personer over 50 - 60 år må alltid tenke på kreft i tykktarmen når de får blodig avføring; enten friskt rødt blod eller mer mørkerødt/brunt. Også godartede svulster i tarmen blør. Hyppigst dreier friske blødninger seg om hemorroideblødning. Slik blødning kan se svært så dramatiske ut, men blodmengden er vanligvis ikke så stor. Det første symptomet ved betennelsestilstander i tynn- og tykktarmen (ulcerøs kolitt og Crohns sykdom) kan være blod- og slimblandet diare. Det meste typiske symptomet på ulcerøs kolitt er nettopp blodig og slimete diaré. Ofte har pasienten sterk avføringstrang og må stadig på toalettet, særlig om morgenen og formiddagen. Treg mage kan imidlertid også forekomme.

- Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage-tarmkanalen.Den typiske plagen ved denne sykdommen er tilbakevendende magesmerter. Ofte er det også diaré, med eller uten blod. Andre symptomer kan være følelse av oppblåsthet, kvalme, brekninger, nedsatt matlyst og vekttap. Noen har sykdom hovedsakelig rundt og i endetarmsåpningen. Typisk er betennelser, byller og sprekkdannelser. Pasienter med Crohns sykdom kan få store, plagsomme sårkrater i munnen.

- Luft i magen kan deles inn i tre hovedtyper av plager: Raping, luftavgang og knipsmerter. Søk lege ved nyoppståtte luftplager av mer enn to ukers varighet. Og ved luftplager kombinert med: Blodig oppkast eller avføring, dårlig matlyst, vekttap, sterke magesmerter.

- Ved langvarig forstoppelse eller veksling mellom forstoppelse og diare, bør man søke lege. Det gjelder også når man merker forandring i avføringsvanene uten noen spesiell grunn og det ikke retter seg i løpet av kort tid. Forstoppelse hos barn er vanlig, men hvis den vedvarer, bør man søke lege. Den normale hyppighet av avføring hos spedbarn er avhengig av ernæringen. Det kan gå 10 dager mellom hver avføring hos brystbarn uten at det er noe galt. Barn som får kumelkblandinger, bør derimot ha avføring minst hver annen dag. Spedbarn med forstoppelse kan eventuelt behandles med litt maltekstrakt som virker ved å holde tilbake vann i tarmen. Man bør ikke starte behandling med avførende midler uten etter kontakt med lege eller helsestasjon.

- Får barnet plutselig sterk mageknip, bør det undersøkes av en lege. Det samme gjelder ved dårlig vekst- og vektutvikling og/eller hvis barnet viser tegn på uttørring/slapphet. Ved langvarig diaré (2-3 uker) bør barnet også legeundersøkes, likeledes hvis det er tale om blodig og slimete avføring. Opplever man at avføringen er tyntflytende, fettrik (med fettperler) og illeluktende, bør man få undersøkt om barnet kan lide av manglende fordøyelsesfunksjon/tarmsykdom - for eksempel cøliaki eller «glutenintoleranse". Dette er en sykdom som også innebærer at barnet gjerne blir slapt, taper vekt og blir blodfattig.

- Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Felles for dem som er rammet av cøliaki, er at de ikke tåler gluten i melsortene bygg, hvete og rug. Svært ofte ser vi at cøliaki opptrer i tidlig barnealder - noen ganger allerede før barna er fylt ett år. Men det er også mange med cøliaki blant større barn og voksne Sykdommen fører vanligvis til diaré og avmagring, magesmerter og oppblåst mage. Søk lege.

- Har du problemer med oppblåst mage, mageknip og diare? Oppstår disse problemer etter at du har spist eller drukket melkeprodukter? Da kan det tenkes at du lider av laktoseintoleranse. Det betyr at du ikke tåler melkesukkeret i melken. Søk lege.

- Hvis du har plager i forbindelse med matinntak i form av smerter under og etter måltidet, skal du heller ikke unnlate å oppsøke lege.

- Symptomer på kreft i munn, spiserør eller strupe er blødninger fra nese eller munn over lengre tid, sår som ikke vil gro, kul på halsen, problemer med å svelge eller heshet som varer lenger enn 14 dager. Vekttap og nedsatt allmenntilstand kan ramme pasienter med kreft i svelg og spiserør på grunn av svelgeproblemene.

Publisert: 2018

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook