Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Urinveiene- blødninger og smerter

- Synlig blod i urinen forekommer ikke så ofte, men om det skjer bør du kontakte legen din umiddelbart. Smerter i urinveiene er sjelden farlig, men bør likevel  medføre et besøk hos legen, sier overlege Trygve Talseth ved urologisk seksjon på kirurgisk avdeling, Rikshospitalet.

- Blod i urinen er oftest ufarlig, men det kan komme av kreft i nyre eller urinblære, advarer overlege Trygve Talseth. - Blærekreft forekommer sjelden hos yngre, men er ikke uvanlig hos voksne og eldre personer.

Andre omstendigheter som kan føre til blod i urinen er godartet prostataforstørrelse, kraftig blæreinfeksjon og nyresten. Løping eller jogging, særlig på asfalt som gir jevne slag på blæren, kan også føre til blødninger. Disse er ufarlige, men skal alltid undersøkes for sikkerhets skyld.

Mange har fått seg en forskrekkelse når de etter å ha spist rødbeter oppdager at urinen er rødfarget. Det røde er bare helt ufarlig fargestoff og har ingenting med blod å gjøre. Etter et par turer på do forsvinner fargen.

Blod i sædvesken kan forekomme og dette kan se alarmerende ut, men dr. Talseth beroliger med at det sjelden dreier seg om farlig sykdom.

- Oftest er det bare en liten infeksjon i sædblæren eller prostata som er vanskelig å finne selv om vi undersøker. Yngre trenger ikke gå til legen hvis de ikke har andre symptomer, men hos middelaldrende og eldre kan dette være et symptom på prostatakreft. Gjør det vondt å late vannet, har du antakeligvis blærekatarr som er en infeksjon i urinveiene. Katarren er som regel forårsaket av tarmbakterier som normalt holder til i tarmen og i området rundt endetarmen. Derfra finner de veien til urinrøret. Symptomene er hyppig trang og sviende smerter ved vannlating. Særlig kvinner er plaget, og noen kvinner er mer utsatt enn andre.

- Katarren kan gå over av seg selv, men du bør gå til legen og få undersøkt en urinprøve, råder overlege Talseth. I sjeldne tilfeller kan blærekatarr føre til nyrebekkenbetennelse. Smerter høyt oppe i ryggen over nyrene og nedover mot korsryggen eller siden, feber, kvalme eller oppkast og blod i urinen bør alltid få deg til å søke lege.

Ved infeksjoner er det viktig å tømme blæren godt så du unngår at det blir liggende igjen en rest med bakteriefylt urin. Drikk mye og ta den tiden du trenger ved tissing. Er urinen klar, drikker du nok. Er den farget, drikker du ikke nok. Hiprex kan forebygge betennelse, og mange synes det hjelper. Et varmt bad kan hjelpe mot smertene.

Forebygging

For kvinner som har passert overgangsalderen er  tilskudd av østriol en god forebygging mot blærekatarr. Østriol er et meget svakt østrogenprodukt som kun har lokal effekt. Andre gode råd til kvinner som er utsatt:

  • Appelsinjuice, tranebær eller annet som gjør urinen sur er nyttig for mange.
  • Pass på at du ikke fryser.
  • Skift badetøy raskt.
  • Tøm blæren så snart som mulig etter et samleie.
  • Vær renslig, men ikke overdriv rensligheten. Vasker du deg for mye kan du få sopp.

Prostatitt

Mange menn plages i flere år av kroniske bekkensmerter som sitter bak pungen og stråler ut i lårene. Hyppig vannlating følger ofte med og smertene blir verre når det er kaldt. Forløpet svinger mellom godt og dårlig. Slike smerter kan være symptomer på prostatitt, det vil si betennelse i prostatakjertelen. Iblant kan pasienten få antibiotika uten at det hjelper.

- Ved nærmere undersøkelse viser det seg da svært ofte at det ikke er noen betennelse. Smertene er udefinerte og det er umulig å finne ut hva som er i veien. Som regel går plagene før eller senere over. Det beste du kan gjøre selv er å lære deg å slappe av og leve med smertene. Å fly fra lege til lege har ingen hensikt, sier dr. Talseth.

- Sykdom i blæreveggen kan gi smerter når blæren fylles. I sjeldne tilfeller kan årsaken til smertene være kreft i blæren. Smerter i nyrene betyr oftest nyrestein. Klassiske nyresteinssmerter kommer som anfall når en stein setter seg fast. De er ofte så sterke at du ikke er i tvil om at nå må du til legen. Men svakt murrende smerter kan også være nyrestein som må behandles.

Intervjuer: Gerd Korbøl

Publisert: 2000

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook