Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er en svært vanlig skjedekatarr. Den skyldes at melkesyrebakterier har minsket sterkt i mengde og blitt erstattet med andre bakterier.

Katarren er lett å behandle, men kommer ofte tilbake.

Årsak

Den normale utfloden består av slim fra kjertler i skjeden og livmorhalsen i kombinasjon med celler fra skjedeveggen som hele tiden avstøtes sammen med melkesyrebakterier. Disse bakteriene trives i surt miljø, og den normale utfloden er ofte tyktflytende og lukter syrlig.

Bakteriell vaginose er sammen med sopp den vanligste årsak til at den normale utfloden endrer seg. Hverken sopp eller bakteriell vaginose er utelukkende seksuelt overførbare sykdommer, det vil si at du ikke behøver å ha samleie for å få disse typene skjedekatarr.

Årsaken til bakteriell vaginose er ikke fullt ut kjent. Det kan påvises økt vekst av flere ulike bakterier der gardnerella vaginalis er en av dem. Derfor kalles bakteriell vaginose ofte for gardnerella vaginitt. Hos noen kvinner beskytter melkesyrebakterier mot bakteriell vaginose.

Dårlig hygiene er ingen medvirkende årsak til bakteriell vaginose. Tvert imot kan overdreven vasking medføre såre slimhinner som igjen er en inngangsport for bakterier.

Sykdomstegn

Utfloden er oftest økt ved bakteriell vaginose, spesielt ved graviditet og hvis du bruker spiral. Hos enkelte blir utfloden derimot mer sparsom.

Det mest typiske tegn på denne vaginose er en karakteristisk lukt som minner om råtten fisk. Lukten er spesielt merkbar etter samleie og ved menstruasjon. Enkelte kvinner har hatt denne lukten så lenge at de tror det er normalt.

Noen ganger får kvinnen kløe og lett svie i og omkring skjeden. En sjelden gang kan det være partneren som får plager først i form av svie og hevelse på penishodet.

Det kan være vanskelig å skille bakteriell vaginose fra en soppinfeksjon i skjeden. Ved sopp er utfloden hvit og klumpete. Lukten er syrlig og minner ikke om fisk.

Påvirkning av bakteriell vaginose

Ved svie, kløe eller illeluktende utflod bør du søke lege.

Ved gynekologisk undersøkelse vil legen din der og da kunne fortelle deg om du har bakteriell vaginose. Han vil se på slimhinnen i skjeden for å vurdere om denne er sår. Utfloden kan undersøkes ved en spesiell luktetest eller ved mikroskopi. Ofte tas det prøver for å utelukke andre årsaker til økt utflod, for eksempel chlamydia-infeksjon.

Behandling

Ubehandlet bakteriell vaginose har tidligere blitt oppfattet som utelukkende et estetisk problem. Nyere forskning viser imidlertid at den kan være en del av årsaken til flere ulike sykdommer og komplikasjoner. Den kan øke risikoen for betennelser etter operasjoner i underlivet som for eksempel aborter. Den kan øke risikoen for egglederbetennelse, føre til for tidlig fødsel og kanskje være en av flere samvirkende årsaker til livmorhalskreft.

Bakteriell vaginose kan komme og forsvinne uten behandling. Hyppige samleier kan nedsette surhetsgraden i skjeden og dermed føre til en oppblomstring av andre bakterier og sopp. Ubehandlet bakteriell vaginose pleier å komme raskt tilbake. Det eneste effektive er antibiotikabehandling. Det enkleste er å ta dette i form av en skjedekrem (DalacinR). Det beste er å unngå behandling under menstruasjonen. Men dersom du får menstruasjon etter at du har startet på behandlingen, skal du ta kuren ut. Det er også mulig å ta en tablettkur (FlagylR), men denne gir ofte bivirkninger i form av kvalme og kan ikke brukes sammen med alkohol. Nesten alle blir bra straks etter behandlingen, men ganske ofte kommer katarren tilbake og det trenges da en ny kur.

Behandling av partner er ikke nødvendig dersom partneren ikke har plager. Undersøkelser har vist at den bakterielle vaginosen kommer tilbake like ofte hos kvinnen enten partneren får behandling eller ikke.

Hva kan du gjøre selv?

Etter endt behandling for bakteriell vaginose kan det være lurt å forebygge en mulig ny infeksjon. Dette gjøres ved at skjeden tilsettes melkesyre som surgjør slimhinnen. Gynophilus stikkpiller eller lactal gelé innføres i skjeden noen ganger i uken.

Bruker du spiral som prevensjonsmiddel, kan det bli aktuelt å fjerne denne ved vedvarende plager. Bruk av kondom og p-piller synes å minske risikoen for å få bakteriell vaginose.

Søke lege ved:

  • Illeluktende utflod
  • Svie og kløe i underlivet

Tekst: Legene Sissel Holmen og Kirsten Rokstad, Institutt for allmennmedisin, Bergen.

Publisert: 1996

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook