Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Sommerens plageånder

Vi stikkes av mygg og vifter bort veps, vi passer oss for maneter og fjerner skaubjønn (flått). Vi blir stukket av fjesing og bitt av Tune-flue og huggorm. Vi kommer stort sett fra det med liv og helse i behold, for selv den beryktede huggormen er ikke på langt nær så farlig som mange tror.

Det skader imidlertid ikke å ta visse forholdsregler, og vi spør professor dr.med. Ole Fyrand, overlege ved Rikshospitalets hudavdeling, om det ikke er noe vi kan gjøre for å redusere plagene?

- Vi kan fjerne vepsebol om våren og hugge ned løvskog rundt hus og hytte, men ellers er det lite vi kan gjøre. Vår vanligste plageånd, myggen, innebærer ellers ingen fare for de fleste mennesker.

- Det ser ut til at myggen er med glad i enkelte mennesker enn andre. Er det fordi disse har såkalt "søtt" blod?

- Det er noe man tror, men saken er den at de kjemiske stoffene som finnes i huden er forskjellige hos alle mennesker. Hos noen kan de duftene som kommer til hudens overflate, tiltrekker myggen. Så disse er da mer utsatt enn andre. Myggen er nemlig var for dufter, og når vi bruker myggolje, benytter vi oss av at dette insektet skyr visse dufter. Noen mener å oppnå det samme ved å spise B-vitaminer som skilles ut i huden og derved skal skremme vekk insekter. Ellers mener jeg man bør ha myggolje på klærne og ikke rett på huden. Man kjenner nemlig ikke konsekvensene av myggoljens sammensetning hvis denne skulle komme inn under huden og inn i kroppen.

- Kan ikke vepsestikk være farlige?

- Ja, hvis man har kommet i skade for å svelge en veps og er blitt stukket i halsen. Da bør man komme seg til lege så fort som mulig. Hvis man i tillegg er allergisk mot slike stikk, kan tilstanden bli kritisk fordi hevelsen kan stenge for lufttilførselen. Dette gjelder særlig barn, som har trang passasje fra før.

- Hva med humler og bier - er deres stikk farligere enn vepsestikk?

- Nei, og det er dessuten sjelden man blir stukket av humler og bier. Humlene er dovne, og både de og biene er mer interessert i blomster enn i oss mennesker. For øvrig kan man ta utvendige stikk både fra veps, bier og humler med stor ro, for de går over av seg selv. Et godt kjerringråd er å stryke over stikket med litt husholdningseddik på en bomullsdott. Det vil lindre reaksjonen.

- Noen er allergiske overfor insekter - hva bør de gjøre?

- De bør bruke midler mot allergi. De bør i perioder med mye insekter tas jevnlig og gjerne forebyggende.

- Hva gjør man hvis man blir bitt av huggorm?

- Det beste du kan gjøre er å holde bittstedet høyt og i ro. Hvis du derfor er bitt i benet, bør du legge deg ned inntil du kan bli fraktet til lege, for eksempel på en båre. Huggormbitt er svært lite farlig , og det er bare noen få som har dødd av det her i landet. Men du kan risikere å få betennelse og sår som har vanskelig for å gro. Derfor bør du ta såkalte "ormetabletter" som består av et antihistaminikum og et kortisonpreparat. Du skal derimot ikke skjære i bittstedet og prøve å suge ut giften for giftstoffene har trengt så dypt inn at det ikke nytter.

- Hva med skaubjønn? Flått som den også kalles?

- Mange skaubjønner er infisert med en spesiell bakterie. Har man fått i seg denne bakterien fra en skaubjønn, vil det danne seg et rødt utslett. Da er det viktig å komme seg til lege så snart som mulig. En penicillinkur er som regel nok til å ta knekken på betennelsen. I verste fall kan bakterien utvikle en leddbetennelse - med symptomer som ved leddgikt - og dette kan faktisk føre til full invaliditet. Skaubjønnen holder til i løvskog og einerkratt, hvorfra den slipper seg ned på dyr og mennesker. Den borer seg ned i huden og suger blod. Kroppen kan bli stor som et blåbær. Vi kan prøve å løsne den ved å trekke den ut, men da hender det at vi ikke får med oss hodet hvor kilden til bakteriene sitter.

- Det heter seg at den beryktede Tune-fluen ganske enkelt tar seg en skikkelig jafs når den stikker eller biter. Stemmer det?

- Ja, den biter, og det merker du som regel ikke. Du oppdager det først når du ser at blodet renner, og etter hvert begynner det å klø. Det eneste som hjelper er sterke kortisonpreparater. De som bor i det begrensede området der Tune-fluen holdet til, bør sørge for alltid å ha slik medisin for hånden. Disse stikkene kan nemlig utvikle seg til kronisk kløende knuter, og da helst på leggene.

- Andre plagsomme insekter?

- Vi har jo klegg og knott som er lette å få øye på, og de er ikke farlige. Det er heller ikke noen små insekter som du kan bli stukket av hvis du bader i ferskvann, men disse ser du ofte ikke. Hvis du derfor lurer på hvorfor du får et kløende utslett omtrent ved badebuksestrikken når du bader i ferskvann, kan det skyldes disse små insektene som kommer fra fugler - særlig ender.

- Dette var vel de fleste "landeplager" vi kan utsettes for om sommeren. Men hva gjør vi når vi blir brent av vår største "vanneplage" - brennmaten?

Her finnes det ingen god behandlingsmetode. Manettrådene avleirer små "histaminbomber" på huden. Disse blir utløst av kjemiske reaksjoner eller ved berøring. Histamin er svært giftig. Det er derfor det svir og klør, og vi blir røde og hovne. Det vi imidlertid kan gjøre er å legge på et kompress eller et håndkle som er fuktet med saltvann, og så la området være i ro. Enda bedre er det hvis vi har Lidocain-oppløsning som vi kan smøre på, for den gir en lett bedøvelse. Derfor bør vi alltid ha den med på badestranden, og særlig hvis vi har småbarn. Vi skal derimot ikke bruke tabletter. Og ikke kortisonpreparater.

- Etter hvert er det jo en del som er blitt stukket av fjesingen, og da særlig på Sørlandet. Hva gjør man hvis så skjer?

- Det første du kan gjøre er å vaske stikkstedet med vann tilsatt salmiakk, og holde det i ro. Du kan også ta huggormtabletter hvis du har dem for hånden. Fjesingstikkene er imidlertid meget smertefulle, og derfor bør du så snart som mulig komme deg til lege så du kan få smertestillende midler. Ikke minst fordi et stikk av de giftige piggene kan være livstruende hvis man er allergisk. Dersom det er praktisk mulig, er det en fordel å ta med fisken til legen for da er du sikker på å få riktig behandling så raskt som mulig. Men begynn for all del ikke å klemme giften ut av fisken når den er "pigget" til kroppen. Det vil i praksis bare si at du klemmer giften inn i din egen kropp.

- Er det andre ting vi kan utsettes for om sommeren som vi selv kan forhindre?

- Mange plages av sommerdiareer. Disse skyldes som regel at vår hygiene ofte er dårligere om sommeren enn ellers i året, og at vi ofte har et annet kosthold enn vanlig.

De fleste av oss er vant til å vaske hendene etter et toalettbesøk, men på de sommerlige utedoer er det ofte ingen slik mulighet. Da oppstår det lett smittsomme bakterieinfeksjoner, som blant annet kan føre til diare. Av samme grunn bør vi passe på vaske hendene før vi spiser. Særlig gjelder dette barn som kommer borti mye rart i løpet av en sommerdag. De må ta og føle på alt for riktig å kunne utforske sommerens gleder og mysterier. Så la for all del barna få utfolde seg, men de bør vaske hendene før de spiser.

Skulle barna komme hylende og vettskremte hjem fordi de har blitt bitt av en huggorm eller er blitt stukket av en veps, så prøv for all det å være rolig. Foreldre kan bli skremt selv, men barna er enda reddere. De trenger en øyeblikkelig forsikring om at det ikke er så farlig som de tror. Derfor er kos og trøst som oftest det aller beste "strakstiltak" når barna blir utsatt for noen av sommerens små og store forskrekkelser, sier professor Ole Fyrand til slutt.

Intervjuer: Berit Bertnes.

Publisert: 1996

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook