Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Tåreveissykdommer

Av legene Sissel Holmen og Kirsten Rokstad, spesialister i allmennmedisin

De vanligste plagene fra tåreveien er økt tåreflod og betennelse i tåresekken. Begge er ufarlige tilstander som oftest lar seg behandle. Det er helst de aller yngste og eldste som får slike problemer.

Tårenes funksjon

Tårevæsken dannes i tårekjertelen som ligger i øvre, ytre del av øyehulene. Tårene renner via øyets overflate og tømmes via tårepunktet i øyekroken nærmest nesen. Fra tårepunktet renner tårene via tåresekken og tårekanalene ned i nesen. Tårenes funksjon er å smøre og rense øyet samt å drepe bakterier. Hos oss mennesker bidrar de også i vårt følelsesmessige uttrykk. Tårene inneholder smørende fettstoffer som gjør at øyet kan bevege seg med minst mulig motstand.

Medfødt tåreveistilstopping

Dette er en vanlig tilstand som forekommer i varierende grad hos minst seks prosent av alle nyfødte. Hos de fleste barn med tette tåreveier er det et tegn på at den nederste delen av tårekanalen har åpnet seg litt for sent og er noe smalere enn den skal være.

Symptomer

Allerede like etter fødselen er et eller begge av barnets øyne konstant tårevåte. Tårene renner konstant fra begge øyne. Barnet får ofte gjentatte betennelser med puss i øyet. Selve øyet forblir blekt. Mange barn får stivnet talg i øyekroken.

Behandling

Det finnes mange forslag til behandling av denne tilstanden. Dette skyldes at man ikke har funnet frem til én behandling som er overbevisende bedre enn de andre. Etter at lege har konstatert at barnet har denne tilstanden, kan den daglige behandlingen utføres av foreldrene.

Hva kan du gjøre selv?

Massasje over neseroten med to fingre tre ganger daglig vil klemme puss ut av tåresekken. Det dannes samtidig et trykk på tårekanalens hinner som forårsaker avløpshindringen ved innmunningen til nesen. Dette trykket gir et signal til hinnen om at den skal åpne seg. Det er viktig at foreldrene skiller mellom puss (verk) og talgutskillelse. Talgklumper i øyekroken om morgenen er hvite og må ikke forveksles med puss som er gulgrønt.

Legebehandling

Dersom det er puss til stede og øyet er sammenklistret om morgenen kan det skyldes en betennelse med bakterier på bindevevshinnen i øyet. Øyet er da i tillegg rødt og irritert. Da anbefales behandling med antibiotika-dråper om dagen og salve om natten. Før øynene dryppes, bør man tørke bort størknet puss med en fuktet bomullsdott før påføring av dråper eller salve. Det er et godt tips å varme opp salven under rennende vann for lettere å få den inn på øyet.

Prognose

Det er viktig å være klar over at det aldri er fare for at barnets syn skal bli skadet fordi betennelsen ikke trenger inn i selve øyet. Tålmodighet er foreldrenes viktigste medisin. Det kan ta opp til 1 - 2 år før en naturlig åpning av tåreveiene finner sted av seg selv. Dersom tilstanden ikke har bedret seg etter ett år, bør lege kontaktes påny. Omtrent ti prosent av disse barna må behandles kirurgisk. Det er et lite inngrep hvor nedre del av tårekanalen åpnes. Dette gjøres tidligst ved to års alder.

Tåreveistilstopping hos voksne

Ved økende alder øker forekomsten av tårerenning. Dette behøver ikke å bety at kanalene er tette. Ofte skyldes det bare at kanalen med årene har blitt stivere og ikke drenerer tårene så effektivt lenger. Tette tårekanaler hos voksne arter seg først og fremst ved at tårene renner over, spesielt i vind og kulde hvor det blir en forøket tåreproduksjon. Hvis man er i tvil om tårekanalen er åpen, vil legen prøve å skylle gjennom den for å se om skyllevannet kommer ned i nesen. Legen kan også dryppe et fargestoff i øyet og etter en stund se om det finnes igjen i nesen.

Behandlingen hos voksne vil være å prøve og åpne kanalene ved kraftig skylling. Hvis dette ikke går, brukes en sonde for å stikke opp kanalene. Dette gjøres i lokalbedøvelse hos en øyelege. Hvis heller ikke dette fører til varig bedring, kan en ny åpning lages direkte fra tåresekken gjennom nesebenet og inn i nesehulen.

Betennelse i tåresekken

Når det skjer en tilstopping mellom tåresekken og nesen, blir tårene demmet opp i tåresekken. I slike tilfeller blir sekken lett infisert, og man får en bakteriebetennelse i tåresekken. Tåresekkbetennelse arter seg som en øm, rød hevelse innad i øyevinkelen. Betennelsen kan spre seg omkring tåresekken og gi stor hevelse i kinn og øyekrok. Ved forsiktig trykk mot tåresekken, vil puss ofte komme ut gjennom kanalåpningen på øyelokkskanten (tårepunktet). Ved akutt betennelse i tåresekken gis antibiotikabehandling i tablettform. Lokalbehandling med øyedråper kan gis i tillegg. Av og til må tåresekken åpnes så pusset kan tømme seg. Noen ganger fjernes hele tåresekken for å hindre at nye betennelser oppstår.

Søk lege ved:

  • Rødt øye
  • Puss i øyet
  • Vedvarende, plagsom tåreflod


Publisert: 2006

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook