Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


VORTER

Vorter skyldes en infeksjon i hud og slimhinner forårsaket av et virus. Forskjellige virustyper gir vorter forskjellige steder på kroppen. Vi deler derfor vortene inn i tre hovedgrupper: Vanlige vorter, fotvorter og kjønnsvorter.

Vanlige vorter

Tendensen til å bli smittet av vortevirus varierer fra person til person. Dette skyldes at vi har forskjellige hudtyper, og at kroppens forsvarsapparat mot infeksjoner er forskjellig. Når immuniteten blir dårligere, for eksempel ved bruk av cellegift, øker tendensen til å få vorter.

Vorter smitter fra en kroppsdel til en annen og fra et menneske til et annet. Spesielt i offentlige bad vil smitte kunne overføres, særlig hvis huden har en skade - for eksempel et lite sår.

Virusinfeksjonen gir en fortykkelse av det ytterste hudlaget. Vanlige vorter arter seg som faste knuter i huden med en hornlignende grov overflate. Størrelsen variere fra mm til cm. Flere vorter kan ligge sammen. Ved skader på vortene kan de spre seg og gi nye vorter. Oftest finnes vortene på hender, spesielt fingrene. Vanlige vorter er som regel lite plagsomme hvis de ikke sitter over negleroten. For de fleste er det kosmetiske hensyn som gjør at de ønsker å fjerne vortene.

Vanlige vorter kan også være flate eller bare litt hevet over huden. Fargen er da ofte som huden omkring. Disse vil også kunne opptre i ansiktet.

De aller fleste vorter forsvinner av seg selv etter kortere eller lengre tid. Enkelte kan vedvare i flere år. Kosmetiske hensyn gjør at mange ønsker å fjerne dem. På apoteket fås kjøpt et reseptfritt vortemiddel (Verucid) som pensles på vortene daglig inntil de er helt fjernet. Dette er en enkel og ufarlig behandling som fjerner de fleste vorter. Dersom denne behandlingen ikke fører frem, kan du få hjelp hos lege.

Stilkede, små vorter kan enkelt fjernes ved at en tynn tråd knytes stramt rundt vortestilken. Blodforsyningen blir da avbrutt, og vorten faller av etter noen dager.

Det finnes ulike metoder legen kan bruke for å fjerne vorter. Frysing er i dag den vanligste metoden fordi denne gir lite arr. Ellers kan vortene fjernes ved brenning, etsing eller skjæres bort.

Fotvorter

Fotvorter skyldes, som vanlige vorter, en infeksjon med vortevirus. Før vortene utvikler seg, infiserer vorteviruset cellen nederst i overhuden slik at celledelingen øker. Dette gir en fortykket hudknute som kalles vorte. Under foten vil denne hudknuten på grunn av trykket presses innover i huden slik at overflaten holdes jevn.

Fotvortene kommer oftest under foten. Noen ganger kan vortene stå sammen og lage et mosaikklignende mønster. På grunn av at vortene presses innover, kan de bli svært smertefulle.

Fotvorter smitter lett, spesielt i bad der man går barbent. De som har fotvorter bør alltid bruke badesko, også hjemme, for å forhindre at smitte spres. Dersom vortene skulle bli skadet og begynne å blø, må dette blodet ikke komme i kontakt med annen hud.

De fleste fotvorter forsvinner av seg selv etter noen måneder fordi kroppens forsvarsapparat som regel angriper vorteviruset slik at vortene blir brune og faller av. Dersom fotvortene ikke forsvinner spontant, bør de behandles på grunn av smittefaren. Kjøp reseptfritt vortemiddelet på apoteket og følg bruksanvisningen. Dersom dette ikke fører frem alene, kan det kombineres med vanntett plaster over vorten for å øke virkningen av vortemiddelet.

Enkelte ganger kan det være nok å bruke liktornplaster over fotvorten for å bløte den opp. Det er viktig å skifte plaster regelmessig og skrape bort den døde huden før nytt plaster settes på.

Hvis vorten ikke forsvinner etter noen måneder med egenbehandling, bør lege kontaktes.

Fotvorter blir sjelden skåret bort eller behandlet med brenning fordi dette lett etterlater arr i fotsålen som senere kan gi ubehag.

Vortene kan fjernes ved frysing eller etsing, for eksempel med lapis.

Kjønnsvorter (veneriske vorter)

Kjønnsvorter er utvekster på og omkring kjønnsorganene og endetarmsåpningen. Disse vortene skyldes også en gruppe virus som overføres ved seksuell kontakt. Vortene kan vokse tett i tett og danne klaser. Disse "klasene" kan noen ganger skape problemer ved samleie. Det er imidlertid faren for smitteoverføring som gjør at disse vortene bør fjernes.

Tiden fra smitten overføres til vorten viser seg, kan variere fra en måned til et år. Det kan derfor være vanskelig å avgjøre hvem man er blitt smittet av.

Vortene er rødbrune, blomkållignende utvekster. De opptrer ofte som en krans rundt penishodet eller i klaser baktil i skjedeåpningen. Vortene kan også ligge i urinrøret og gi vannlatningsbesvær, eller inne i skjeden der de vanskelig oppdages. Vortene gir vanligvis lite plager.

Hos gravide kan kjønnsvorter blusse opp og vokse raskt for så å gå tilbake av seg selv etter fødselen. Smittestoffet kan under fødselen overføres til barnet. Så det er viktig å behandle vortene tilstrekkelig.

Smitteoverføring unngås ved bruk av kondom. Det er spesielt viktig at de som har kjønnsvorter aldri har samleie uten bruk av kondom. De som har hatt flere episoder med kjønnsvorter, bør også bruke kondom i perioder der vortene ikke kan påvises. Ved mistanke om kjønnsvorter bør lege kontaktes slik at behandling kan startes før vortene sprer seg.

Selv om kjønnsvorter enkelte ganger forsvinner av seg selv, bør de alltid behandles for å unngå smittespredning.

Søk lege ved:

  • kjønnsvorter
  • vorter som ikke forsvinner etter egenbehandlin

Publisert: 1996

Tekst: Legene Sissel Holmen og Kirsten Rokstad, Institutt for allmennmedisin, Bergen.

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook